Hore

Fotografovanie koncertov a hudobných vystúpení III. - akreditácia

Po prvých dvoch častiach, v ktorých som sa venoval technickému vybaveniu a samotnému fotografovaniu nasleduje tretie pokračovanie. Tretia časť nebude o fotení, ale o tom, ako sa môže človek dostať na koncert v roli fotografa. Čo je pre to potrebné, či to je vôbec možné a do akej miery, to všetko sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Vo všeobecnosti na koncertoch existujú 2 typy fotografov: akreditovaní a neakreditovaní. S tým súvisia aj 2 spôsoby ako sa na koncert dostať.

Čo je vlastne novinárska akreditácia? Je to isté povolenie usporiadateľa akcie vykonávať novinársku činnosť v rámci toho daného podujatia, či už ako editor, fotograf alebo kameraman. Označuje sa nápisom “PRESS“ a dovoľuje vám pohyb aj v priestoroch, kde sa klasicky platiaci návštevník nedostane.

Puding Pani Elvisovej, Majestic Music Club. Objektív Canon EF 50mm f2,8 II.

NEAKREDITOVANÝ FOTOGRAF

Je to najjednoduchší spôsob, avšak táto jednoduchosť má jednu nevýhodu. Týka sa len malých klubových podujatí, koncerty s kapacitou do pár desiatok až stoviek ľudí. Pri týchto koncertoch stačí napísať organizátorovi mail alebo prísť osobne s tým, že trošku fotíte a radi by ste koncert nafotili. Ak bude chcieť, tak mu tie fotky poskytnete. Vo väčšine prípadov s tým organizátor nebude mať problém, naopak bude vďačný, že bude mať fotografie zadarmo. Takýmto spôsobom sa dajú získať cenné začiatočné skúsenosti. Ak by to nešlo týmto spôsobom, existuje spôsob podobný. Prídete na koncert ako klasický návštevník a pred vstupom sa zodpovedného pracovníka opýtate, či vás tam pustí s fotoaparátom. Ak áno, tak si len zakúpite lístok (v takýchto prípadoch stojí lístok pár eur) a ste tam. Keďže v malých kluboch neexistujú zóny, ktoré oddeľujú divákov od PRESS fotografov, nepotrebujete žiadne špeciálne označenie a takisto neexistujú žiadne zoznamy akreditovaných fotografov.

Billy Barman, Majestic Music Club. Udeľovanie…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
majster333
2012-06-27 10:35:30
dakujem
 
upir13
2012-06-27 21:04:25
pekne napisane
Co sa tyka tych akreditacii, tak uz velmi vela festivalov limituje pocty akreditacii. V poslednych niekolko rokoch sa stalo velkym pravidlom, ze akreditovani fotografi z portalu XYZ nafotia dve fotky a potom sa postavia priamo pod podium apozeraju si fotky. Takto zavadzaju inym fotografom a v poslednom obdobi bol vyvijany extremny tlak na PR managerov aby boli akreditacie limotovane poctom a predovsetkym tymto portalikom.
Predsa len ci sa mu napise report na neznamej stranke s navstevnostou 100 ludi denne, alebo umozni prijemne pracovne prostredie pre ludi z portalu, ktori maju navstevnost 10 000 denne, tak kazdy PR si zvoli moznost 2.

Tolko k tomu a tym by som chcel aj poprosit vsetkych festivalovych fotografov aby rozmyslali a uvedomili si, ze nefotia sami a ked si chcu pozriet fotky tak nech sa presunu bokom aby uvolnili priestor a vyhlad.
 
jan.f.lukas
2012-06-27 22:18:17
Velmi dobry clanok, vcera som fotografoval famozneho huslistu Nigela Kennedyho, fotgrafovanie, filmovanie bolo zakazane pocas celeho koncertu, okrem jednej skladby po prestavke. Bez reptania sme zakaz - povolenie respektovali. Kolega, co vedla mna sedel na zemi, povedal, ze vlastne je to dobre rozhodnutie, aspon neprinesie domov 6÷8GB fotografii
V clanku citim, ze autor plne respektuje pravo platiaceho divaka-navstevnika koncertu, ktory niekedy zaplati vela € za to aby videl zivy koncert v Bratislave a nepotrebuje sa pozerat na krciacich sa aj ked profesionalnych fotografov. Takze vdaka mudrym PR managerov mozme urobit fotoreport a divaci nam jednu pesnicku prepacia.
Podobne to mala zabezpecena aj Vanessa May - mohli sme fotografovat pocas prvych troch skladieb, potom nas SBS "vypratala" do vyhradeneho priestoru s oznacenim "RESERVE PRESS"
Tesim sa na dalsi clanok o fotografovani koncertov,
pozdravujem,
Lukas.
 
b.a.f.o.a.r.t.
2012-06-28 06:17:42
ide niekto na topfest?alebo inak kto dostal akre?
 
inkubbus
2012-06-28 07:13:42
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
ide niekto na topfest?alebo inak kto dostal akre?
ešte furt nič?
 
upir13
2012-06-28 07:55:10
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
ide niekto na topfest?alebo inak kto dostal akre?
ja idem urcite a berem dialsich fotakov akred sa uzatvarali pred 2 tyzdnami
 
b.a.f.o.a.r.t.
2012-06-28 09:00:29
príspevok od: upir13
ja idem urcite a berem dialsich fotakov akred sa uzatvarali pred 2 tyzdnami
tak asi stojim za ho... ked ja som nedostal idem fotit vtacikov
 
Mirex
2012-06-28 09:06:48
Na väčšine významnejších vystúpení je povolené fotiť len krátku dobu počas 2-3 pesničiek, čo môže byť niekedy 10 min. Treba s tým rátať a ak chcete mať zábery z rôznych uhlov a všetkých členov, tak sa treba presúvať. Na festivaloch s tým problém nie je, väčšinou je medzi pódiom a divákmi vytvorený priestor, kde sa môže akreditovaný fotograf voľne pohybovať.
Výhodou akreditácie je že sa dostanete aj na krátke tlačovky, ktoré bývajú pred koncertom a môžete sa čokoľvek speváka či speváčky opýtať.
Pre menej skúsených odporúčam začať na nejakých koncertoch kde je vstup zdarma a konajú sa na námestiach. Keďže ide o verejné priestranstvo, nie je potrebné žiadne špec. povolenie.
 
Lissuin
2012-06-28 11:43:15
príspevok od: upir13
ja idem urcite a berem dialsich fotakov akred sa uzatvarali pred 2 tyzdnami
Nič sa neuzatváralo Klasika Topfestu, akre deň pred akciou...
 
vjacesslav
2012-06-28 13:37:36
Veľmi príjemné čítanie, od začiatku až do konca... Ďakujem
 
werdza
2012-06-28 15:01:29
Strašne som chcela, aby mi vyšla akreditácia na môj obľúbený Pearl Jam do Prahy a teda asi nič, koncert je v pondelok, ešteže som v prvých dňoch predaja kúpila lístok. Stránka photomusic.cz, pre ktorú fotím za akreditácie mi písala, že s agentúrou organizujúcou ten koncert majú dobré vzťahy, ale záleží na interpretovi, aké si dá podmienky. Ja len dúfam, že sa mi raz splní sen fotiť s akreditáciou niektorú z mojich najobľúbenejších zahraničných kapiel, keď zavítajú do tejto časti Európy, niektoré som už videla z davu, lern s kompaktom, alebo mobilom.
A k článku, autor to pekne napísal. Ja by som len dodala, že v poslednej dobe sú niektoré stránky preplnené nezaujímavými, niekedy až zlými fotoreportami z akcii, lebo stránky majú v podmienkach na prijatie väčšinov len zrkadlovku a nepýtajú aj portfólio. Napríklad český fest Brutal assault kvôli veľkému počtu záujmu o akre udeľuje akre A a akre B, A fotia z fotopitu, B fotia z davu. A ževraj v A boli aj ľudia s kompaktami, určite to udelili aj po znnámosti. Tento rok ma tam lákajú asi 3 kapely, ale mohla som mať B akre a nechcela som v tom dave riskovať, keďže to už bude iný dav, ako keď fotím v plnom Randal clube.
A k tomu Topfestu, je to od nich nefér, že akreditácie rozdelia dva dni pred, bol to v 2010 môj prvý veľký fest, ktorý som fotila s akreditáciou, samozrejme som vtedy bola vytešená, potešila am aj minerálka pre press zadarmo. Tento rok ma tam strašne lákal Godsmack, milujem ich I stand alone pesničku. Ale v Randali hrajú v sobotu moje aj z najobľúbenejších slovenských kapiel, tak som dala prednosť im a včera, keď som čítala, že Godsmack pre chorobu speváka nevystúpia, ma to, že ich neuvidím nemrzí, aj keď mi je ľúto ich fanúšikov, ktorí si kvôli nim kúpili lístok a spevákovi prajem skoré uzdravenie...
 
upir13
2012-06-28 18:00:52
príspevok od: Lissuin
Nič sa neuzatváralo Klasika Topfestu, akre deň pred akciou...
Jano mi posielal email, ze 15.6 sa uzatvaraju akreditacie Samozrejme mena sa daju doladovat kedy kolvek
 
upir13
2012-06-28 18:11:42
príspevok od: werdza
Strašne som chcela, aby mi vyšla akreditácia na môj obľúbený Pearl Jam do Prahy a teda asi nič, koncert je v pondelok, ešteže som v prvých dňoch predaja kúpila lístok. Stránka photomusic.cz, pre ktorú fotím za akreditácie mi písala, že s agentúrou organizujúcou ten koncert majú dobré vzťahy, ale záleží na interpretovi, aké si dá podmienky. Ja len dúfam, že sa mi raz splní sen fotiť s akreditáciou niektorú z mojich najobľúbenejších zahraničných kapiel, keď zavítajú do tejto časti Európy, niektoré som už videla z davu, lern s kompaktom, alebo mobilom.
A k článku, autor to pekne napísal. Ja by som len dodala, že v poslednej dobe sú niektoré stránky preplnené nezaujímavými, niekedy až zlými fotoreportami z akcii, lebo stránky majú v podmienkach na prijatie väčšinov len zrkadlovku a nepýtajú aj portfólio. Napríklad český fest Brutal assault kvôli veľkému počtu záujmu o akre udeľuje akre A a akre B, A fotia z fotopitu, B fotia z davu. A ževraj v A boli aj ľudia s kompaktami, určite to udelili aj po znnámosti. Tento rok ma tam lákajú asi 3 kapely, ale mohla som mať B akre a nechcela som v tom dave riskovať, keďže to už bude iný dav, ako keď fotím v plnom Randal clube.
A k tomu Topfestu, je to od nich nefér, že akreditácie rozdelia dva dni pred, bol to v 2010 môj prvý veľký fest, ktorý som fotila s akreditáciou, samozrejme som vtedy bola vytešená, potešila am aj minerálka pre press zadarmo. Tento rok ma tam strašne lákal Godsmack, milujem ich I stand alone pesničku. Ale v Randali hrajú v sobotu moje aj z najobľúbenejších slovenských kapiel, tak som dala prednosť im a včera, keď som čítala, že Godsmack pre chorobu speváka nevystúpia, ma to, že ich neuvidím nemrzí, aj keď mi je ľúto ich fanúšikov, ktorí si kvôli nim kúpili lístok a spevákovi prajem skoré uzdravenie...
Pridelovanie akreditacii mi prijde viac divne na pohode.
- poslanie do 31.8 zoznam co vsetko islo o pohode von
Okrem toho pri ziadosti o akred musis doniest potvrdene a orazene tlacivo z redakcie (na hlavickovom papieri), ze ta naozaj vysielaju . Vyplnit kopec koloniek o tom aku mas navstevnost alebo naklad, kolko je unikatnych denne, mesacne. ked vsetky tieto procedury vypapierujes, tak ti dojde rozhodnutie.
pokial si nahodou medzi tymi malo stastnymi, ktori dostanu akred, tak este aj tie akred rozdelia na All a NieAll. Ako vzdy All mozu fotit vsetky koncerty, ale ku vacsine z nich podpisuju take sialene zmluvy, ze dovi dopo. V pamati mi uviazla jedna z min rok, kde interpret pozadoval do 5 pracovnych dni odoslat CD so vsetkymi fotkami z ich koncertu, pricom sa vzdavam prav na ne a mozu ich lubovolne pouzit, fotky mozme vyuzivat max 1 mesiac od konania pohody atd atd. Samozrejme nikto nesiel na ich koncert nakoniec.
Samozrejme medzi All fotografov sa dostanu ludia s kompaktom, lebo robia pre zahranicne media a tak sa stalo, ze minuly rok tam bol chalanisko s mark IV a s 3kilom a fotil z davu aby aspon nieco mal.
 
werdza
2012-06-28 21:13:50
príspevok od: upir13
Pridelovanie akreditacii mi prijde viac divne na pohode.
- poslanie do 31.8 zoznam co vsetko islo o pohode von
Okrem toho pri ziadosti o akred musis doniest potvrdene a orazene tlacivo z redakcie (na hlavickovom papieri), ze ta naozaj vysielaju . Vyplnit kopec koloniek o tom aku mas navstevnost alebo naklad, kolko je unikatnych denne, mesacne. ked vsetky tieto procedury vypapierujes, tak ti dojde rozhodnutie.
pokial si nahodou medzi tymi malo stastnymi, ktori dostanu akred, tak este aj tie akred rozdelia na All a NieAll. Ako vzdy All mozu fotit vsetky koncerty, ale ku vacsine z nich podpisuju take sialene zmluvy, ze dovi dopo. V pamati mi uviazla jedna z min rok, kde interpret pozadoval do 5 pracovnych dni odoslat CD so vsetkymi fotkami z ich koncertu, pricom sa vzdavam prav na ne a mozu ich lubovolne pouzit, fotky mozme vyuzivat max 1 mesiac od konania pohody atd atd. Samozrejme nikto nesiel na ich koncert nakoniec.
Samozrejme medzi All fotografov sa dostanu ludia s kompaktom, lebo robia pre zahranicne media a tak sa stalo, ze minuly rok tam bol chalanisko s mark IV a s 3kilom a fotil z davu aby aspon nieco mal.
Našťastie ma pohoda vôbec neláka. Ale keď čítam túto stránku a čoho všetkého sú schopní interpreti, teda tím, okolo nich s fotkami, tak dovi dopo niektoré tie podmienky. https://www.facebook.com/MusicPhotographers
 
inkubbus
2012-06-28 23:05:52
príspevok od: werdza
Našťastie ma pohoda vôbec neláka. Ale keď čítam túto stránku a čoho všetkého sú schopní interpreti, teda tím, okolo nich s fotkami, tak dovi dopo niektoré tie podmienky. https://www.facebook.com/MusicPhotographers
dnes večer (štvrtok - večer pred začatím festivalu) mi písali z redakcie že akre je potvrdená. bohužiaľ, mám už iný program.
 
rozum
2012-06-29 00:27:14
príspevok od: upir13
Pridelovanie akreditacii mi prijde viac divne na pohode.
- poslanie do 31.8 zoznam co vsetko islo o pohode von
Okrem toho pri ziadosti o akred musis doniest potvrdene a orazene tlacivo z redakcie (na hlavickovom papieri), ze ta naozaj vysielaju . Vyplnit kopec koloniek o tom aku mas navstevnost alebo naklad, kolko je unikatnych denne, mesacne. ked vsetky tieto procedury vypapierujes, tak ti dojde rozhodnutie.
pokial si nahodou medzi tymi malo stastnymi, ktori dostanu akred, tak este aj tie akred rozdelia na All a NieAll. Ako vzdy All mozu fotit vsetky koncerty, ale ku vacsine z nich podpisuju take sialene zmluvy, ze dovi dopo. V pamati mi uviazla jedna z min rok, kde interpret pozadoval do 5 pracovnych dni odoslat CD so vsetkymi fotkami z ich koncertu, pricom sa vzdavam prav na ne a mozu ich lubovolne pouzit, fotky mozme vyuzivat max 1 mesiac od konania pohody atd atd. Samozrejme nikto nesiel na ich koncert nakoniec.
Samozrejme medzi All fotografov sa dostanu ludia s kompaktom, lebo robia pre zahranicne media a tak sa stalo, ze minuly rok tam bol chalanisko s mark IV a s 3kilom a fotil z davu aby aspon nieco mal.
osobne mam s pohodou velmi dobre skusenosti. ak clovek foti pre relevantne medium, tak nie je ziadny problem a akreditaciu dostane. vybavit si v redakcii jeden papier nemoze byt predsa ziadny problem.
rozdelenie akre na All a nieAll mi pride ako dost logicky krok, co si povieme zo vsetkcyh akre fotografov, ktorych tam podla mojho odhadu byva tak okolo 40 foti min. polovicka pre rozne weby, s velmi malou navstevnostou. problemje v tom, ze pred podiom nie je neobmedzeny priestor a v takychto situaciach sa dost casto stava, ze nadseny amater z hudobneho servera neberie ohlad na dalsich fotografov.
Ak si dobre pamatam, tak ta sialena zmluva bola za posledne dva roky na pohode len jedna, islo o vynimku, nie o pravidlo.
 
Lissuin
2012-06-29 00:33:48
príspevok od: upir13
Jano mi posielal email, ze 15.6 sa uzatvaraju akreditacie Samozrejme mena sa daju doladovat kedy kolvek
Mne prišiel mail dnes okolo obeda, a rozhodne nie som sama + nie je to ani po prvýkrát. To len pre úplnosť. ...ale tak ty poznáš "Jana".
 
werdza
2012-06-29 00:55:04
príspevok od: rozum
osobne mam s pohodou velmi dobre skusenosti. ak clovek foti pre relevantne medium, tak nie je ziadny problem a akreditaciu dostane. vybavit si v redakcii jeden papier nemoze byt predsa ziadny problem.
rozdelenie akre na All a nieAll mi pride ako dost logicky krok, co si povieme zo vsetkcyh akre fotografov, ktorych tam podla mojho odhadu byva tak okolo 40 foti min. polovicka pre rozne weby, s velmi malou navstevnostou. problemje v tom, ze pred podiom nie je neobmedzeny priestor a v takychto situaciach sa dost casto stava, ze nadseny amater z hudobneho servera neberie ohlad na dalsich fotografov.
Ak si dobre pamatam, tak ta sialena zmluva bola za posledne dva roky na pohode len jedna, islo o vynimku, nie o pravidlo.
"vybavit si v redakcii jeden papier nemoze byt predsa ziadny problem." Veľa médii ani normálnu redakciu nemá, alebo teda skôr veľa stránok, všetko vybavujú admini doma po ich normálnej práci, ktorá ich živí. Alebo ak je fotograf z iného mesta, to už problém je dať si oraziť nejaký papier osobne, jedine poštou to poslať. A "relevantné", tie najznámejšie média už väčšinou fotografov nehľadajú, takže sú fotografi, ktorí by to síce zvládli nafotiť dobre, ale fotia pre menej známe médium. A záujem o veľké festivaly má určite viac fotografov z jedného média, takže ak je akre pre médium schválená, len pre jedného fotografa, dostane ju väčšinou ten, čo sa prihlásil, ako prvý a preto je aj problém dostať sa tam. Napríklad, čo ja, inkubbus, bafo... fotíme pre photomusic.cz, tak v kolonke akreditácie je vždy na každý väčší festival nahlásených, že sa chce zúčastniť niekedy aj 8 fotografov a keďže je to menšie médium, ktoré sa snaží presadiť, tak niekedy akre nedostanú a všetci nahlásení majú smolu, ak je akre schválená, dostane ju ten, čo sa nahlásil, ako prvý. Napríklad na Topfest našťastie sme mohli ísť aj dvaja fotografi.
 
igorlopasovsky
2013-07-26 09:22:40
velmi dobry clanok , dakujem za vsetky informacie.

Rad by som sa spytal este jednu vec - ked pridem napr. na Grape s DSLR a telezoomom bez akreditacie, znamena to, ze ma nevpustia dnu? Aj ked chcem fotit iba z "davu" a nemam zaujem dostat sa za berieru vyhradenu pre PRESS?
 
b.a.f.o.a.r.t.
2013-07-26 12:35:03
príspevok od: igorlopasovsky
velmi dobry clanok , dakujem za vsetky informacie.

Rad by som sa spytal este jednu vec - ked pridem napr. na Grape s DSLR a telezoomom bez akreditacie, znamena to, ze ma nevpustia dnu? Aj ked chcem fotit iba z "davu" a nemam zaujem dostat sa za berieru vyhradenu pre PRESS?
ked to maju uvedene v zakazoch moze sa stat ze neprejdes kontrolou
 
Zuzka77
2013-11-18 10:08:54
vyskusala som a podarilo sa dnes mozem fotit koncert Ewa Farna v MMC s tym ze organizatorovi poskytnem fotky
 
Artpraktik
2013-11-18 20:38:16
Ono sa niekedy zdá, že čím väčšie podujatie - tým je pre fotografa zaujímavejšie (známe kapely, davy ľudí atď). Lenže aj menšie podujatia majú svoju atmosféru a veľmi často sú tam kapely, ktoré sú aj na väčších podujatiach. Napríklad na Cibulafeste v Holíči bolo to isté pódium ako na Topfeste (ešte boli na zariadení nálepky "Topfest"). A Kabáti tam urobili podobnú šou ako na Topfeste... Tých tohtoročných 10 300 ľudí je tiež dobrá kulisa a ak čítam tie peripetie z väčších festivalov, tak som veľmi prekvapený. Tak si hovorím, že keď má Cibulafest medziročný návštevnícky nárast v rádoch tisícov - či to bude s fotením také pohodové, ako doteraz. Práve naopak - keď bolo menšie pódium, bolo viac priestoru pod javiskom (pod tým veľkým to bola samá bedňa, pyrotechnika). Taktiež interpreti boli z pod veľkého pódia viac "ustrihnutí" a viac z podhľadu. Ale inak - Cibulafest je fotografmi zatiaľ "neobjavená" lokalita - teda podmienky sú tam tak či tak na parádu. Video som už niekde dal, ale dám ho aj sem - posúdte atmosféru: http://www.youtube.com/watch?v=6RwdhR8YPps#t=219 . Aj rok 2014 bude pecka - ale budem mlčať, pretože oficiálne informácie pôjdu do éteru až 1.12. 2013.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované