Hore

Adobe Lightroom 3 (13.časť) – HSL

Trinásty diel zo série tipov a trikov zameraných na program Adobe Photoshop Lightroom 3, tentokrát s témou HSL, alebo aj selektívnej úpravy farieb. Ide o nástroj s vysokým kreatívnym potenciálom a často nám aj jemnou úpravou môže pomôcť urobiť fotografiu atraktívnejšou, či vyváženejšou.

Video - Adobe Lightroom 3 (13.časť) – HSL

Funkciu HSL nájdeme v pravom paneli modulu Develop. Jej karta je rozdelená na tri časti – HSL, Color a B&W. Dnes si nebudeme hovoriť o úprave farieb v čiernobielom režime a keďže časti HSL a Color sa líšia iba rozložením (a v časti Color chýba označovací terčík), ukážeme si jej funkcionalitu v režime HSL. V hornom riadku vyberieme možnosť All pre zobrazenie všetkých dostupných úprav. Tými sú selektívna úprava odtieňov farieb, ich saturácie a svetlosti. Pri každej z nich máme dve možnosti použitia. Prvou z nich je práca s jednotlivými základnými farbami (ktorých máme na výber 8). Jednoducho meníme hodnoty posuvníkov, ktoré nami vybrané farby ovplyvňujú.

Často sa však stáva, že určitá čast fotografie má farbu, ktorá sa nevmestí do ôsmich základných v ponuke, ale je ich kombináciou. Vtedy je najefektívnejším riešením použiť spomínaný označovací terčík, ktorý sa nachádza naľavo od názvu danej úpravu. Po výbere tohto nástroja stačí namieriť myš na farebnú plochu na fotografií, držať ľavé tlačidlo a posúvať kurzor hore, pre posun do plusových hodnôt, alebo dole pre zníženie hodnoty posuvníkov. Lightroom si v tomto prípade už sám zistí o akú kombináciu a pomer základných farieb ide a dané posuvníky upraví. Pre vynulovanie určitej úpravy môžeme ako zvyčajne dvojkliknúť na názov farby, ktorú chceme vrátiť do pôvodného stavu.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Filip Bucher
2012-02-27 15:46:36
funkcia ha*zel som furt pocul . Sorry ze neslusnost ale vzdy som sa smial... tie terciky som nevedel diki za videjko
 
seifi
2012-02-27 17:34:22
dobré je to; vďaka; mne to pomáha; knihu som nechal bokom; nabudúce to dokončí s tým b/w
 
denySK
2012-03-07 16:04:21
na selektivnu editaciu farieb aj tak spustam vzdy photoshop...v ligtroome je viacmenej mozne farbu posunut len do dvoch farieb farieb, vid napr tie saty vo videu, bud modra alebo zelena...ked chcem vsak napr oranzovu, bez PS sa nepohnem
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované