Hore

Adobe Lightroom Classic CC - názvy súborov

Väčšine je jedno, ako sa nazývajú súbory fotografií. Organizujeme ich v kolekciách a pri výbere sa riadime náhľadmi. Sú ale situácie, kedy potrebujete vyhľadávať fotografie podľa názvu a v tom vám pomôže nejaký rozumný spôsob premenovania. Alebo máte konflikt rôzneho pomenovania u dvoch fotoaparátov.

K napísaniu tohto návodu ma inšpirovala kamarátka Zuzuliena. Fotografuje dvomi rovnakými fotoaparátmi a keď odovzdáva náhľady fotografií klientovi, aby si vybral, má problém s číslovaním súborov. Klientovi chce odovzdať súbory číslované od 1 po koľko treba (napr. fotenie_1.jpg), ale v knižnici majú fotky svoje vlastné názvy súborov, tak ako ich generovali fotoaparáty (napr. o25698544.orf). Vyhľadávanie vybraných fotografií je potom časovo zdĺhavé.

Prv, ako sa pozrieme na riešenie jej problému, je dôležité, ak fotografujete dvomi fotoaparátmi naraz, aby mali presne zosynchronizované nastavenie dátumu a času, jedine tak sa budú fotografie radiť v knižnici podľa toho, kedy boli nasnímané.

Zmena času a dátumu nasnímania

Niekedy sa môže stať, že máte na fotoaparáte zle nastavený čas, či dokonca dátum, napríklad pri zmene letného a zimného času, alebo pri cestovaní do inej časovej zóny. Lightroom umožňuje dodatočne hromadne zmeniť tieto údaje, pretože sú to editovateľné metadáda.

Čas alebo dátum nastavujete pre jednu fotografiu, ostatné sa podľa nej zosynchronizujú, aby zostali zachované časové rozostupy.

Pre zmenu dátumu vyselektujte fotografie, ktorých sa to týka, choďte do menu Metadata vyberte “Edit Capture Time…” V okne máte možnosť nastaviť spôsob zmeny dátumu. Nás sa týkajú prvé dve položky. “Adjust specified date and time” umožňuje úplne zmeniť dátum aj čas. Nastavujte ich pre jednu fotografiu, u ostatných sa čas automaticky posunie oproti vzorovej fotografii. Druhá možnosť “Shift by set number of hours" (time zone adjust), je určená pre zmenu o celé hodiny, čiže v prípade, že ste boli v inej časovej zóne, alebo ste zabudli prestaviť letný/zimný čas. Tu len nastavíte, o koľko hodín dopredu alebo dozadu sa má čas posunúť.

Ak fotografujete dvomi rovnakými fotoaparátmi presvedčte sa, že každý inak čísluje súbory, aby v počítači nedošlo ku konfliktu. Generovanie názvu súborov sa nastavuje vo fotoaparáte.

Zmena názvu súborov

Poďme ale vyriešiť náš problém. Zmenu názvu môžete potrebovať, či už fotíte jedným, alebo viacerými fotoaparátmi. Lightroom umožňuje pri exporte premenovať súbory. To ale náš problém nevyrieši, pretože názvy súborov v knižnici ostanú pôvodné.…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované