Hore

Fontány a expozičný čas

Čas je kreatívnym nástrojom fotografa. Nie je to len obyčajná súčasť expozičného trojuholníka, slúžiaca len na zaznamenanie obrazu. 

Ovplyvňuje spôsob zachytenia pohybu. Fotograf sa aktívne rozhoduje, ako ho využije. Nie je to len o tom, čo nameria expozimeter. Dnes si ukážeme, ako kreatívne využiť čas pri snímaní tečúcej vody, konkrétne u fontán.

Spôsob, akým bude voda zachytená, záleží na jej množstve, rýchlosti, expozičnom čase a svetle ako takom. Zachytenie vody na fotografii budeme ovplyvňovať nastavením expozičného času. Nikomu nemusím pripomínať, že pri krátkych časoch je pohyb zachytený ostro, pri dlhých pohybovo rozostrený. V praxi nemôžeme len tak použiť čas, aký chceme. Musíme sa pohybovať v priestore expozičného trojuholníka. Jeho limity sú dané technikou (rozsah uzávierky, rozsah clony, rozsah ISO), množstvom svetla a aj tým, čo chceme dosiahnuť. Zistíte, že limity môžu byť veľké.

Bežný turistický záber, snímaný časom rádovo v stotinách sekundy. Bola by fotografia lepšia/zaujímavejšia, ak by sme čas výrazne skrátili alebo naopak predĺžili?

Citlivosť ISO

Citlivosť ISO chceme používať natívnu, čo býva zvyčajne ISO 100 alebo 200. Ak potrebujeme predĺžiť expozičný čas, môžeme použiť nižšie ISO, šum sa tým nezvýši. Priestoru je ale málo, väčšinou len okolo 1 EV. Ak chceme čas skrátiť, môžeme citlivosť zvýšiť, ale mierne, aby sa na fotografiách neobjavil výraznejší šum.

Clona

Často ani nemôžeme hýbať clonou, pretože ňou riadime hĺbku ostrosti. Pri fotení s veľkou hĺbkou ostrosti clona uberá veľa svetla, čo je žiadúce, ak chceme vodu rozmazať, ale ani to nemusí pri peknom počasí stačiť. Nastaviť najvyššie clonové čísla je kontraproduktívne. Čas predĺžite, ale zároveň kvôli difrakcii viditeľne zhoršíte technickú kvalitu. Ak chcete fotografovať s malou hĺbkou ostrosti, objektív odcloníte. Pri peknom počasí zachytíte pohyb vody ostro. Ale ako dosiahnuť pohybové rozostrenie, ak je to naším zámerom? Jediným riešením je zmenšiť množstvo svetla, čím sa čas predĺži bez toho, aby sme museli zasahovať do nastavenia citlivosti a clony. Na to slúžia ND filtre, silné ND filtre.

ND filtre

Vďaka ND filtrom máme pod kontrolou množstvo svetla a tým pádom aj expozičný trojuholník. Aby sme za pekného počasia mohli predĺžiť čas z tisícin na desatiny sekundy až sekundy, budeme potrebovať silné ND filtre. ND1000 a silnejšie. Ja používam napríklad ND1000 alebo ND2000 a keď potrebujem predĺžim čas pridaním ďalšieho filtra ND64. Vario ND filtre neodporúčam, nie sú dostatočné silné, ani tak kvalitné.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotograficke-filtre/nd-filtre/

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Harold
2020-08-13 14:59:31
Pěkné názorné příklady...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované