Hore

Adobe Lightroom 4 (6. časť) – Kolekcie

Kolekcie v Lightroome slúžia ako virtuálne fotoalbumy. Dovoľujú nám fotografie zoskupiť do logických celkov na základe nášho ručného výberu, alebo automaticky cez takzvané chytré kolekcie. Kolekcie nájdeme v module Library na ľavom paneli pod kartou Collections. Pre pridanie obyčajnej kolekcie klikneme na znamienko plus na karte a zvolíme možnosť Create Collection. V dialógu, ktorý sa objaví zadáme názov kolekcie, ďalej vyberieme či ju chceme umiestniť do zoznamu samostatne, alebo pod vytvoreným priečinkom kolekcií (slúži iba na organizáciu kolekcií do väčšieho celku) a či chceme do kolekcie zaradiť fotografie, ktoré sú práve označené. Po kliknutí na tlačidlo Create okamžite uvidíme kolekciu pod kartou na ľavom paneli spolu s počtom snímok, ktoré obsahuje. Obrázky do nej pridávame manuálne, pretiahnutím jednej, alebo viacerých fotografií na jej názov.

Chytrú kolekciu tvoríme podobne. Klikneme na znamienko plus a zvolíme Create Smart Collection. Opäť určíme názov a zaradenie kolekcie do zoznamu. Dolná časť dialógu sa ale líši, keďže sa v nej nachádza priestor pre tvorbu kritérií, na základe ktorých si bude kolekcia fotografie sama načítavať a pridávať do seba. Tieto kritéria si môžeme vybrať zo širokej ponuky, od obsahu metadát a kľúčových slov, cez expozičné parametre, až po GPS súradnice. Nové kritérium pridáme kliknutím na znamienko plus na pravej strane okna, podobne neželané pravidlo odoberieme mínuskom. Ako náhle vytvoríme želanú kombináciu pravidiel (napríklad fotografie, ktorých hodnotenie je vyššie alebo rovné štyrom hviezdičkám a ich kľúčové slová obsahujú slovo portrét, čiže najlepšie portréty), klikneme na tlačidlo Create a hneď ako sa kolekcia objaví na pravom paneli, bude obsahovať fotografie, ktoré sme si želali vidieť.

Zaujímavým tipom pre zrýchlenie práce s kolekciami je tiež možnosť označiť kolekciu ako takzvanú Target Collection kliknutím pravým tlačidlom myši na názov kolekcie a zvolením Set as Target Collection. Pri prehliadaní fotografií teraz stačí stlačiť klávesu B a fotografia, ktorá je označená, alebo na ktorej sa práve nachádzame bude zaradená do takto nastavenej kolekcie.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Miro Sabo
2013-10-16 20:21:20
Ahoj, vdaka za clanok. Da sa v chytrej kolekcii nastavit aby napriklad zobrazovala fotky s klucovym slovom Bratislava a zaroven fotky s klucovym slovom Praha? Nerobi to tak ze nezobrazi ziadnu, kedze ziadna neobsahuje zaroven oboje klucove slova?
 
bonifacko
2013-10-16 20:45:31
z tohoto som jeleň, to katalogizovanie je sila
 
i-co
2013-10-16 22:03:46
príspevok od: Miro Sabo
Ahoj, vdaka za clanok. Da sa v chytrej kolekcii nastavit aby napriklad zobrazovala fotky s klucovym slovom Bratislava a zaroven fotky s klucovym slovom Praha? Nerobi to tak ze nezobrazi ziadnu, kedze ziadna neobsahuje zaroven oboje klucove slova?
V dialógu na zadanie filtra treba zapnúť voľbu "Match all of the following rules" - teda zahrnúť všetky pravidlá, a potom zadať dve podmienky keywords contains Praha + keywords contains Bratislava
 
Miro Sabo
2013-10-17 19:25:03
Dakujem, vyskusam
 
Miro Sabo
2013-10-17 19:30:06
Zistil som, ze to funguje, ale v tomto pripade treba zadat "Match any of the following rules". Ak by som dal all, tak nezobrazi nic, resp. zobrazilo by fotky ak by na nich boli oboje vyzadovane klucove slova.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované