Hore

Detail v mestskej architektúre

Fotografovanie architektonických detailov nie je náročné na technickú výbavu a môžete sa mu venovať kedykoľvek, pri prechádzke mestom.

Architekti sa pri návrhoch budov hrajú s množstvom detailov, ktoré si často krát ani nevšimneme. Pozorné oko fotografa dokáže ale objaviť aj to, čo nevidel ani architekt. Mesto so svojimi novými aj historickými budovami a objektmi je plné detailov, často krát abstraktných, ktoré len treba odhaliť.

Technické vybavenie

Je prakticky jedno aký fotoaparát vlastníte. Kompakt, ultrazoom, či zrkadlovka, vyhovujú všetky. Väčší rozsah objektívu je prednosťou. Keďže budeme fotografovať detaily, využijeme skôr základné a dlhšie ohniska, než širokouhlé.

Pri horších svetelných podmienkach sa uplatní aj statív. Zábery architektúry by mali byť dokonale ostré bez rozmazania pohybom, pokiaľ ho nevyužijete zámerne. Ak vám neprekáža vlastná lenivosť, používajte statív čo najčastejšie, najlepšie v kombinácii s diaľkovou spúšťou a predsklopením zrkadla.

Neodmysliteľným pomocníkom pri snímaní architektúry je polarizačný filter, ktorý potláča odlesky na skle, lesklých náteroch, mramore... Ak máte v obraze modrú oblohu, zvýrazní jej farbu. Niekedy sa hodí, že potláča odrazy na skle a vy uvidíte aj do vnútra budovy. Niekedy je ale potlačenie odleskov nežiaduce, pretože aj tie môžu zohrávať svoju významnú úlohu. Preto s polarizákom pracujte premyslene a nielen na základe rady, že by ste ho mali používať.

Sledujte svoje okolie a pravidelne sa vracajte na obľúbené miesta. Táto fotografia pôsobí ako montáž, je to ale detail budovy, na ktorej je aplikovaná reklama. Spolu s modrou oblohou a celkovým modrým ponímaním grafiky je fotografia takmer monochromatická. Dnes už je na budove iná reklama. Som rád, že som príležitosť nepremeškal.

Praktické fotografovanie

Pri snímaní architektonických detailov ide hlavne o kompozíciu. Vlastným videním pretvárate známe veci na neznáme, vyvolávajúce otázky a pocity. Hľadáte to, čo iní nevidia. Fotografovanie architektúry je výborným cvičením pre rozvoj fotografického videnia. Fotograf pri ňom hľadá základné tvary, jednoduché kompozície, kontrasty medzi farbami, materiálmi a štruktúrami.  Pokročilejší môžu experimentovať s netradičnými…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Cako
ocenenie redakciou 2011-09-14 16:44:09
Velmi pekne fotky Karol
 
XDRAHUS
2011-09-14 18:10:49
Velmi fajn,dakujem.
 
Surdo
2011-09-14 18:23:11
super článok a je inšpiratívny.
Ďakujem
 
katepetle
2011-09-14 20:21:55
poznam aspon 90 percent kde si fotil lebo tam som fotila aj ja za svojich casov... skusim najst foto a popripade pridam
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2011-09-14 23:42:02
ta modrochromaticka foto z megabenneru je super fajn clanok
 
lubinka
2011-09-15 00:02:10
Vyborne fotecky a dobry text...dakujem!
 
darkmind
2011-09-15 10:39:39
Vyborne fotky, dobry komentar, diky za inspiraciu :->
 
seifi
2011-09-15 16:56:38
inšpiratívne, fajn, vďaka
 
zuzuliena
externý redaktor 2011-09-16 07:08:08
prijemne pozeranie .-)
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované