Hore

Astrofotografia I

Nepoznám vo svojom okolí človeka, ktorý by aspoň raz s úžasom nevzhliadol k majestátnej nočnej oblohe, do hlbokého temného priestoru, k tisícom trblietavých drahokamov, na odľahlom mieste vzdialenom od civilizácie a kdesi v jeho vnútri v ňom nezarezonoval ten hlboký pocit pokory a úžasu nad nekonečnosťou a dômyselnosťou vesmíru. Avšak náš zrak je limitovaný orgán a nedovoľuje nám vidieť ďaleko úžasnejšiu skutočnosť, že nad našimi hlavami sa rozprestiera doslova drahokamami, bohato posiaty priestor.

Aj z tohto dôvodu sa medzi astroamatérmi ujala fotografická disciplína - astrofotografia, ktorá odhaľuje slabučké objekty, blízko či ďaleko za hranicou viditeľnosti ľudským zrakom, či už z dôvodu zdanlivej jasnosti alebo vlnovej dĺžky svetla.

Astrofotografia je nepochybne technicky a časovo najnáročnejší druh fotografie. V nasledujúcom seriáli sa vám pokúsim priblížiť základné techniky fotografovania nočnej oblohy a spracovania fotografií. Dúfam, že bude pre vás tento seriál podnetný a motivuje vás k experimentovaniu. Už hneď na začiatku pripomeniem, že od záujemcu o tento druh fotografie sa predpokladajú základné znalosti a prax v oblasti všeobecnej fotografie, t.j. nebudeme sa zdržiavať vysvetľovaním základných pojmov ako ohnisková vzdialenosť, clona, čas, expozícia, atď.; zároveň je však určený pre úplných začiatočníkov v oblasti astrofotografie. Taktiež pre jednoduchosť budeme uvažovať iba nad digitálnou fotografiou, i keď fotografovanie na klasický film má stále svoje nespochybniteľné čaro.

V tejto časti seriálu si predstavíme najjednoduchší spôsob fotografovania nočnej oblohy, s najdostupnejšou, základnou technikou každého fotografa amatéra. Pokúsime sa vyfotografovať širokouhlý záber hviezdnej oblohy s pomocou pevného statívu a „dostať z nej maximum", t.j. zaznamenať plošne čo najviac hviezd, inými slovami pokúsiť sa získať svetlo z relatívne čo možno najslabších vesmírnych objektov. Predtým je však nevyhnutné ozrejmiť si zopár pojmov a vstupných podmienok pre realizáciu akokoľvek náročnej astrofotografie.

Keďže väčšina vesmírnych objektov (snáď okrem planét a Slnka) je od nás relatívne veľmi ďaleko, tak aj svetlo, ktoré produkujú je v porovnaní s denným svetlom mnohomiliárd-krát slabšie. Napríklad len najbližšia hviezda hneď po Slnku je 256.000-krát ďalej, ako Slnko od Zeme. To, ako jasný sa nám objekt na oblohe javí - vo viditeľnom spektre svetla -  nazývame zdanlivá hviezdna veľkosť (ako už názov isto napovedá, nemá to nič spoločné so skutočnou hviezdnou veľkosťou, či vzdialenosťou objektu; iné názvy - zdanlivá jasnosť alebo zdanlivá…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jozef Krajčo
externý redaktor 2010-04-12 09:20:11
Velmi cenne rady.. vdaka Ivan.
Tesim sa na viac fotografii v pokracovani.
 
bear
2010-04-12 09:27:28
Zatial som astrofotku skusal len raz a nemal som velmi stastie. Aj ked som isiel za mesto, svetelneho smogu, tam bolo stale privela. Pri dlhej expozicii mi cez zaber preletelo lietadlo, ale podarilo sa odfotit jupiter aj so 4 mesiacmi.
 
trizzo
2010-04-12 09:28:28
Minuly tyzden som bol oddychovat na dalekom vychode Slovenska, na ukrajinsko-slovenskej hranici. V jednej z obci tam o jedenastej vecer vypinaju poulicne svetla a preto sa naskytne neskutocny pohlad na nocnu oblohu. Volnym okom je viditelna mliecna draha. A prave minuly tyzden som uvazoval nad tym, ze sa pokusim urobit nejake fotky nocnej oblohy. Tento clanok ma potesil, ukladam si ho do bookmarkov. o par tyzdnov sa tam urcite vratim (super oddych bez mobilu a emailu) aj s potrebnou vybavou a pokusim sa urobit nejake fotky.

Dakujem za clanok.
 
Albedo
2010-04-12 09:59:41
Rado sa stalo :) Ak by ste mali akekolvek pripomienky, ci otazky k obsahu clanku, pytajte sa :) Uvitam aj vase osobne skusenosti s fotografovanim nocnej oblohy.
 
jake
2010-04-12 10:23:55
fasacke - ako byvaly astronom-amater by som toto rad skusil
 
Samaellus
2010-04-12 11:06:33
pekny clanok, potesil a tesim sa na pokracovanie :)
 
haplo602
2010-04-12 12:26:19
super, zacina dalsi velmi zaujimavy serial ... tesim sa na pokracovanie ...
 
haplo602
2010-04-12 12:27:23
ozaj ... bude aj nejaky navod na ´scotch-mount´ ci ako sa to vola ? na vyrovnavanie pohybov zeme voci pozadiu ...
 
Albedo
2010-04-12 13:01:12
ano, uz v dalsej casti budu spomenute niektore typy astronomickych montazi a ich prakticke vyuzitie.
 
mago
2010-04-12 13:24:40
tesim sa na pokracovanie, ale mam pocit, ze bez pointacie to nema velky zmysel na detailne zabery, naviac je k tomu potrebne znacne mnozstvo pozorovacej techniky, s fotoaparatom si clovek nevystaci. Iba ak na sirokouhle zabery s dlhou expoziciou, pre zachytenie rotacie Zeme, pripadne meteorickych rojov...
 
Albedo
2010-04-12 13:37:26
príspevok od: mago
tesim sa na pokracovanie, ale mam pocit, ze bez pointacie to nema velky zmysel na detailne zabery, naviac je k tomu potrebne znacne mnozstvo pozorovacej techniky, s fotoaparatom si clovek nevystaci. Iba ak na sirokouhle zabery s dlhou expoziciou, pre zachytenie rotacie Zeme, pripadne meteorickych rojov...
vdaka :). tak ako pisem v clanku, ide o serial pre zaciatocnikov, ktori zatial nedisponuju potrebnou technikou a tomu su aj prisposobene ciele takejto fotografie - cize sirokouhle zabery. niekde sa zacat musi... v zavere serialu priblizim aj tu ´serioznejsiu´ astrofotografiu :)
 
zelovoc
2010-04-12 18:54:17
diky, na toto som tu dlho cakal.
 
8martin5
2010-04-13 21:25:06
Ahoj Ivan, gratulujem, priznam sa, este som neprecital, ale ked som zbadal tvoje meno, hned som musel reagovat, teraz pozeram na M42, vidim, ze nadsenie pre Astronomiu ako taku ta neopustilo. Prosim, pozdrav odo mna svoju krasnu priatelku a prajem vela, vela uspechov. Martin Potucek {ml}
 
Albedo
2010-04-14 09:03:34
príspevok od: 8martin5
Ahoj Ivan, gratulujem, priznam sa, este som neprecital, ale ked som zbadal tvoje meno, hned som musel reagovat, teraz pozeram na M42, vidim, ze nadsenie pre Astronomiu ako taku ta neopustilo. Prosim, pozdrav odo mna svoju krasnu priatelku a prajem vela, vela uspechov. Martin Potucek {ml}
Ahoj Mato, dakujem, pozdravim a som rad, ze si sa pristavil pri clanku :) Dufam, ze ta zaujmu aj dalsie casti ;)
 
8martin5
2010-04-14 10:21:29
Ahoj, samozrejme, je vynikajuci,m profesinalny... poslal som ti sukromnu spravu, dozvies sa viac. Mam dost prace, rad Ta kontaktujem, ked to bude volnejsie...
 
markato1
2010-04-14 11:37:54
Fajn clanok,ako amaterskeho astronoma ma to samozrejme zaujima a tesim sa na pokracovanie:)
 
Don Martinello
2010-04-14 14:35:19
Ja som primarne zvedavy na zaver clanku, kedze ten sa bude zaoberat serioznou astrofotografiou (LRGB+IF+Registax).
Postupne sa snazim preskumavat tuto komplikovanu a nie prave lacnu disciplinu a kazda kvalitna informacia je vitana :).
 
bebekexo
ocenenie redakciou 2010-04-14 16:40:56
Vdaka za clanok, velmi zaujal. Osobne som skusal astrofotografiu iba tym amaterskym sposobom. Skusal som aj na ultrasirokych 8mm.
Zaujimalo by ma, ci v niektorom diely serialu planujes priblizit aj nejake moznosti na softverove eliminovanie sumu pri dlhych (radovo desiatky minut) expoziciach. Pocul som, ze sa to robi tak, ze sa exponuje s krytkou na objektive a potom rovnaky cas bez nej hviezdna obloha. Nepodarilo sa mi vsak najst nijaky softver, ktory by to vedel odcitat.
 
bear
2010-04-14 17:57:00
co pises je dark frame substraction a vacsinou to vie spravit priamo fotak so zavretou uzavierkou (aspon Canon to ma v Custom Functions ako long exposure noise reduction).
 
Albedo
2010-04-14 20:16:44
tak ako napisal bear. dark frame sa odcitava, to je pravda. ten vsak redukuje len ´fixny´ sum. na redukciu tepelneho - nahodneho sumu v astrofotografii sa pouziva trosku ina metoda, resp. je prirodzenym dosledkom spriemerovania mnozstva expozicii. nechcem predbiehat, podrobnejsie sa rozpisem o tom v druhej casti ;)
 
mato.draho
2010-04-14 21:08:35
Som zvedavy na pokracovanie, hlavne na tie montaze sa tesim. Zatial dikes za zaujimave citanie...
 
seejey
2010-04-15 01:11:20
Skvely clanok. Som rad, ze sa tato tema nacala a este radsej, ze to bude serial. Astrofoto je oblast, ktora ma nesmierne zaujima.
Moc som toho zatial z oblohy necvakol. Hlavne preto, lebo nedisponujem dostatocne dobrou technikou a malokedy sa clovek dostane mimo svetelneho znecistenia. Ale vzdy pozorne citam clanky tohto foto odvetvia.
Tesim sa na pokracovanie.
 
bebekexo
ocenenie redakciou 2010-04-15 09:14:47
príspevok od: Albedo
tak ako napisal bear. dark frame sa odcitava, to je pravda. ten vsak redukuje len ´fixny´ sum. na redukciu tepelneho - nahodneho sumu v astrofotografii sa pouziva trosku ina metoda, resp. je prirodzenym dosledkom spriemerovania mnozstva expozicii. nechcem predbiehat, podrobnejsie sa rozpisem o tom v druhej casti ;)
Ok tesim sa :) Bude to tyzdnovy serial alebo aku periodicitu mozno ocakavat?
 
bebekexo
ocenenie redakciou 2010-04-15 09:15:01
príspevok od: bear
co pises je dark frame substraction a vacsinou to vie spravit priamo fotak so zavretou uzavierkou (aspon Canon to ma v Custom Functions ako long exposure noise reduction).
long exposure noise reduction som nasiel v custom functions aj na mojej 400D, vyskusam a vdaka za tip.
 
Albedo
2010-04-15 17:12:47
Uvidim, ako budem stihat sam pisat, no zavisi to potom aj od redakcie :)
 
marianz
2010-04-16 15:27:35
Vyzera to na dobry zaciatok serialu o astrofotografii. Pridam moj jeden pokus o fotku mliecnej cesty len tak z dlhej chvile pocas letnej noci. Netreba k tomu extremne narocne vybavenie, ovela dolezitejsi je spravny vyber miesta a cistej oblohy daleko od vacsich miest. Je to neupravovana fotka, objektiv na plnu dieru, citlivost na max, cas najdlhsi aky ide bez drotovej spuste, bezny stativ. (Canon 30D, Tamron 17mm, F2.8, 30 sek., ISO 1600) Je tam vidiet ze aj bezne svetlo z okien budovy vzdialenej asi 50m dokaze prekryt slaby svit hviezd pri dlhej expozicii. Slnecna clona by to urcite eliminovala, ale kto by pouzival slnecnu clonu v noci. :-)
 
marianz
2010-04-16 15:59:36
este som urobil 10 min upravy v Gimp pre zvyraznenie. Plot nekomentujte, tato fotka je tu na ukazku vplyvu parazitneho svetla.
 
Albedo
2010-04-16 16:04:07
príspevok od: marianz
este som urobil 10 min upravy v Gimp pre zvyraznenie. Plot nekomentujte, tato fotka je tu na ukazku vplyvu parazitneho svetla.
Dakujem Marian, pekna ukazka parazitneho osvetlenia!
 
om7aqa
2010-04-17 00:52:15
Pekný večer všetkým,
ak môžem, tak jeden pokus pridám aj ja :)
 
mirec684
2010-05-08 10:53:35
cawte venuje sa tu niekto astorfotografi a ma aj teleskop?ja mam zrkadlovy newton 130 aj zrkadlovku ale neviem ci mi bude pasovat ohn.vzd ked to budem mat aj s redukciou mate uz s tym skusenosti ak by ste mi vedeli poradit?
 
lacoslav
2010-05-08 18:12:34
Čas, clona, ISO? A zaujíma ma farebnosť jednotlivých hviezd, či je to ich farba, alebo je to snímačom? Dobré svetlo, aj hviezdne!
 
om7aqa
2010-05-08 18:24:46
príspevok od: lacoslav
Čas, clona, ISO? A zaujíma ma farebnosť jednotlivých hviezd, či je to ich farba, alebo je to snímačom? Dobré svetlo, aj hviezdne!
ISO 800, expozícia 20s, f3,5 nepointované - statický záber (opreté na kapote auta). Farby som neupravoval takže je to tak ako to cvakol foťák. Trochu som vytiahol kontrast a jemne znížil šum - ale len tak aby som nestratil žiadnu hviedu.
 
zelovoc
2010-07-23 13:29:11
nevedli by ste aj spravit nejaky clanok o technike potrebnej k astrofoto? pretoze vobec netusim ako zacat.
 
Cako
ocenenie redakciou 2010-08-24 17:30:34
citam ze vzdy treba davat najnizsiu moznu clonu... a tu ste pouzivali 1.8, 2.0, 2.2...hmmm...
 
MrFernett
2010-08-25 10:48:39
príspevok od: zelovoc
nevedli by ste aj spravit nejaky clanok o technike potrebnej k astrofoto? pretoze vobec netusim ako zacat.
na začiatok zrkadlovka + nejaký objektív ( s tou svetelnosťou by som nepreháňal - do f8 je to v pohode (väčšie newtonove teleskopy, ktoré sa bežne používajú som pod f4 nevidel))

pokiaľ to myslíš vážnejšie poobzeral by som sa po nejakej rovníkovej (ekvatoriálnej) montáži s pohonom - stabilita začína od EQ2-3 ( http://www.astronyx.sk/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=430&category_id=42&option=com_virtuemart&Itemid=35 ) + pohon ( http://www.astronyx.sk/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=451&category_id=131&option=com_virtuemart&Itemid=35 ) - je to dosť drahé, neviem koľko máš financií (ale predpokladám že sa to bude dopodrobna rozoberať v ďalšom diele)

ešte by to chcelo nejaké základy orientovania sa na oblohe

odporúčam navštíviť: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/YaBB.pl
radi ti tam poradia
 
zelovoc
2010-08-25 11:39:37
no casovo to az tak skoro nechystam, skor neskor az budem mat aj auto. cenovo by som chcel do tych 1000 eur so vsetkym potrebnym. ak to je mozne, lebo vobec netusim.
 
MrFernett
2010-08-25 13:54:04
príspevok od: zelovoc
no casovo to az tak skoro nechystam, skor neskor az budem mat aj auto. cenovo by som chcel do tych 1000 eur so vsetkym potrebnym. ak to je mozne, lebo vobec netusim.
do 1000€ spravíš celkom slušný výber,

ja by som napr zobral toto http://www.astronyx.sk/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=400&category_id=114&option=com_virtuemart&Itemid=35

- veľa muziky za málo peňazí, medzi astronómi amatérmi veľmi obľúbený ,

+ ešte tam treba pohon a nejaké prkotinky,(nemá veľmi zmysel teraz rozpisovať pokiaľ sa do toho nechystáš hneď)ale do tých 1000€ sa v pohode zmestíš

sleduj to astro-forum.cz - tam to niekto rieši každú chvíľu
+ pomaly tam čítaj aj techniky, nie je to ako obyčajná fotka

 
MrFernett
2010-08-25 14:08:54
článok pekný, myslím že veľa ľudí potešil,

 
Lukysh
2010-10-13 23:36:34
Výborné! Škoda jen, že už se článek nedočkal slibovaného pokračování...
 
zolee
2011-01-23 23:37:53
super článok,len to pokračovanie chýba
 
turiecfoto
2011-02-18 12:46:06
tiez fotim astrofoto.. uplne ma uchvatila
 
ado22
2011-02-19 21:09:06
ahojte mám olympus e450 s double zoom kitom a k tomu 1 rusky objektív Helios ( po prepočítaní z 35mm na 4/3 mi vychádza f asi na 100mm. Dá sa s týmto tu niečo poriadne odfotiť alebo ani nie
 
ado22
2011-02-19 21:10:43
no svetelnosť je 2,0 - 16 a ohniskova vzdialenosť je 100 mm
 
turiecfoto
2011-02-24 15:04:18
príspevok od: ado22
ahojte mám olympus e450 s double zoom kitom a k tomu 1 rusky objektív Helios ( po prepočítaní z 35mm na 4/3 mi vychádza f asi na 100mm. Dá sa s týmto tu niečo poriadne odfotiť alebo ani nie
urcite ano..ja som so 100mm nafotil hmlovinu v orione, ale chce to zlozitejsie spracovanie
 
Nameless
2011-05-07 21:02:26
Velmi pekny clanok, a tesim sa na pokracovanie (ak bude)
 
ludy
2011-05-31 00:34:36
blizi sa leto a snad bude aj nejaka idealna prilezitost si vyskusat astrofoto a kedze sme sa doteraz nedockali pokracovania tak sa spytam tu:

v popise tejto fotky

http://1x.com/photo/42005/all/latest-additions/at-the-time-southern-cross-sleeps

je okrem ineho napisane

Picture was taken with 5 composite images of 20sec exposures in 2 parts above and below the horizon compensated for star rotation. // Obrazok bol vytvoreny z 5 zlozenych fotiek s 20 sek. expoziciou v dvoch castiach - nad a pod horizontom na kompenzaciu zemskej rotacie (hviezdnych drah)

podobne ako pri tejto fotke

http://1x.com/photo/41496/portfolio/100015/latest-additions

nerozumiem tomu ako to myslel, mohol by mi to niekto znaly vysvetlit?
 
kubizmus
externý redaktor 2011-06-21 00:04:13
Noo, naozaj pekný, zaujímavý článok...
Ja nechcem veľmi rýpať do toho a robiť sa múdrym, len som si všimol maličkú chybičku v texte a to v časti o jasnostiach vesmírnych objektov, citujem: "... a najslabšie objekty viditeľné ešte voľným nekrytým okom, za najideálnejších svetelných a atmosférických podmienok +6 mag. ...S použitím bežne dostupnej techniky sa pokúsime zachytiť objekty aspoň zdanlivej hviezdnej veľkosti +10 až +12 magnitúdy (viac než 50-krát slabšie objekty, než sme schopný vidieť voľným okom)."
nejak sa mi to nezdalo, že objekty 6. mag sú len 50krát jasnejšie ako objekty 12.mag, preto som to trocha zrátal a podľa vyššie uvedenej Pogsonovej rovnice vyšlo, že objekty 6. mag sú až 251 krát jasnejšie ako objekty 12.mag.
Dúfam, že som autora a ani nikoho z miestneho osadenstva vytknutím tejto chybičky krásy neurazil, ale keď sa to tak vezme ta 50* a 251* je dosť veľký rozdiel, preto som to radšej uviedol, aby nedošlo k omylom...
 
8martin5
2011-06-21 10:54:49
príspevok od: kubizmus
Noo, naozaj pekný, zaujímavý článok...
Ja nechcem veľmi rýpať do toho a robiť sa múdrym, len som si všimol maličkú chybičku v texte a to v časti o jasnostiach vesmírnych objektov, citujem: "... a najslabšie objekty viditeľné ešte voľným nekrytým okom, za najideálnejších svetelných a atmosférických podmienok +6 mag. ...S použitím bežne dostupnej techniky sa pokúsime zachytiť objekty aspoň zdanlivej hviezdnej veľkosti +10 až +12 magnitúdy (viac než 50-krát slabšie objekty, než sme schopný vidieť voľným okom)."
nejak sa mi to nezdalo, že objekty 6. mag sú len 50krát jasnejšie ako objekty 12.mag, preto som to trocha zrátal a podľa vyššie uvedenej Pogsonovej rovnice vyšlo, že objekty 6. mag sú až 251 krát jasnejšie ako objekty 12.mag.
Dúfam, že som autora a ani nikoho z miestneho osadenstva vytknutím tejto chybičky krásy neurazil, ale keď sa to tak vezme ta 50* a 251* je dosť veľký rozdiel, preto som to radšej uviedol, aby nedošlo k omylom...
Autorom je moj bratranec, tak pozor
 
Cako
ocenenie redakciou 2011-06-21 11:15:29
príspevok od: ludy
blizi sa leto a snad bude aj nejaka idealna prilezitost si vyskusat astrofoto a kedze sme sa doteraz nedockali pokracovania tak sa spytam tu:

v popise tejto fotky

http://1x.com/photo/42005/all/latest-additions/at-the-time-southern-cross-sleeps

je okrem ineho napisane

Picture was taken with 5 composite images of 20sec exposures in 2 parts above and below the horizon compensated for star rotation. // Obrazok bol vytvoreny z 5 zlozenych fotiek s 20 sek. expoziciou v dvoch castiach - nad a pod horizontom na kompenzaciu zemskej rotacie (hviezdnych drah)

podobne ako pri tejto fotke

http://1x.com/photo/41496/portfolio/100015/latest-additions

nerozumiem tomu ako to myslel, mohol by mi to niekto znaly vysvetlit?
to by aj mna zaujimalo... ci sa da rotacia zeme kompenzovat aj inak ako paralaktickou montazou.
 
8martin5
2011-06-21 11:33:02
príspevok od: Cako
to by aj mna zaujimalo... ci sa da rotacia zeme kompenzovat aj inak ako paralaktickou montazou.
no jasne, manualne...
 
Cako
ocenenie redakciou 2011-06-21 12:52:35
príspevok od: 8martin5
no jasne, manualne...
a to mam ako vediet akou rychlostou mam tocit stativ
 
8martin5
2011-06-21 13:11:51
príspevok od: Cako
a to mam ako vediet akou rychlostou mam tocit stativ
neviem, podla digitalok Casio
 
kubizmus
externý redaktor 2011-06-21 14:43:32
príspevok od: 8martin5
Autorom je moj bratranec, tak pozor
tak potom pardon...
 
8martin5
2011-06-21 15:26:46
príspevok od: kubizmus
tak potom pardon...
Nie, nebrat ako upozornenie, ci vystrahy... iba som nanho pysny, je velmi sikovny. vo vsetkom, co robi.
 
Gino
2011-06-21 18:44:19
Dnes to vyzerá sľubne, ak to počasie dovolí skúsim niečo sfotiť. Ostriť budem pomocou programu eos utility v notebooku. Používať by som chcel 450D + Tokinu 80 200 2.8 ak to nebude dosť sveteľné skúsim 50ku 1.8.
Trocha sa obávam použiteľnosti ISO 1600 na fotáku ale veď uvidím.
 
kubizmus
externý redaktor 2011-06-30 19:33:08
príspevok od: Cako
a to mam ako vediet akou rychlostou mam tocit stativ
no so statívom je to fakt ťažké asi by som povedal, že nemožné, ale keby máte jednoduchšiu paralaktiku, tak by sa to dalo, poznám jedného blázna, ktorý ručne upointoval nejaký objekt na ohnisku asi 900 mm cca 7 min
 
Ujlacan
2011-08-29 22:31:20
Ja by som sa chcel spytat na vyvazenie bielej.
Ake cislo by bolo najlepsie pouzit.Da sa nastavit tak aby vysledna fotka bola v modrom ale aj ciernom.
Pouzivam Canon 60D,50mm 1.8f a par fotiek sa mi uz podarilo urobit.
Zatial ziadnu s hmlovinou ci niecim fest zaujimavim.
Vdaka

Fotky pri zatmeni mesiaca
 
ArminDCA
2013-01-28 19:08:37
Ďakujem za článok. Myslel som si, že c týchto začiatkoch už sa nebudem mať čo naučiť, ale opak bol pravdou Ďakujem za mnoho cenných informácií Druhý diel už mám za sebou
 
ArminDCA
2013-01-28 19:14:22
príspevok od: Ujlacan
Ja by som sa chcel spytat na vyvazenie bielej.
Ake cislo by bolo najlepsie pouzit.Da sa nastavit tak aby vysledna fotka bola v modrom ale aj ciernom.
Pouzivam Canon 60D,50mm 1.8f a par fotiek sa mi uz podarilo urobit.
Zatial ziadnu s hmlovinou ci niecim fest zaujimavim.
Vdaka

Fotky pri zatmeni mesiaca
Používaš Cannon 60D a máš 50mm / 1,8f objektív a pýtaš sa tu na vyváženie bielej? Nie je Ti ľúto toho stroja? Vymením za svoj Cannon 550D Mne by sa tvoj fakt šikol Vyváženie bielej je len a len na Tebe. Pracuj v režime RAW, a potom si to doma nakonfiguruj ručne v RAW editore korekciou teploty. Niektoré nočné fotografie sú príjemné keď ich spravíš chladnejšie a zvýšiš červenú farbu. Pôsobia tak kozmicky Ale na tú teplotu pozor. Keď ju moc uberieš tak to potom vyzerá skôr ako pri svitaní. No ale ono to závisí od Tvojho oka a hlavne to treba robiť v RAW. Poprípade neskôr vo Photoshope docieliš už presne čo požaduješ. Ale to už je trošku zložitejšie. Veľa šťastia
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované