Hore

Fotoaparáty Panasonic Lumix G (2018)

Aktuálny prehľad bezzrkadloviek Panasonic Lumix G. Aká je ponuka v roku 10. výročia Lumix G fotoaparátov? 

Fotoaparátom, ktorý definoval žáner CSC, bol v roku 2008 Panasonic Lumix DMC-G1. I keď to nie je úplne pravda, pretože v tom čase mala už Leica radu M svoju digitálnu verziu. Manuálna a extrémne drahá Leica však nemohla osloviť masy a stať sa alternatívou k digitálnym zrkadlovkám. Bol to Panasonic a v tesnom závese za ním Olympus, ktoré spustili malú revolúciu. Ďalej to už dobre poznáme. Od roku 2008 prešli CSC fotoaparáty rýchlym vývojom a dnes sú plne konkurenčné zrkadlovkám. Panasonic predstavil už množstvo modelov, zrkadlovky nevyrába a preto je pre neho segment CSC nesmierne dôležitý. Žiadna iná značka nemá v kategórii CSC takú širokú ponuku, až je problémom sa v nej vyznať. Za 8 rokov sme boli svedkami predstavenia 23 modelov v 5-tich modelových radoch. A práve tie si priblížime, zoradil som ich podľa histórie, tak ako ich Panasonic postupne predstavoval. Najprv si všeobecne predstavíme triedu CSC fotoaparátov.

Všetky modelové rady sa neustále vyvíjajú a čo platí dnes, nemusí byť zajtra pravdou. Pred kúpou si preto dobre preštudujte špecifikáciu vytipovaných modelov.





Fotoaparáty radu G sú bezzrkadlovky Micro 4/3 formátu. To znamená nielen použitie snímača typu 4/3 (17.3 x 13 mm), ale aj použitie bajonetu Micro 4/3 štandardu. Micro 4/3 štandard používajú aj iné značky, najznámejšou je Olympus. Nedávno sa do konzorcia pridala aj Xiaomi. Výhodou otvoreného štandardu je, že fotoaparáty a objektívy rôznych značiek môžete navzájom kombinovať. Zákazník tak ťaží z veľmi širokej ponuky.

CSC fotoaparáty, preto že nemajú systém zrkadlo/matnica/hranol/okulár, môžu mať rôznu konštrukciu. Najjednoduchšie modely sú vybavené len displejom a na prvý pohľad vyzerajú ako kompakty. Pri modeloch s hľadáčikom sa stretávame s dvomi základnými dizajnami:

DSLR-like - dizajn je inšpirovaný zrkadlovkami, kým sa nepozriete do hľadáčika, môžete si ich kľudne so zrkadlovkami pomýliť. Výhodou tejto koncepcie je umiestnenie hľadáčika nad osou objektívu. Toto umiestnenie je výhodnejšie, ak používate teleobjektívy, ľahšie zameriate objekt, ktorý chcete odfotiť. Naviac tu máme rozloženie ovládacích prvkov tak, ako to poznáme zo zrkadloviek.

K niektorým modelom môžete pripojiť vertikálny grip, ktorý zlepšuje ergonómiu držania a ovládania, naviac slúži aj ako zásobník pre ďalšiu batériu.


Vľavo fotoaparát SLR-style s pripojeným vertikálnym battery gripom. Dizajn je prevažne účelný. Vpravo Rangefinder-style fotoaparát, dizajn tu zohráva dôležitú úlohu.

Rangefinder-like - fotoaparáty inšpirované hľadáčikovými fotoaparátmi typu Leica M. Optický priehľadový hľadáčik ja samozrejme nahradený elektronickým displejom. Niekomu vyhovuje táto koncepcia z hľadiska dizajnu, ktorý je odlišný od zrkadloviek a CSC fotoaparátov nimi inšpirovaných. Hľadáčik umiestnený v rohu fotoaparátu má však aj praktické využitie. Tvár fotografa nie je prekrytá fotoaparátom a môže tak ľahšie komunikovať s fotografovanou osobou/osobami. Tieto fotoaparáty sú naviac menej nápadné.


Týmto fotoaparátom všetko začalo, nielen že je to prvý CSC fotoaparát značky Panasonic, ale je to úplne prvý CSC fotoaparát modernej konštrukcie vôbec.

G - DSLR-like

Prvý CSC Panasonic mal označenie G1. Písmeno G nájdete v označení všetkých CSC fotoaparátov značky. Modelový rad G zastupujú fotoaparáty pre pokročilých amatérov, výbavou a parametrami na úrovni strednej triedy zrkadloviek.

V tomto rade sa môžete stretnúť s modelmi s jedno a dvojčíselným označením. Vyššie modely sú tie s jednočíselným označením. Majú o niečo lepšie parametre i keď to nemusí byť vždy pravdou, keďže modely nie sú predstavované súčasne. Novší model nižšieho podradu tak môže mať lepšie parametre, ako starší vyšší model. V prvej polovici roku 2018 je však stav portfólia aktualizovaný. 

Najnižší model nesie označenie Lumix G80 a predstavený bol v roku 2018. Označenie najnižší znie, akoby to bol základný vstupný model. V skutočnosti sa jedná o pokročilý fotoaparát čiastočne kovovej konštrukcie, naviac utesnený. Osadený je starším 16 Mpx snímačom. Ponúka duálnu stabilizáciu obrazu, 4K video, 4K PHOTO, Post Focus a rýchle DFD zaostrovanie. Ergonómiu možno zlepšiť prídavným batériovým gripom.


Panasonic Lumix DMC-G80 (2016)



Vlajkovou loďou je model Lumix G9. Kovový utesnený model mieri do profesionálnej sféry. Ako prvý model značky má stavový displej. Osadený je najnovším 20,3 Mpx snímačom. Disponuje duálnou stabilizáciou a 4K 60P videom. Z vychytávok treba spomenúť 6K PHOTO, Post Focus, rýchly DFD AF a skladanú fotografiu s vysokým rozlíšením. Čerešničkou na torte je luxusný OLED hľadáčik s vysokým rozlíšením. 


Panasonic Lumix DC-G9 (2018)

GH - DSLR-like, zamerané na video

Najvyšší modelový rad pre najnáročnejších amatérov a poloprofesionálov. Veľkú popularitu tomuto radu priniesol model GH4, vďaka výbornému 4K videu a bohatej funkčnej výbave spojenej s videom. Rad GH preto môžeme považovať za video nadstavbu základného radu G, i keď aj u neho sa už udomácnilo kvalitné video. Možnosti GH-čiek sú však predsa len profesionálnejšie.

Aktuálny model nesie označenie Lumix GH5. Z hľadiska videa je to zatiaľ najvybavenejší Panasonic a možno aj celkovo najlepšie vybavená bezzrkadlovka. Veľa parametrov je rovnakých ako u Lumix G9, je tu 20,3 Mpx snímač, 4K 60P video, 6K PHOTO, Post Focus, duálna stabilizácia a veľký OLED hľadáčik. Fotoaparát je samozrejme kovový a utesnený. Aj keď je to špecialista na video, je to zároveň výborný fotoaparát bez kompromisov.

Panasonic prekvapil aj špeciálnou verziou modelu Lumix GH5 s označením GH5s. Ten je zameraný už čisto na video. Osadený je novovyvynutým snímačom s rozlíšením 10,3 Mpx s nízkou úrovňou šumu aj pri vyšších citlivostiach. Ponúka C4/4K 60P, interné snímanie 4:2:2 10 bit., V-Log L, hybridnú gammu pre HDR video a spomalené video vo Full HD rozlíšení (snímané frekvenciou až 240 obr./s.). Na žiadosť filmárov je snímač bez stabilizácie, pretože profesionálny kameramani používajú pre stabilizáciu špeciálne príslušenstvo.


Panasonic Lumix DC-GH5 (2018).


Panasonic Lumix DC-GH5s (2018), rozoznáte ho podľa červených dekorov.

GF - najlacnejšie

Historicky je rad GF tretím, ktorý Panasonic predstavilo. Zákazníkom bolo treba ponúknuť aj lacnejší model. Pri CSC fotoaparátoch má výrazný vplyv na cenu elektronický hľadáčik. Stačí ho vypustiť a hneď máte nižšie výrobné náklady. Modely GF sa stali základom ponuky CSC fotoaparátov Panasonic. V roku 2015 s modelom GF7 sa výrazne zmenil dizajn, ktorý je viac retro a  výrobca sa zameral aj na jednoduchšie fotenie selfie. 

Nie som si istý, či tento rad dostane ešte nového zástupcu. Aktuálne sa modely GF dopredávajú, v roku 2018 predstavený model GF90 je určený pre japonský trh.


Panasonic Lumix DMC-GF8 (2016), jeho predchodca priniesol retro dizajn, eleganciu a zameranie na selfie.

GX - Rangefinder-like

V roku 2011 bol predstavený prvý zástupca nového radu GX. V tomto rade nájdete modely pre náročných fotografov, ktorým však vyhovuje viac koncepcia "rangefinder-style" s hľadáčikom v rohu fotoaparátu. I v tomto rade máme dva pod-rady, podobne ako v základnom rade G. Ponuka sa rozčlenila len nedávno.

Základným modelom je Lumix GX800, ktorý je možno náhradou radu GF, pretože v niektorých krajinách sa predáva pod označením GF9. Panasonic začal v roku 2017 s miernymi zmenami v zatriedení fotoaparátov, takže sa je v nich ťažšie vyznať. V rade GX boli doteraz fotoaparáty, ktoré mali vstavaný hľadáčik. Model GX800 ho nemá. Fotoaparát je osadený starším 16 Mpx snímačom. Ponúka však 4K video, 4K PHOTO a Post Focus. Výklopný displej má dotykové ovládanie, nechýba WiFi. Aktuálne je GX800 najnižším z nových modelov. 


Panasonic Lumix DC-GX800 (2017)

Na trhu je stále model GX80 (2016), zástupca strednej triedy. Dobre vybavený malý fotoaparát s už vstavaným hľadáčikom. Aj tento model je osadený 16 Mpx snímačom. Disponuje už duálnou stabilizáciou obrazu. Nechýba 4K video 4K PHOTO a Post Focus.

Úprava portfólia "Rangefinder like" modelov pokračuje v najnovšom fotoaparáte z roku 2018, modlou GX9. Ten by mal byť nástupcom najvyššieho modelu radu GX, Lumixu GX8. V skutočnosti je to skôr nástupca Lumixu GX80 s niektorými prvkami prebratými z GX8. Aktuálne najvyšší model je tak o niečo nižšie postavený, ako jeho predchodca. Najvyšší model má jednočíselné označenie, v porovnaní s radom G, je mu najbližší model G80. Lumix GX9 má však novší 20,3 Mpx snímač. Ďalej ponúka účinnú duálnu stabilizáciu, rýchle DFD zaostrovanie, 4K video, 4K PHOTO, Post Focus a Focus Stacking. Zabudovaný elektronický hľadáčik je výklopný. Bezdrôtové prepojenie s chytrým zariadením zabezpečuje okrem WiFi aj Bluetooth.


Panasonic Lumix DMC-GX80 (2016)


Panasonic Lumix DC-GX9 (2018), najvyšší model Rangefinder-like koncepcie.

GM - najmenšie

Najmladším radom je rad GM, prvý model bol predstavený v roku 2013. Tento rad má fotografom ponúknuť čo najmenší fotoaparát s Micro 4/3 snímačom a výmennými objektívmi. Nie je to teda rad ponúkajúci najnižšiu cenu. Už v roku 2014 bol predstavený novší model, ktorý bol vylepšený o zabudovaný EVF hľadáčik. Tento rad nemá aktuálny model a zdá sa, že Panasonic  jeho ďalší vývoj pozastavil.


Najmenší CSC fotoaparát Panasonic so vstavaným hľadáčikom, model Lumix DMC-GM5.

Z druhej ruky

Na koniec malý tip, ak sa rozhodnete kupovať CSC Panasonic z druhej ruky. Tip je zameraný na obrazovú kvalitu. Všetky fotoaparáty používajú rovnako veľký snímač. Pri jeho vývoji môžeme sledovať tri etapy:

  1. Snímače s rozlíšením 12 Mpx nájdete v modeloch vyrobených do roku 2012. Táto prvá generácia má malý dynamický rozsah len okolo 10EV, fotografie snímané s vysokou citlivosťou sprevádza vysoká miera šumu. Z tohto dôvodu by som sa kúpe najstarších modelov vyhol.

  2. Oveľa lepšie sú na tom fotoaparáty so snímačom druhej generácie, ktorý sa používa aj v aktuálnych modeloch. Snímač má rozlíšenie 16 Mpx. Dynamický rozsah narástol o zásadných viac ako 2EV a nižšia je aj úroveň šumu pri vysokých citlivostiach. Samozrejme aj tu sú rozdiely medzi jednotlivými modelmi, podľa toho ako sa vyvíjalo spracovanie obrazu. Rozdiely však nie sú veľké. Po fotoaparáte s 16 Mpx snímačom môžete smelo siahnuť.

  3. Najnovší snímač má rozlíšenie 20,3 Mpx. Okrem vyššieho rozlíšenia prináša ešte malé vylepšenie dynamického rozsahu i šumu.

Roky Panasonic používal stabilizáciu v objektívoch, od roku 2015 sa vo vyšších modeloch začala používať aj stabilizácia pohybom snímača a teraz je už štandardom. Niektoré najnovšie modely disponujú duálnou stabilizáciou kombinujúcou stabilizáciu v objektíve so stabilizáciou snímača. Aktuálne je štandardom aj video v 4K rozlíšení a s ním spojené funkcie 4K/6K PHTO, Post Focus, Focus Stacking.

Kompletný zoznam aktuálnych  a niektorých starších modelov nájdete na stránkach panasonic.sk.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
krispin.pucinko
2016-12-13 08:19:14
Uz len skoda ze Panasonic je tak v uzadi u zakaznikov v porovani s Olympusom. Pritom sa zda ze nie je o moc horsi
 
marcus_labeo
2016-12-13 08:46:49
príspevok od: krispin.pucinko
Uz len skoda ze Panasonic je tak v uzadi u zakaznikov v porovani s Olympusom. Pritom sa zda ze nie je o moc horsi
Presne to som chcel napísať: okolo Olympusu je dosť veľký hype (aj tu na ephoto), pritom Panasonic má v podstate identickú techniku, rovnako široké portfólio CSC a aktuálne aj lepšie ceny. Kupovať dnes M4/3 foťák, volím Pana G80, jasne najlepšia value for money z celého M4/3 systému.
 
z80
2016-12-13 10:02:09
príspevok od: marcus_labeo
Presne to som chcel napísať: okolo Olympusu je dosť veľký hype (aj tu na ephoto), pritom Panasonic má v podstate identickú techniku, rovnako široké portfólio CSC a aktuálne aj lepšie ceny. Kupovať dnes M4/3 foťák, volím Pana G80, jasne najlepšia value for money z celého M4/3 systému.
Treba si pozriet ake CSC predava ephoto obchod (Olympus a Fuji) a odpoved je jasna
Co sa tyka najlepsieho pomeru cena/vykon v m43, osobne si myslim, ze pri sucasnej cashback akcii je E-M10 Mark II na tom lepsie ako Panasonic fotaky.
 
Jubi
2016-12-13 12:43:31
Strááášne dávno som kúpil Panasonic Lumix LX2 za 10.000 Sk z druhej ruky (cena bola vtedy 17.000Sk), neskutočne šikovná mašinka to bola, malo to A M S P režimy a snímanie do RAW a tuším aj video , neviete poradiť nejakú alternátívu z dnešných strojov?
 
marcus_labeo
2016-12-13 13:02:55
príspevok od: Jubi
Strááášne dávno som kúpil Panasonic Lumix LX2 za 10.000 Sk z druhej ruky (cena bola vtedy 17.000Sk), neskutočne šikovná mašinka to bola, malo to A M S P režimy a snímanie do RAW a tuším aj video , neviete poradiť nejakú alternátívu z dnešných strojov?
Rada LX u Panasonicu stále je, dokonca až dva modely: menší, novší LX10 s 1" senzorom a väčší LX100 s 4/3" senzorom.
 
seifi
2016-12-13 15:32:19
príspevok od: Jubi
Strááášne dávno som kúpil Panasonic Lumix LX2 za 10.000 Sk z druhej ruky (cena bola vtedy 17.000Sk), neskutočne šikovná mašinka to bola, malo to A M S P režimy a snímanie do RAW a tuším aj video , neviete poradiť nejakú alternátívu z dnešných strojov?
ponúkam LX7 s 2 batériami; ako nový 24-90 / 1,4-2,3 ; cenu dohodneme
 
Sugho
2016-12-13 16:36:17
príspevok od: Jubi
Strááášne dávno som kúpil Panasonic Lumix LX2 za 10.000 Sk z druhej ruky (cena bola vtedy 17.000Sk), neskutočne šikovná mašinka to bola, malo to A M S P režimy a snímanie do RAW a tuším aj video , neviete poradiť nejakú alternátívu z dnešných strojov?
Kašli na Pana a cely 4/3 systém. Ak chceš veľa muziky za málo peňazí, tak si zožeň nejaky Fujifilm. Napr. X-M1, X-E2. Slušné telo z druhej ruky kúpiš za cca 180e (240e). Hlavne to má väčší APSc snimač a .... a teraz použijem slovné spojenie ktoré odznelo priamo tu na ephoto: "najanalógovejší výstup".
 
Jubi
2016-12-13 17:53:47
príspevok od: Sugho
Kašli na Pana a cely 4/3 systém. Ak chceš veľa muziky za málo peňazí, tak si zožeň nejaky Fujifilm. Napr. X-M1, X-E2. Slušné telo z druhej ruky kúpiš za cca 180e (240e). Hlavne to má väčší APSc snimač a .... a teraz použijem slovné spojenie ktoré odznelo priamo tu na ephoto: "najanalógovejší výstup".
Z fuji je problem vytiahnuť RAWy
 
Jubi
2016-12-13 17:57:10
príspevok od: seifi
ponúkam LX7 s 2 batériami; ako nový 24-90 / 1,4-2,3 ; cenu dohodneme
to už je staroba
 
seifi
2016-12-13 20:23:49
príspevok od: Jubi
to už je staroba
máš pravdu; chodí so mnou do kúpeľov
 
mikkael
2016-12-15 17:12:06
Opat sa tu meraju pipiky a kvalita semena tusim
 
seifi
2016-12-15 20:27:34
príspevok od: mikkael
Opat sa tu meraju pipiky a kvalita semena tusim
šak sa pridaj, čítam, žiadne fotografie na obzore
 
musicman
2016-12-15 21:49:47
príspevok od: Sugho
Kašli na Pana a cely 4/3 systém. Ak chceš veľa muziky za málo peňazí, tak si zožeň nejaky Fujifilm. Napr. X-M1, X-E2. Slušné telo z druhej ruky kúpiš za cca 180e (240e). Hlavne to má väčší APSc snimač a .... a teraz použijem slovné spojenie ktoré odznelo priamo tu na ephoto: "najanalógovejší výstup".
zabudol si na video a zaostrovanie/autofocus, ktore maju tieto modely otrasne ktore degraduju fuji do suterenu.. a prave tebou spominanych modelov sa to najviac tyka.. prave preto idu za taku nizku cenu lebo majitelia sa ich teraz nevedia zbavit, je sice pravda ze najnovsie a najvyssie fuji modely uz maju zaostrovanie aj video zvladnute, ale za csc system chcu vesmirne sumy..
 
pa10
2018-04-18 11:35:36
príspevok od: seifi
máš pravdu; chodí so mnou do kúpeľov
LX7 je stale decentny fotak, mal som ho v Leica verzii, bol to vyborny kompakt s ostrym objektivom. Ze je to starsi model neznamena, ze je zly, a v tomto pripade vobec nie, navyse ak nan prechadza niekto z LX2, tak je to uz beztak obrovsky posun.
 
seifi
2018-04-18 14:42:13
príspevok od: pa10
LX7 je stale decentny fotak, mal som ho v Leica verzii, bol to vyborny kompakt s ostrym objektivom. Ze je to starsi model neznamena, ze je zly, a v tomto pripade vobec nie, navyse ak nan prechadza niekto z LX2, tak je to uz beztak obrovsky posun.
tak som ho predal, kúpil GX80, následne zistil, že ten pre nespratnosť zostáva doma; tak zase kúpil Lx7; to je kompakt na každú chvíľu, do vrecka; GX80 do vrecka nedám
 
Marcel Rebro
2018-04-18 15:10:46
G1 bol môj prvý reálne použiteľný m43 foťák. A svojho času aj môj najobľúbenejší IR foťák.
 
matpi
2018-04-18 18:38:35
príspevok od: Jubi
Z fuji je problem vytiahnuť RAWy
Absolutne ziadny. Skor si treba kupit lepsi monitor, ktory dokaze zobrazit, co z tych rawov vytiahnes.
 
JohnNewton
2018-04-18 20:09:43
príspevok od: matpi
Absolutne ziadny. Skor si treba kupit lepsi monitor, ktory dokaze zobrazit, co z tych rawov vytiahnes.
A ktorý že to je ten vhodný monitor na Fuji raw ? To budú asi dva, jedena na Fuji s klasickým bayerom a druhý na X trans ? Nemali by to pribaľovať rovno k fotoaparátu ...
 
seifi
2018-04-18 21:03:34
príspevok od: matpi
Absolutne ziadny. Skor si treba kupit lepsi monitor, ktory dokaze zobrazit, co z tych rawov vytiahnes.
a to si budeme musieť všetci kúpiť lepšie monitory, keď chceme pozerať jpegy z rawov od Fuji ?
 
marcus_labeo
2018-04-19 08:50:26
príspevok od: seifi
a to si budeme musieť všetci kúpiť lepšie monitory, keď chceme pozerať jpegy z rawov od Fuji ?
Pripomína mi to blahej pamäti Alfy Romeo, ktorých motory Twin Spark odchádzali jeden za druhým a skalní Alfisti to obhajovali tým, že motory nie sú problém, len tam treba dávať iba a jedine špeciálny olej Selenia, iné renomované značky ako Castrol či Shell tam neradno dávať. Obdobne X-Trans: ak použiješ práve ten jeden jediný správny RAW converter, všetko je super, no a ešte treba vymeniť monitor, potom je to úplne ono.
 
PeCh
2018-04-19 09:37:07
Zbytočne sa hádať. Verím tomu, že keby ste videli rovnako odfotenú fotku z Fuji a z iného foťáku, tak nebudete vedieť rozoznať, ktorá je z ktorého fotoaparátu. Z Fujiny som videl kopec fotiek vytlačených vo väčšom formáte a "prekvapivo" to bola normálna fotka - dobré farby, kopec detailov, žiadne viditeľné artefakty, žiadny akvarel... Ale áno, neskúmal som ju lupou, tam by som možno už niečo našiel
 
slavik74
2018-04-19 11:55:55
Na G1 som sa ucil fotit Stale ho mam a stale je plne funkcny. Len pogumovany grip j euz trochu "lepkavy".
Ked G1 porovnam s G9, ktoru mam teraz, ta na G9 by sa urcite tazsie ucilo fotit. Ale je to skvely fotak.
 
JanciBB
2018-04-19 19:43:46
príspevok od: slavik74
Na G1 som sa ucil fotit Stale ho mam a stale je plne funkcny. Len pogumovany grip j euz trochu "lepkavy".
Ked G1 porovnam s G9, ktoru mam teraz, ta na G9 by sa urcite tazsie ucilo fotit. Ale je to skvely fotak.
Na lepkavú gumu som kupil normálne v lekárni tekutý Glycerín.Ponatieral som to,zabalil do papiera,a odložil kým to nevyschne.Urobil som to cca 2x,
pomohlo!!! (Chcem vytiahnuť retro D70,niekedy sa mi páčilo CCD)
 
Jerry C.
2018-04-19 23:23:01
príspevok od: Marcel Rebro
G1 bol môj prvý reálne použiteľný m43 foťák. A svojho času aj môj najobľúbenejší IR foťák.
aj môj
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované