Hore

Autor: Shenjie Wu

Capture One Express Fujifilm

Snímače X-Trans sú obľúbené pre ich charakteristický výstup, zároveň však spôsobujú bolenie hlavy mnohým užívateľom.

Dôvod sú problémy s demozaikovaním, ktoré má aj samotný Fujifilm, čo dokazujú fotografie vo formáte JPG, upravené samotnými fotoaparátmi. S rastúcim rozlíšením sa problémy s akvarelovým efektom a červíkovaním zmenšujú, ale stále pretrvávajú. Užívatelia fotoaparátov Fujifilm skúšajú rôzne programy pre spracovanie RAW súborov. Najčastejšie volia medzi Capture One a Lightroomom. Nezriedka však najprv použijú Iridient, kde prevedú RAW-y do formátu DNG a až ten upravujú vo svojom obľúbenom konvertore.

Pri príležitosti Photokiny, Fujifilm ohlásil partnerstvo s Phase One. To sa týka ich softvéru Capture One. Capture One podporuje teraz všetky fotoaparáty Fujifilm radu X a GFX. Capture One podporoval doteraz APS-C modely Fujifilm, ale bez podpory tetheringu a bez obrazových profilov emulujúcich filmy. Pri písaní tohto článku bola aktuálna verzia 11.3, ktorá niektoré avizované funkcie ešte nepodporovala.

Ku každému fotoaparátu automaticky obdržíte program pre základné úpravy fotografií aj vo formáte RAW. U Fujifilmu to bol Silkypix, ktorý však nebol veľmi obľúbený. Teraz sa základným softvérom stáva Capture One Express Fujifilm. Môžete si ho stiahnuť zdarma zo stránok Capture One. K dispozícii je vo verziách pre počítače s Mac OS a Windows.

Inštalačný balíček je univerzálny a pri inštalácii si musíte vybrať, ktorá verzia má byť nainštalovaná.

Capture One Express Fujifilm je oproti verzii Pro oklieštený, ale poskytuje rovnako kvalitné profesionálne spracovanie fotografií. Funkcie verzie Express:

  • Knižnica, vyhľadávacie a triediace nástroje
  • Spracovanie JPG a RAW
  • Vyváženie bielej
  • Expozícia
  • Krivky a úrovne
  • Rozšírenie dynamického rozsahu
  • Prevod do ČB
  • Doostrovanie, odšumovanie, clarity
  • Orez, otočenie, preklopenie
  • Korekcia objektívu
  • Korekcia farieb
  • Profily
  • Štýly a presety
  • Export do JPG, TIFF, DNG, PNG


Importný modul.


Prostredie programu Capture One Express Fujifilm.

Capture One Express Fujifilm je zdarma a podporuje len fotoaparáty Fujifilm. Verzia Capture One Pro Fujifilm je funkčne rovnaká ako univerzálny Capture One Pro, ale podporuje len fotoaparáty Fujifilm a je o niečo lacnejšia ako univerzálna verzia. Capture One Pro Fujifilm využíva systém mesačného, štvrťročného alebo ročného predplatného. Licencia platí pre 2 počítače.


Možnosti predplatného pre Capture One Pro Fujifilm.

Verzia Pro ponúka viac funkcií, ako Express. Napríklad pokročilú úpravu farieb, vrstvy, klonovanie, softproofing, podporu LAB a CMYK alebo tethering. Tethering funguje len s vybranými profesionálnymi modelmi. Kompletný zoznam rozdielov medzi verziami Express a Pro nájdete tu.

Záver

Minimálne pre začínajúcich a mierne pokročilých fotografov je Capture One Express Fujifilm plne dostačujúci RAW konvertor, ktorý je naviac zdarma. Zabezpečenú majú aj správu knižnice. Verzia Express využíva rovnaké jadro úprav, ako verzia Pro. Pokročilým užívateľom môžu chýbať niektoré funkcie, najmä pre lokálne úpravy.

Spolupráca Fujfilmu s Phase One sa len rozbieha. Nie všetky avizované funkcie podpory sú už funkčné (v. 11.3) a budeme si musieť preto počkať na update.

Na koniec tu mám malé porovnanie spracovania RAW z Fujifilm X-T20. Jeden záber je z Adobe Lightroom Classic CC, druhý z Capture One Express Fujifilm. Fotky sú bez úprav len naimportované a exportované do JPG (100%). Capture má menej agresívne doostrenie, farby sú teplejšie a poltóny bohatšie. V štandardnom nastavení je výsledok lepší ako z Lightroomu.


Adobe Lightroom Classic CC.


Capture One Express Fujifilm.

https://www.phaseone.com/en/Capture-One/Capture-One-Fujifilm.aspx

https://learn.phaseone.com/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
gigapixel
2018-10-02 13:58:15
Spolupráca Phase One a Fujifilm je zaujímavá správa, keď zároveň bude Fujifilm vážnou konkurenciou s tou stredoformátovou 100 Mpx novinkou v budúcom roku.
 
sharkyyy
2018-10-02 14:22:31
Len prave tie lokalne upravy su najsilnejsia stranka c1.
 
fatality
2018-10-02 19:54:07
ma Capture One moznost pracovat cez adresare,alebo len cez kniznice?
 
sharkyyy
2018-10-03 08:37:29
príspevok od: fatality
ma Capture One moznost pracovat cez adresare,alebo len cez kniznice?
Aj cez adresare.
 
seifi
2018-10-03 08:42:45
nelezie mi do palice, že Fuji robí cez snímače , masky, ... také výstupy, ktoré sám, ako výrobca, nevie dobre spracovať. Alebo vie, len jeho program nie je klientsky prívetivý ? Výstup robí bolenie hlavy ...
A to porovnanie fotografii tiež otáznik ... fotografie sú len naimportované ... veď áno, ale akési základne nastavenie tam je, čo aj fabrické; asi nebude rovnaké. Či tie výstupy sú "original" raw ?
 
fatality
2018-10-03 12:43:29
príspevok od: sharkyyy
Aj cez adresare.
super..diky..
 
fatality
2018-10-03 15:45:07
stiahnute a vyskusane..akurat som tam nikde nenasiel filmove profily a importovany raw sa neodpichne od hodnot nastavenych vo fotaku,tak ako to robi silkypix..co je vec,ktora je pre mna zaklad pri pouzivani firemneho raw konvertoru..
 
Big Lebowski
2018-10-03 17:02:35
príspevok od: fatality
stiahnute a vyskusane..akurat som tam nikde nenasiel filmove profily a importovany raw sa neodpichne od hodnot nastavenych vo fotaku,tak ako to robi silkypix..co je vec,ktora je pre mna zaklad pri pouzivani firemneho raw konvertoru..
Toto bude zapracované v chystanej novej verzii Express-u.
 
fatality
2018-10-03 17:27:34
príspevok od: Big Lebowski
Toto bude zapracované v chystanej novej verzii Express-u.
aha..diky..
 
DanielDaniel
2019-05-09 15:37:05
Perfektný software za rozumnú cenu po skombinovaní s Nik collection a Gimpom mi tam už nič nechýba
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované