Hore

JPG-u sa nevyhnete

JPG-u sa nedá vyhnúť, je ale na vás ako ho získate. JPG je bitmapový formát, určený pre digitálnu fotografiu a obrázky.

Je to najrozšírenejší, nie však jediný, bitmapový formát. Jeho výhody a nevýhody sme vo fotoškole podrobne prebrali. Vieme, že to nie je najkvalitnejší, ale je najrozšírenejší bitmapový formát. Aj keď preferujete RAW a kvalitnejšie bitmapové formáty TIFF a PSD, použitiu JPG sa nevyhnete. Nie všade je podporovaná kvalita. Na internete musia byť súbory dostatočne malé, aby nezaťažovali sieť. JPG je na to takmer ideálny, aj keď už by sa žiadala náhrada s potencionálne lepšou obrazovou kvalitou, pri zachovaní malého objemu dát. JPG je štandardom aj pri amatérskom spracovaní obrazu. V bežnom labe vám iný formát nespracujú. K používaniu JPG sme tak trochu donútení. Nie je ale JPG ako JPG.

Fotografiu vo formáte JPG môžeme získať dvomi spôsobmi. Tým prvým je priamo z fotoaparátu, druhým po vyvolaní RAW a exporte z RAW konvertora, alebo bitmapového editora. Kým sa pozrieme na rozdiely, medzi obidvomi zdrojmi, dáme si malé opakovanie.

JPG je komprimovaný bitmapový formát. Farebná hĺbka je max. 8-bitová, čo znamená max. 16,77 milióna odtieňov farieb. Každý kanál má max. 256 úrovní. Kvôi tomu je zvýšené riziko vzniku polarizácie. Kompresia, ktorej účelom je zmenšenie objemu dát, je vždy stratová. To znamená, že v súbore nie je popísaný presne každý pixel. Na fotografiách sa preto objavujú tzv. JPG artefakty. Tie sa zvyknú zvýrazniť náročnejším postprocesingom. RAW je formát, v ktorom sa uchovávajú dáta zo snímača. Nie je to bitmapový formát a tým pádom digitálny obraz. Pri prezeraní a spracovaní pracujeme s náhľadom. Fotografiu z RAW dostaneme vyvolaním a následným exportovaním do bitmapového formátu (JPG, TIFF, PSD, BMP atď.). RAW pracuje s väčšou bitovou hĺbkou, vyvolané fotografie môžu obsahovať aj miliardu odtieňov. Dáta v RAW-e sú nekomprimované, alebo komprimované bezstratovo. Obsahujú informácie o každom jednotlivom pixely. Oproti JPG má fotograf k dispozícii väčšiu paletu farieb a väčší dynamický rozsah. Možnosti postprocesingu sú oveľa väčšie.

RAW poskytuje fotografovi maximum zo snímača. JPG však nemusí byť nutne nekvalitný. Záleží na nastavení fotoaparátu a jeho spracovaní.

JPG z fotoaparátu

Výhody

V prvom rade je to pohodlie. Fotoaparát za vás odrobí slušnú časť postprocesingu, to oceníte, hlavne ak neviete vyvolať RAW. Niektoré fotoaparáty majú tak dobre nastavené spracovanie obrazu, že ho ťažko napodobníte v počítači. A tak do JPG fotia aj skúsení fotografi, pretože sa im výstup páči. Či už JPG fotografie prenesiete do počítača/tabletu/telefónu cez kábel, pomocou čítačky, či bezdrôtovo, nebudete mať s jeho podporou najmenšie problémy. Každý typ zariadenia ho dokáže otvoriť a upraviť. Vie ho aj publikovať na internet, alebo poslať emailom. Pri dobre nastavenom fotoaparáte sa fotografie nemusíte dotknúť. Môžete prísť do fotolabu a nechať si fotografie ihneď vytlačiť, alebo ich použiť vo fotoknihe, kalendári, alebo inom…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované