Hore

Objektívy pre plnoformátové bezzrkadlovky

Plnoformátové bezzrkadlovky nájdete v ponuke Canonu, Nikonu, Sony, Panasonicu a Leicy.

Upriamuje sa na ne čoraz viac pozornosti. V prvom rade je to kvôli prechodu zo zrkadloviek na modernejšie a perspektívnejšie bezzrkadlovky. V druhom rade je tu zaujímavá cena najnižších modelov, ktorá láka aj amatérov donedávna preferujúcich APS-C alebo Micro 4/3 fotoaparáty.

Dlhé roky sa fotografi rozhodovali najmä medzi Canonom a Nikonom. Príchod nových systémov situáciu zmenil. Mnohí začínajú od nuly. Zrazu je tu viac možností. Samozrejme užívatelia DSLR Canon a Nikon by radi pri prechode na bezzrkadlovku využili svoje objektívy. Nie je to žiaden problém, obidve značky ponúkajú plnofunkčné adaptéry, ktoré to umožňujú. Toto riešenie je ale len prechodné. Kto chce maximálne využiť prednosti nových bezzrkadloviek, mal by používať natívne objektívy, ktoré sú preukázateľne kvalitnejšie, ako tie pre DSLR. To, že ste doteraz fotili zrkadlovkou nejakej značky, preto nezohráva až tak veľkú úlohu. Teraz je čas poriadne sa zamyslieť nad tým, kto ponúka to najlepšie pre vás aj s perspektívou do budúcna.

Vieme, že fotoaparáty sa neustále vylepšujú, každú chvíľu prichádza nejaký nový model. To, čo si uchováva hodnotu a tak často sa nemení, sú objektívy. Pri výbere nového systému by mala ponuka objektívov zohrávať významnú úlohu. Akokoľvek dobrý fotoaparát nevyužijete naplno, ak k nemu nie sú objektívy, ktoré potrebujete.

Stručne o situácii na trhu

Canon, Nikon a Panasonic sú nováčikmi v tomto segmente. Zatiaľ majú len prvú generáciu fotoaparátov. Nie všetky sú tak dobré, akoby sme chceli. Prídu ale nové modely, ktoré už nebudú trpieť detskými chorobami a výrobcovia do nich zakomponujú želania fotografov. Náskok má Sony, ktoré aktuálne ponúka, alebo čoskoro ponúkne, FF bezzrkadlovky 4. generácie. Zvyšok výrobcov ale príliš nezaostáva, predsa len začali neskôr s novšími technológiami. Dá sa povedať, že každý výrobca má čo ponúknuť.

Canon má najsilnejšiu fanúšikovskú základňu a prakticky zaručený úspech. S modelmi EOS R a RP zaexperimentoval viac, ako je bežné. Čoskoro ale prídu modely, viac počúvajúce priania užívateľov. Perfektne sú podporené EF objektívy.

Nikon má v ponuke dva modely Z6 a Z7. Obidva vydarené i keď nie bez chýb. Najnovší firmvér z nich urobil výborné kamery. Aj Nikon nezabudol na podporu objektívov pre zrkadlovky s bajonetom F.

Panasonic nemá zrkadlovkovú tradíciu a nemal preto na čo naviazať. Predstavil ale asi najvydarenejšie modely. Kvôli objektívom sa spojil s Leicou a Sigmou.

Leica nie je úplný nováčik, ale kvôli cene fotoaparátov a objektívov je aj pre väčšinu profesionálov nezaujímavá.

Sony má niekoľkoročný náskok. Menej náročný fotograf si môže vybrať aj zo starších modelov, ktoré sa stále predávajú, za veľmi zaujímavé ceny. Časový náskok a otvorenosť systému sa prejavili na najširšej ponuke objektívov.

Objektívy pre plnoformátové…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
patrac00
2020-02-18 07:53:34
Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM
Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM
Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
 
patrac00
2020-02-18 07:59:33
len pre zaujímavosť... https://alikgriffin.com/list-of-canon-rf-lenses/...
 
seifi
2020-02-18 14:04:28
príspevok od: patrac00
Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM
Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM
Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
a RF 24-70/2,8 ; aj keď má Canon veľa fanúšikov, na ephoto nie sú
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované