Hore

Fototechnika » Recenzie

Najnovší článok z kategórie
Urob si sám Sky Quality Meter

Urob si sám Sky Quality Meter

Svetelné znečistenie je veľkou kliatbou každého astrofotografa a neexistuje snáď ani jeden, ktorý by sa naň aspoň občas poriadne neposťažoval. Dá sa sním len veľmi ťažko bojovať.

2016-12-07 06:00:00
Richard Černohorský (riske)
5
6446
 
 
  • 29710
    59

    Astrofotografia I

    Prvá časť serálu o netradičnej fotografickej disciplíne- astrofotografii.

  • 19008
    54

    Astrofotografia II

    V nasledujúcich riadkoch by som vás rád oboznámil s ďalšími problémami v astrofotografie, ktoré určite viacerí z vás poznajú.

  • 8447
    10

    Astronomické ďalekohľady

    Ďalekohľad sa už oddávna využíva v rôznych oblastiach života. Ako už z názvu tohto vynálezu vyplýva, je to zariadenie, ktoré nám umožňuje dohliadnuť ďaleko.

  • 5820
    3

    Astronomické montáže

    Pri klasickej fotografii nám v podstate stačí nejaký fotoaparát a môžeme fotiť. Menší statív je bonus, ktorý rozširuje naše možnosti aj na predĺženie expozičnej doby, prípadne môžeme fotoaparát nechať robiť snímky samotný. Pri astrofotografii je však spomínaný statív nevyhnutnosťou.

  • 5851
    11

    Canon 60Da - Astrofotografický špeciál

    Málokto vie, že firma Canon má vo svojej ponuke špeciálnu verziu fotoaparátu 60D určenú na astrofotografiu. Poďme sa pozrieť, ako obstojí pri fotografovaní v skutočných situáciách.

  • 12352
    19

    Čiastočné zatmenie Slnka 20. marca 2015

    20. marca nás v našich zemiach čaká čiastočné zatmenie Slnka. Poďme si ukázať ako ho úspešne vyfotografovať.

  • 7151
    22

    Expozícia v astrofotografii

    Astrofotografia je extrémna v každom smere a u expozície tomu nebude inak. Veľa astrofotografov začiatočníkov si nad expozíciou láme hlavu. V podstate oprávnene, ale v praxi je určenie správnej expozície pomerne prozaické.

  • 15006
    11

    Fotografovanie Mesiaca I.

    Už od nepamäti človek upiera svoj zrak k Mesiacu, nášmu jedinému prirodzenému satelitu. Mesiac v splne je niečo neobvyklé a tajomné. Už voľným okom na ňom rozoznáme mesačné moria a krátery. Poďme si ukázať, ako ho kvalitne vyfotografovať.

  • 9408
    14

    Fotografovanie Mesiaca II.

    V minulom článku sme si ukázali ako vyfotografovať Mesiac. Ale pri takomto fotografovaní je výsledkom často neostrý a málo kontrastný snímok. Existuje ale metóda, ako tieto neduhy výrazne potlačiť. Základným trikom je odfotenie veľkého množstva expozícií a ich následné zloženie. Týmto spôsobom sa zníži šum, zvýši sa ostrosť a kontrast.

  • 17451
    13

    Fotografovanie Mliečnej dráhy

    Mliečna dráha už od nepamäti fascinovala našich predkov. Jasná strieborná rieka na čierno-čiernej oblohe posiatej množstvom hviezd pôsobí skutočne majestátne. Vďaka fotografii však môžeme tento zážitok ešte viac umocniť. Keďže fotoaparáty sú citlivejšie ako ľudský zrak, umožnia nám nahliadnuť do hlbín našej galaxie plnej nádherných hmlovín a hviezdokôp.

  • 13164
    11

    Meteorický roj - Perzeidy 2015

    12. a 13. augusta nás čaká veľmi atraktívne vesmírne divadlo. Svojho maxima dosahuje meteorický roj Perzeíd a tento rok sú na jeho pozorovanie konečne vhodné podmienky. Poďme si ukázať ako ho úspešne vyfotografovať.

  • 8439
    7

    Objektívy v astrofotografii

    Ak by som dostal otázku, aký je najlepší objektív na astrofotografiu, okamžite odpoviem Canon EF 400mm f/2,8 L. Lenže objektív v cene rodinného automobilu je predsa len pre niektorých z nás nedosiahnuteľný. Rád by som popísal pár zaujímavých objektívov, ktoré budú atraktívne aj pre tých, čo majú hlbšie do vrecka.

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.