Hore

Adobe Lightroom Classic CC - rámčeky

Lightroom štandardne neponúka možnosť pridať okolo fotografie rámček, ani v module Develop, ani pri exporte. Môžete si kúpiť plugin, ktorý to dokáže, ale ak potrebujete jednoduchý rámček len občas, ukážem vám ako ušetriť.

Dnešný návod, ako si v Lightroome urobiť jednoduchý rámček, bude extrémne rýchly a jednoduchý. Ak hodláte rámček pridávať častejšie, uložte si úpravu ako preset.

Rámček pomocou vinetácie

Tento rámček používam už dlhšie, možno ste si to všimli na fotografiách, ktoré pridávam do redakčného stĺpčeka. Vytvára sa pomocou funkcie Vineting, ktorú nájdete v paneli Effects modulu Develop. Štandardne slúži na pridanie efektu vinetácie. Pri určitom nastavení ale vznikne rámček so zaoblenými rohmi a to bielej, alebo čiernej farby. Môže mať ostrý alebo aj neostrý okraj. Možnosti nastavenia rámčeka sú obmedzené, nezabúdajte, že na to využívame funkciu, ktorá na rámčekovanie nie je určená.

Pre čierny rámček posuňte všetky tiahla doľava (-100/0/-100/0/0). Hrúbku rámčeka možno mierne regulovať pomocou parametra Midpoint

Pre biely rámček platí to isté, až na to, že Amount posuňte úplne doprava (+100/0/-100/0/0).

Ak chcete rámček s neostrým okrajom, nastavte Feather na nejakú hodnotu, podľa vlastného vkusu.

Rámček pomocou transformácie

Ešte jednoduchšie je vytvoriť jednoduchý rámček pomocou funkcie Transformation v module Develop. Tá štandardne slúži na korekciu padajúcich línií, či narovnanie horizontu. My využijeme parameter Scale. Posuňte tiahlo Scale doľava a okolo fotky sa vám vytvorí biely rámček. A to je všetko.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
marianr
2020-11-24 08:58:04
Ja robím rámčeky (LR6) v printe celkom v pohode, ale ten modul premenováva obrázky.
 
marianr
2020-11-24 09:19:37
PLS a aký plugin to vie?
 
babka5r
2020-11-24 10:33:08
PSP aj Zonner to vie a iné
 
matpi
2020-11-24 15:40:29
príspevok od: marianr
PLS a aký plugin to vie?
Uplne najlepsie photoshop Kedze ho spolu s lightroomom ma kazdy, nevidim dovod ho nepouzit.
 
marianr
2020-11-24 16:05:12
príspevok od: matpi
Uplne najlepsie photoshop Kedze ho spolu s lightroomom ma kazdy, nevidim dovod ho nepouzit.
Nie, nie som každý. Mám LR 6 a Corel.
 
marianr
2020-11-24 16:08:25
Našiel som Mogrify, ďakujem.
 
matpi
2020-11-24 18:14:24
príspevok od: marianr
Nie, nie som každý. Mám LR 6 a Corel.
Takto sa tyrat
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované