Hore

Fototechnika » Recenzie

Najnovší článok z kategórie
Výhody a nevýhody cropu

Výhody a nevýhody cropu

V systémových fotoaparátoch, teda tých s vymeniteľnými objektívmi, ktoré používajú fotografi-entuziasti a profesionáli, sa používajú 4 rôzne veľkosti snímača. Sú to stredný formát, plný formát, APS-C a 4/3 formát.

2020-09-14 06:00:00
Karol Srnec
3
3175
 
 
  • 35054
    27

    RAW, TIFF, JPG

    Obrazové dáta je možné ukladať do stovky rôznych formátov súborov, pričom fotoaparáty ukladajú dáta do troch z nich. Ktorý je vhodný na aké použitie?

  • 25771
    10

    8 alebo 16 bitov?

    Vaše digitálne fotografie sú čísla. Nie je to fotografia, kým čísla neinterpretuje výstupné zariadenie digitálnou (monitor) alebo analógovou (tlačiareň) formou.

  • 20732
    17

    Nikon Active D-Lighting (ADL)

    Jedna z najužitočnejších funkcií, ktorú nájdete v zrkadlovkách Nikon. Pomáha najmä začiatočníkom, využívajú ju aj profesionálni fotoreportéri.

  • 18428
    10

    Nikon Picture Control - naimportujte si nové profily

    K napísaniu tohto článku ma inšpirovala kamarátka, ktorá mala nedávno svadbu. Zaujalo ju, že ich fotografka používajúca Nikon D750, mala už na displeji výrazne upravené zábery, aké vám štandardne fotoaparát neurobí. 

  • 16349
    6

    O veľkosti snímačov a objektívoch

    Ohnisková dĺžka, uhol záberu, veľkosť snímača, faktor orezu… Kto sa v tom má vyznať. Zblbnúť vás dokážu aj obrázky, ktoré by vám to mali objasniť.

  • 13590
    5

    Šedivý RAW

    Otázky začiatočníkov sa neustále recyklujú, aj keď bolo na ne už veľakrát odpovedané. V poslednom čase sa na fórach a FB objavili otázky ohľadom rozdielneho zobrazenia fotografií vo formáte RAW vo fotoaparáte a v počítači. 

  • 13536
    11

    Potenciál vášho fotoaparátu

    Už roky posudzujeme fotoaparáty predovšetkým podľa použitého snímača. Je to dôležitá súčasť fotoaparátu, ktorá do určitej miery určuje jeho potenciál. Do akej miery, to si povieme v tomto článku.

  • 12373
    0

    Metadáta

    Prvý krát som sa stretol s metadátami ešte pred príchodom digitálnych fotoaparátov, ktoré ich používajú bežne.

  • 12100
    22

    Dôležité parametre digitálnych senzorov

    Všeobecne platí, že čím máme väčší čip, tým kvalitnejšiu fotografiu môžeme dostať. Väčšia plocha čipu predstavuje väčšiu zbernú plochu svetla.

  • 11849
    4

    Začíname fotografovať do RAW I.

    V prvej časti sa dočítate o nastaveniach fotoaparátu, ktoré sa líšia od tých, ktoré používate pri fotení do formátu JPG.

  • 11821
    11

    Farebné profily

    Nie je to ani tak dávno, keď fotograf vplýval na reprodukciu farieb tým, že si vybral určitý typ filmu. Na portrét Kodak Portra, na krajinku Fuji Velvia, keď chcel čiernobiele fotky, tak napr. Ilford Delta. Niektoré filmy sa stali legendárne. Každý film mal svoju špecifickú reprodukciu farieb, kontrast, zrno, dynamický rozsah.

  • 11699
    1

    Pamäťové karty

    Pamäťové karty sa neustále vyvíjajú. V priebehu digitalizácie fotografie sa objavilo niekoľko typov kariet a občas sa nový typ karty objaví aj v súčasnosti. Niektoré typy kariet sa dneška nedočkali, ukázali sa ako neperspektívne.

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.