Hore

Adobe Lightroom CC - panoráma a HDR

Spájania panoramatických záberov a HDR fotografií zvládnu v Lightroome aj začiatočníci. Maximálne jednoduché spájanie s dobrými výsledkami využijú aj pokročilejší fotografi.

Program Adobe Lightroom je známy tým, že nové funkcie pridáva po troškách. Mení sa len nepatrne, ale ak sa obzrieme dozadu, zistíme, že aktuálna verzia je oveľa lepšia i keď vyzerá takmer rovnako ako predchádzajúce. Jednou z noviniek verzie CC je pridanie funkcií pre tvorbu panorám a HDR fotografií. Do verzie 5 ste na to potrebovali spoluprácu s Photoshopom, alebo iným programom, najčastejšie špecializovaným.

Panoráma - panoramatická fotografia má niekoľko foriem. My sa budeme venovať tej najrozšírenejšej, ktorou je širokouhlý záber krajiny, mestskej panorámy, či interiéru. Pravý panoramatický záber je vyskladaný z niekoľkých záberov. Nie je to len fotografia orezaná na širokouhlý formát. Pri komplikovanejších scénach musí fotograf používať statív a hlavu s možnosťou umiestnenia ohniska objektívu do nodálneho bodu. Začiatočník má v lepšom prípade aspoň statív. Na to, aby ste mohli fotiť panoramatické zábery, nepotrebujete často ani statív. Stačí len urobiť sériu prekrývajúcich sa fotografií a snažiť sa pri tom dodržať horizont a príliš neotáčať fotoaparát okolo osi objektívu. Pri troche cviku to zvládne aj začiatočník.

http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/panoramaticka-fotografia/panorama/

http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/panoramaticka-fotografia/softverove-spajanie-panoram/

http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/panoramaticka-fotografia/panoramaticka-fotografia-i/

http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/panoramaticka-fotografia/panoramaticka-fotografia-ii/

http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/panoramaticka-fotografia/panoramaticka-fotografia-iii/

HDR - HDR fotografia je fotografia z veľkým dynamickým rozsahom, ktorý snímač štandardne nedokáže zachytiť. Pravá HDR fotografia je vyskladaná z niekoľkých (najčastejšie troch) fotografií, ktoré sú rôzne naexponované. Jedna fotografia zachytáva vysoké jasy, druhá stredné jasy a tretia tiene. Pri ťažších svetelných podmienkach sa používa aj viac záberov. Pri snímaní HDR fotografie sa už bez statívu nezaobídete. Ak fotografovanie zo statívu zvládate, určite zvládnete HDR. Od bežného fotenia zo statívu sa neodlišuje.

http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/hdr---high-dynamic-range/hdr-fotografia-i/

http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/hdr---high-dynamic-range/hdr-fotografia-ii/

http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/pribeh-fotografie/most-apollo-hdr/

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Roman Point
2016-06-07 07:26:19
Super, perfekt ĎAKUJEM
Za ukážku ako to ide v LR ľahko.
Doteraz som to robil v:
Panorama - PS CC/PtGui
HDR - PS CC
Aspoň už viem že tu je to jednoduché a celkom účinné.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia