Hore

Adobe Lightroom CC - spolupráca s Photoshopom

Lightroom môže fungovať samostatne, alebo prepojene, najčastejšie s Photoshopom. Ako zariadiť, aby sa fotografie upravené v Photoshope uložili v knižnici Lightroomu?

Lightroom i Photoshop sú programy z dielne spoločnosti Adobe. Photoshop je nielen známejší, ale je na trhu oveľa dlhšie. Väčšina práce fotografov sa však presunula do Lightroomu, ktorý má z Photoshopom veľa spoločného. Lightroom, na rozdiel od Photoshopu, je program navrhnutý pre fotografov. Photoshop je grafický editor a v jeho začiatkoch ho používali najmä počítačoví grafici. Až z nástupom digitálnych fotoaparátov sa k nemu dopracovali aj fotografi. Pre nich bol Photoshop príliš komplexný, plný zbytočných funkcií a pre úpravu väčšieho množstva fotografií veľmi ťažkopádny. Čiastočným riešením bolo doplnenie aplikáciou Bridge, ktorá mala zjednodušiť vedenie archívu, ale príliš sa neujala. Lightroom z Bridgu vychádza. Koncept LR sa ukázal ako vysoko funkčný a mnohí fotografi už ani Photoshop nepotrebujú.

Lightroom je komplexný program pre vedenie archívu, úpravy fotografií (najmä vo formáte RAW), ale i tlač, tvorbu prezentácií a dokonca i webových stránok. Najvyužívanejší je určite modul Develop, v ktorom sa upravujú fotografie.

Modul Develop používa rovnaký plugin pre úpravy ako Adobe Photoshop. Funkcie sú presne tie isté. Plugin Adobe Camera RAW má však v týchto programoch rozdielne grafické rozhranie. V Photoshope sa musíte preklikávať záložkami, v Lightroome máte všetky funkcie v jednom paneli, ktorý rýchlo prejdete celý. V Lightroome sa rýchlejšie prepínate medzi fotografiami, kopírujete úpravy, používať presety. Naviac nič nemusíte ukladať, všetko sa robí automaticky. A tak aj keď v Photoshope (modul Adobe Camera RAW) dokážete to isté čo v Lightroome, bude vám to trvať oveľa dlhšie. Workflow v Lightroome je rýchle a logické.

Photoshop používa rovnaký RAW konvertor, je ale inak usporiadaný. Ak potrebujete upraviť pár RAW-ov, jeho ťažkopádnosť vám nebude prekážať. Pri stovkách fotografií však oceníte oveľa rýchlejšie workflow v Lightroome.

Lightroom CC sa najviac oplatí ako súčasť balíčka pre fotografov, v ktorom je aj Photoshop. Aj keď sa dá väčšina úprav urobiť v Lightroome, je niekedy nutné použiť aj Photoshop. Ten je špičkovým grafickým editorom s funkciami, ktoré Lightroom nemá. Využijete ich pri pokročilom retušovaní, kolážovaní, tvorbe špeciálnych efektov a samozrejme pri tvorbe grafiky.

Pozrime sa na to, ako je najlepšie zladiť prácu v Lightroome a Photoshope. Knižnica Lightroomu nám pomáha v organizácii fotografií, obsahuje…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia