Hore

Fototechnika » Recenzie

Najnovší článok z kategórie
Urob si sám Sky Quality Meter

Urob si sám Sky Quality Meter

Svetelné znečistenie je veľkou kliatbou každého astrofotografa a neexistuje snáď ani jeden, ktorý by sa naň aspoň občas poriadne neposťažoval. Dá sa sním len veľmi ťažko bojovať.

2016-12-07 06:00:00
Richard Černohorský (riske)
5
6454
 
 
  • 29780
    59

    Astrofotografia I

    Prvá časť serálu o netradičnej fotografickej disciplíne- astrofotografii.

  • 19015
    54

    Astrofotografia II

    V nasledujúcich riadkoch by som vás rád oboznámil s ďalšími problémami v astrofotografie, ktoré určite viacerí z vás poznajú.

  • 6234
    14

    Základné astronomické súradnicové systémy

    Počas prípravy článku na tému astronomické montáže som si uvedomil, že by zahŕňal veľa pre niekoho možno neznámych termínov. Ich vysvetľovanie v danom článku by ho veľmi predĺžilo. Preto som sa rozhodol pre samostatnú kapitolu pojednávajúcu o niektorých základných astronomických pojmoch, bez ktorých sa nezaobíde žiaden záujemca o astrofotografiu.

  • 5827
    3

    Astronomické montáže

    Pri klasickej fotografii nám v podstate stačí nejaký fotoaparát a môžeme fotiť. Menší statív je bonus, ktorý rozširuje naše možnosti aj na predĺženie expozičnej doby, prípadne môžeme fotoaparát nechať robiť snímky samotný. Pri astrofotografii je však spomínaný statív nevyhnutnosťou.

  • 8959
    26

    Rok astrofotografa alebo fotíme hmloviny teleobjektívom

    Keď som s fotením začínal, zbytočne som sa snažil fotiť DSO (Deep Sky Objects), ktoré mali v tomto čase na fotenie nevhodnú polohu. Po neustálych sklamaniach som našiel spôsob, ako celé fotenie zefektívniť. Rád by som Vám ukázal ako pristupovať k foteniu z pohľadu jedného kalendárneho roku.

  • 8456
    10

    Astronomické ďalekohľady

    Ďalekohľad sa už oddávna využíva v rôznych oblastiach života. Ako už z názvu tohto vynálezu vyplýva, je to zariadenie, ktoré nám umožňuje dohliadnuť ďaleko.

  • 9437
    14

    Fotografovanie Mesiaca II.

    V minulom článku sme si ukázali ako vyfotografovať Mesiac. Ale pri takomto fotografovaní je výsledkom často neostrý a málo kontrastný snímok. Existuje ale metóda, ako tieto neduhy výrazne potlačiť. Základným trikom je odfotenie veľkého množstva expozícií a ich následné zloženie. Týmto spôsobom sa zníži šum, zvýši sa ostrosť a kontrast.

  • 6923
    29

    Zaostrovanie v astrofotografii

    Urobil som si malý prieskum, v ktorom som sa pýtal fotografov, ako zaostrujú, keď fotia hviezdnu oblohu. Keď som zistil, že aj veľmi dobrí fotografi túto časť fotografovania neskutočne flákajú, radšej som sa prestal pýtať.

  • 7163
    22

    Expozícia v astrofotografii

    Astrofotografia je extrémna v každom smere a u expozície tomu nebude inak. Veľa astrofotografov začiatočníkov si nad expozíciou láme hlavu. V podstate oprávnene, ale v praxi je určenie správnej expozície pomerne prozaické.

  • 8453
    7

    Objektívy v astrofotografii

    Ak by som dostal otázku, aký je najlepší objektív na astrofotografiu, okamžite odpoviem Canon EF 400mm f/2,8 L. Lenže objektív v cene rodinného automobilu je predsa len pre niektorých z nás nedosiahnuteľný. Rád by som popísal pár zaujímavých objektívov, ktoré budú atraktívne aj pre tých, čo majú hlbšie do vrecka.

  • 5857
    11

    Canon 60Da - Astrofotografický špeciál

    Málokto vie, že firma Canon má vo svojej ponuke špeciálnu verziu fotoaparátu 60D určenú na astrofotografiu. Poďme sa pozrieť, ako obstojí pri fotografovaní v skutočných situáciách.

  • 7282
    18

    Prestavba DSLR na chladenú astrokameru - Modifikácia

    Potom čo som musel vrátiť zapožičaný astrofotografický špeciál Canon 60Da, zostalo v mojom srdci prázdne miesto. Fotiť bez zvýšenej citlivosti na H-alfa sa mi už nechcelo. Preto som sa rozhodol prebudovať môj staručký Nikon D40 na astronomickú kameru.

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.