Hore

Metadáta

Prvý krát som sa stretol s metadátami ešte pred príchodom digitálnych fotoaparátov, ktoré ich používajú bežne.

Bol som na pracovnej návšteve v redakcii najväčších berlínskych novín. V rámci nej som sa stretol s nemeckým fotografom na voľnej nohe, ktorý fotografoval pre rôzne noviny a časopisy a fotografie ponúkal aj prostredníctvom fotobánk. Bez perfektného prehľadu by nemal šancu rýchlo reagovať na požiadavky zákazníkov. V archíve mal desaťtisíce negatívov a diapozitívov. Musel si v počítači vytvoriť databázu všetkých fotografií s oskenovanými náhľadmi a popiskami. V nej dokázal rýchlo vyhľadávať. V tých časoch využívali databázu len profesionáli, ktorí to nutne potrebovali.

Dnes s databázou pracujú aj amatéri. Pokiaľ používate program využívajúci knižnice, automaticky pracujete s databázou. Databáza je tvorená tabuľkami, do ktorých sa zapisujú údaje o tom, kde sú fotografie uložené, aké úpravy ste vykonali a samozrejme obsahujú metadáta.

Medzi najznámejší druh metadát patrí EXIF. Generuje ho priamo fotoaparát a pripája ho k fotografiám. Obsahuje množstvo informácií, z ktorých nás najviac zaujímajú expozičné údaje, model fotoaparátu a objektívu, ohnisková dĺžka. Ďalej sú to GPS údaje, ak má fotoaparát GPS modul alebo viete fotografie zosynchronizovať s externým GPS zariadením. Informácií v EXIF-e je veľa a niektoré sú využívané pri spracovaní fotografií, typicky napr. údaje o vyvážení bielej.

Základné expozičné dáta využívame pri učení sa.

Sú tu však metadáta, ktoré nie sú štandardne súčasťou EXIF-u. Niektoré môže pridať už fotoaparát, ale väčšinou ich pridávate dodatočne na počítači. V niektorých fotoaparátoch môžete nastaviť, aby do každej fotografie boli pridané údaje o autorských právach, prípadne môžete fotografie hodnotiť štandardizovaným systémom hviezdičiek.

Metadáta pridávame do fotografií preto, že ich dokážeme potom vyhľadávať. Vyhľadávať ich môžeme v programe, ktorý používame, ale aj v ďalších programoch a na internete.

Adobe Lightroom Classic CC, v module Library môžete s metadátami pracovať v pravom paneli.

Adobe Photoshop CC, panel s metadátami otvoríte pomocou klávesovej skratky CTRL(CMD)+SHIFT+ALT+i.

IPTC

Pri práci s metadátami sa používa štandard IPTC. Ten bol navrhnutý v spolupráci s firmou Adobe. Niektoré metadáta sa zapisujú priamo do…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované