Hore

Výhody a nevýhody cropu

V systémových fotoaparátoch, teda tých s vymeniteľnými objektívmi, ktoré používajú fotografi-entuziasti a profesionáli, sa používajú 4 rôzne veľkosti snímača. Sú to stredný formát, plný formát, APS-C a 4/3 formát.

Nebudem sa tu s nikým hádať, ktorý formát je lepší. Každý má svoje prednosti a nedostatky. Veľkosť snímača neovplyvňuje len potencionálnu obrazovú kvalitu, ale aj celý systém, ktorý je na ňom postavený. Je to teda komplexný problém, kde je veľkosť snímača len jedným z mnohých posudzovaných parametrov.

Snímač

Väčší snímač má väčší obrazový potenciál, pretože naň dopadá viac svetla. O tom bez debaty. Z fotoaparátov, ktoré som skúšal, má najlepší snímač Fujifilm GFX100. To je môj víťaz, ktorý poráža všetky plnoformátové snímače. Je to teda najlepší fotoaparát na svete? Pre väčšinu fotografov nie, pretože je príliš veľký, drahý, má horšiu ergonómiu, je pomalší. Vo väčšine situácií tak dobrý snímač ani nepotrebujete. A tak to platí u všetkých systémov. Akokoľvek dobrý snímač je nanič, ak ho kvôli ostatným veciam nemôžete naplno využiť.

Snímač neurčuje len potencionálnu obrazovú kvalitu, svojím rozlíšením, podaním farieb, dynamickým rozsahom, citlivosťou a úrovňou šumu. Vplýva na konštrukčné možnosti pri návrhu fotoaparátov a objektívov. Ukážeme si, že neexistuje jeden univerzálny formát, ale každý je v niečom lepší a v niečom horší, ako ostatné.

Crop alebo faktor orezu

Čo je to crop, alebo po našom faktor orezu, si naštuduje každý začínajúci fotograf. Je to zavádzajúce označenie toho, že rôzne veľké snímače poskytujú pri rovnakej ohniskovej dĺžke (fyzickej) objektívu rôzny uhol záberu. K žiadnemu orezu v skutočnosti nedochádza. Nereže sa z nasnímaného záberu. Orez môžeme vidieť len na schematických nákresoch ukazujúcich vplyv veľkosti snímača na uhol záberu. Správne by sme mali používať skôr termín pomer veľkosti snímačov. Pre fotografa je faktor orezu dôležitý preto, aby vedel, aký objektív bude mať aký uhol záberu na fotoaparáte s konkrétnou veľkosťou snímača. Slúži aj na porovnanie hĺbky ostrosti medzi systémami s rôzne veľkými snímačmi.

Plnoformátový snímač sa berie ako etalón. Je to preto, že v časoch filmovej fotografie to bol zďaleka najrozšírenejší formát. Keď prišli digitálne fotoaparáty s rôznymi veľkosťami snímača, potrebovali sme ich s niečím porovnať a bol to práve 35 mm film s políčkom 36x24 mm. Plnoformátový snímač má preto faktor orezu 1x.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2020-09-14 23:02:39
pri Olympuse krop 2x znamena ... ze aby sa fotky z Olympusu vyrovnali fotkam z FF, musi byt Olympus fotograf 2x lepsi, ako fullfrejmista
 
bonifacko
2020-09-16 12:44:27
Nič v zlom, ten zaver nevyhody formatu 4/3 predsa odhaluje aj pravdu, že davať velke peniaze do super svetelnych skiel vyjde drahšie ako je tomu pri FF formate. Pamätate debatu?
www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/portret-s-ff-vs-portret-s-micro-43/#cid-119948
 
juraj07
2020-09-23 11:06:34
buducnost fototechniky je v mobiloch!
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované