Hore

Adobe Lightroom CC - jeden by z toho zozelenel

Nie je nič horšie, ako nezdravá zelená pleťovka. Objavuje sa, ak fotografujeme pri žiarivkovom osvetlení a pri fotení pod stromami a na tráve.

Počas slnečného dňa vyhľadáva fotograf tieň. Priame slnko, vysoko na oblohe, spôsobuje výrazné tiene a fotografovanej osobe vyslovene vadí. V parku, alebo lese, je tieň pod stromami. Tie navyše vytvárajú atraktívne prostredie. Lenže fungujú ako zelený filter. Najprv svetlo prejde cez zelené listy a potom sa ešte odrazí od zelenej trávy. To odrazené svetlo je ešte horšie ako to difúzované listami. Pri fotení si to často neuvedomujeme, náš rozum to nerieši. O to väčšie prekvapenie čaká fotografa pri počítači. Fotografované osoby vyzerajú, akoby zjedli niečo skazené a práve teraz im je najviac zle.

Zelené svetlo fotografi poznajú a nemajú ho radi. Zelená je farba žiariviek. Keď sa ešte hojne fotografovalo na film, používali sa korekčné filtre, v prípade žiarivkového svetla to bol purpurový. U digitálov miesto filtrov používame vyváženie bielej. Väčšinou pracujeme s jeho teplotou (Temp), v prípade špecifických druhov svetla, napr. žiarivkového, sa pracuje aj s farebným posunom zelená-purpurová (Tint). Práve tu je ukrytý náš purpurový korekčný filter.

Prv ako sa pustíme do korekcie, musím povedať, že ak chcete pracovať s farbami, mali by ste fotografovať do formátu RAW. Výrazné farebné posuny sa u JPG fotografií naprávajú len ťažko.

Neupravený záber, tak ako ho zachytil fotoaparát. Vyváženie bielej zodpovedá slnečnému svetlu.

Pri práci s pleťovkou je dôležitý výber obrazového profilu. Lightroom po importe aplikuje profil Adobe Standard. Odporúčam vyskúšať aj iné profily, typický Camera Portrait. Nájdete ich (u väčšiny fotoaparátov) v paneli Camera Calibration - Profile.

Vyváženie bielej

Vyváženie bielej nájdete v Lightroome v paneli Basic, samozrejme v režime Develop. Vyváženie bielej má dva parametre, teplotu Temp a farebný posun Tint. Môžeme zadávať priame hodnoty, posúvať ľubovoľne posuvníkmi, vyberať z prednastavených hodnôt, alebo použiť pipetu.

Na začiatok môžeme vyskúšať automatiku, z ponuky WB vyberieme Auto. V mojom prípade ubrala automatika teplotu a zároveň posunula farby do purpurovej. To sa dalo očakávať, korigovala tak zelenú farbu. Výsledok je hneď lepší. Na pleťovke vidno už len náznaky zelenej, odrážajúcej sa od trávy.

Automatické…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
youreye
2017-06-15 17:23:44
Vcera som zrovna fotil podobnu situaciu. Tabulecka ColoChecker poriesila farbicky tip top!👍
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované