Hore

Adobe Lightroom 4 (8. časť) – Ako získať obrázok z foťáku

V ôsmej časti seriálu, v ktorom sa zaoberáme aplikáciou Adobe Photoshop Lightroom 4 si ukážeme ako dostať fotku do podoby, v ktorej sme ju videli na displeji fotoaparátu a hneď po importe do Lightroomu.

Pri práci s Lightroomom ste si iste všimli, že krátko po importovaní fotografie sa po načítaní náhľadu v Library či Develop module viditeľne zmenia niektoré jej charakteristiky, medzi inými kontrast a sýtosť farieb. To je spôsobené tým, že profil, ktorý určoval úroveň týchto základných parametrov pre zobrazenie RAW súboru bol zmenený z profilu nastaveného vo fotoaparáte (Landscape, Portrait...) na štandardný formát Adobe Standard, ktorý Lightroom automaticky nastaví na nových záberoch. 

Pre navrátenie pôvodného výzoru fotky, napríklad ak nechceme fotku ďalej upravovať, alebo chceme tento stav použiť ako odrazový mostík pre ďalšie úpravy, stačí v module Develop prejsť na kartu Camera Calibration a tam v položke Profile zvoliť možnosť, ktorú sme mali nastavenú vo fotoaparáte pri snímaní danej fotografie. Môžeme ale vyskúšať aj všetky ostatné možnosti a sledovať ako sa tým obrázok mení.

Video - Adobe Lightroom 4 (8. časť) – Ako získať obrázok z foťáku

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Laco62
2013-01-23 10:01:30
No, dobré ráno! A ja som na to nevedel prísť. Vďaka, Michal. Aj každý týždeň by som prijal nejakú radu pre LR4.
 
MaNIKD90
2013-01-23 12:07:52
Mna by zaujímalo, či sa takéto nastavenie dá urobiť aj defaultne, aby som to nemusel robiť pri každej jednej fotke.
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2013-01-23 12:26:22
príspevok od: MaNIKD90
Mna by zaujímalo, či sa takéto nastavenie dá urobiť aj defaultne, aby som to nemusel robiť pri každej jednej fotke.
Dá sa uložiť ako Preset, ktorý neskôr aplikuješ pri Importe fotografií.
 
pxls.jpg
2013-01-23 19:30:55
príspevok od: Michal Matloň
Dá sa uložiť ako Preset, ktorý neskôr aplikuješ pri Importe fotografií.
Presne takto to mam nastavene ja. Urcite by som ale netvrdil ze je to rovnaka fotka ako na fotaku, skor by som povedal ze sa jej viac podoba.
 
belows
2013-01-23 22:41:28
hmmm...a na co je to dobre?
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2013-01-23 23:04:15
LR túto možnosť ponúka, ale ja osobne zastávam názor, že je užitočnejšie si zobrať fotku spravenú za štandardných podmienok, upraviť ju a uložiť to ako default settings (dá sa urobiť zvlášť default nastavenie pre konkrétny foťák, ak by niekto používal dve rôzne telá; a takisto default nastavenie pre rôzne citlivosti ISO).
 
Ľuboš Capcara
2013-01-24 02:15:01
Ak fotim v MASP rezimoch tak je raw defaultne alebo su tam ulozene nejake profily ?
 
Adyno
2013-01-24 11:12:26
Mne tento tip vobec nepomohol. Mam FUJI X100 (firmware 1.30) a vo volbe Profile je iba Adobe standard. Mam LR 4.2 a vobec nepodporuje FUJI X100 a vsetky RAF subory nastavi na nejaky defaultny preset, ktory mnohe fotky stmavuje, pridava vinetaciu! a ktory meni farby!!! Toto je zo strany Adobe totalne diletantske... Prosim vas o radu, ako urobit to, aby mi fotka ostala nezmenena tak ako bola odfotena. Dakujem.
 
hrksv
2013-02-27 14:04:59
Co znamené,nebo dělá v Adobe Lightroom v modulu Develop ve štětci úprav poslední táhlo označené "Defringe"
 
peter_7575
2013-03-12 18:16:12
mne v záložke Camera Calibration v položke Profile ponúka iba jeden profil " Embedded " ako tam mam dostať profil fotoaparátu alebo iné profili?,,napríklad adobe standard,lendscape,portrait,,a podobne,,,,
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované