Hore

EVF vz. hľadáčik zrkadlovky

K napísaniu tohto článku ma inšpirovala diskusia, ktorá prebehla pod jednou z mojich recenzií. Je to čisto môj názor vychádzajúci z mojej fotografickej praxe.

Z histórie

Až do príchodu digitálnych fotoaparátov fotografi rámovali a komponovali obraz pomocou optického hľadáčika. Z rôznych konštrukčných riešení poznáme dve najrozšírenejšie:

Priehľadový hľadáčik - poznáme ho najmä z kompaktov alebo diaľkomerných systémových fotoaparátov (napr. Leica M). Tento hľadáčik má veľa nedostatkov, tým najvýraznejším je, že sa pri ňom nepozeráme na obraz, ktorý sprostredkováva objektív fotoaparátu. K tomu sa pridáva paralaxa, hrubé orámovanie, obťažnejšie zaostrovanie, ťažká prispôsobiteľnosť rôznym ohniskám atď.

Leica M je typickým predstaviteľom fotoaparátov s optickým priehľadovým hľadáčikom so vstavaným diaľkomerom.

Hľadáčik zrkadlovky - nedostatky priehľadového hľadáčika do veľkej miery rieši hľadáčik zrkadloviek. Ten zobrazuje obraz prechádzajúci objektívom. Aby pri tom nedošlo k osvitu filmu, používa sa odraz od zrkadla (odtiaľ názov zrkadlovka). Musím spomenúť, že tu máme dve riešenia. Tým prvým je dvojoká zrkadlovka, kde sa používa druhý objektív len pre komponovanie. Tu zostáva nevýhoda v tom, že sa nepozeráme cez objektív, ktorým sa fotí. U jednookej zrkadlovky tomu tak už je. Obraz sa odráža od zrkadla, premietne na matnicu a pomocou hranola prevráti, aby sme ho cez okulár videli správne. Počas expozície…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
JohnNewton
2015-10-19 06:48:40
Nuž pár veci by som k tomu mal. Na úvod, to že EVF používam už takmer 4 roky, ak vezmem do úvahy aj kameru tak oveľa dlhšie.
-Rozlíšenie je nedostatočné, 2,36 (v klasickom vyjadrení 1024 x 768) bodov a to prosím všetkých (R,G,B) iba asi leica Q má 3,686 K.
- Tým pádom zväčšovanie hľadáčika iba zväčšuje raster
- Farebný priestor a rýchlosť odozvy je zatiaľ bezpredmetné porovnávať s OVF, nemôže ho dosiahnúť
- DR nezodpovedá realite (čo ale zatiaľ nemusí byť nutne nevýhoda) , pokiaľ DR snímača zaostáva za DR zraku
- S problémom shutter vibration sa ku podivu často stretávame aj u CSC kde žiadne narážajúce zrkadlo nie je
- Voči zrkadlu vyššie namáhanie zraku


Tak že ja sa teším na ďalšie zlepšovanie EVF, ktoré určite príde. Výhody boli popísané.

P.S. Zatiaľ je rozdiel medzi OVE a EVF asi taký, ako pohľad na ulicu cez okno naživo a následne cez kameru a TV s rozlíšením 1024 x 762 . Ale to sa v budúcnosti isto zmení. Epson ohlásil výrobu 5 K EVF.
 
z80
2015-10-19 10:03:56
Niekde som cital krasnu definiciu optickeho hladacika zrkadlovky ako "elegantne riesenie problemu, ktory uz neexistuje".
 
JohnNewton
2015-10-21 11:03:46
A už je to tu, nová Leica SL má EVF 4,4 k a zväčšenie 0,8
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované