Hore

Základní vlastnosti fotografických monitorů

Barevný rozsah monitoru – proč je tak důležitý?

V předchozích kapitolách byl hodně zmiňován barevný rozsah zobrazovačů (=gamut = velikost barevného prostoru, který vymezuje barevný rozsah monitoru), takže lze již tak trochu vytušit, že barevný rozsah monitoru bude jedním ze základních kritérií pro posouzení jeho vhodnosti a využitelnosti pro práci s fotografickými daty (=prohlížení fotografií).

Obecně je vždy třeba dbát na to, aby barevný rozsah zobrazovače byl větší, než barevný rozsah zobrazovaných fotografických dat pořízených fotoaparátem (kamerou).

Je třeba si uvědomit, že kalibrace monitoru pouze nastaví jas a bílý bod monitoru a někdy dle možností monitoru a kalibračního software dokáže také měnit jeho barevný rozsah, ale NIKDY jej nedokáže zvětšit nad rámec jeho možností, tj. např. barevný rozsah monitoru blížící se standardu sRGB IEC61966-2.1 nelze kalibrací zvětšit tak, aby odpovídal standardu AdobeRGB (1968). (Zatímco naopak to samozřejmě možné je :-)).

Proto je již před pořízením fotografického monitoru se ptát, jaký bude převážně barevný rozsah fotografických dat z fotoaparátu nebo kamery, popř. jaký bude barevný rozsah tiskových dat, které budou následně na monitoru zobrazovány a je třeba již v této fázi výběru monitoru zajistit, aby byl jeho barevný rozsah pokud možno větší, než barevný rozsah nahlížených dat.

Monitory s pevným a proměnným barevným rozsahem

Někdy je třeba monitor nakalibrovat dle určitého standardu (např. standard sRGB IEC61966-2.1) a to nejen jas, bílý bod a gradaci obrazu, ale také nastavit jeho barevný rozsah dle požadovaného standardu. Může to být např. pro účely prohlížení fotografií na webovských portálech pomocí prohlížečů, které nepracují s barevným profilem monitoru a nepodporují tedy ani Správu barev. Pokud totiž prohlížeče nepodporují Správu barev, pak tedy nepodporují konverzi fotografických RGB-dat z barevného prostoru fotografických dat do barevného prostoru zobrazovače a jedinou cestou, jak konverzi obejít – je nastavení barevného rozsahu monitoru tak aby odpovídal barevnému rozsahu fotografických dat.

Pro tyto případy je třeba počítat při výběru s fotografickým monitorem, který dokáže měnit (zmenšovat) svůj původní barevný rozsah dle zvoleného standardu (obvykle dle barevného rozsahu prohlížených fotografií). Některé monitory jsou pro tyto případy vybaveny tlačítkem (např. MODE = REŽIM), které umožňuje změnit barevný rozsah monitoru dle předvolených fotografických standardů, např. sRGB IEC61966-2.1 nebo AdobeRGB (1968). Tím odpadá kalibrace pomocí kalibrační sondy a uživatel pak již…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
falatm
2014-08-18 21:01:58
Hezký a poučný článek. Ještě by bylo supr vědět "nejlevnější" nabízený model vyhovující v této kategorii.
Máte prosím někdo nějaký tip? (nemyslím hned TOP řadu EIZO)
Díky.
 
Martin8101
2014-08-19 06:24:22
Pripajam sa. Planujem tiez kupit nejaky slusnejsi monitor, ale na 500€ vyssie skutocne nemam. Nieco som nastudoval, ale trochu sa stracam. Citali ste niekde nejake porovnanie tych lacnejsich - viem, ze to nie je lahke, pretoze stale vychadzaju nove a spravit porovnanie trva dlhe hodiny/dni a o dva mesiace uz nie je aktualne. Ale aj tak, mate niekto tipy na "best performers" v kategorii 200 - 300€?
 
piggy
2014-09-25 12:55:19
Skuste pozriet BenQ BL2144PT, Dell U2412M prip. Dell U2414H UltraSharp
 
Martin8101
2014-09-26 06:18:21
príspevok od: piggy
Skuste pozriet BenQ BL2144PT, Dell U2412M prip. Dell U2414H UltraSharp
Diky
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované