Hore

Ešte raz vo svete medúz

Ešte raz sa vraciam do Světa medúz, do ktorého som vás pozval pred týždňom. Teraz sa ale budem venovať tomu, ako som fotografie upravoval tak, aby nevyzerali rovnako, ako u ostatných fotografov.

V pražskom Světe medúz nie je veľa priestoru pre kreativitu. Objekty i svetlo sú dané. Fotograf má na starosti, okrem nastavenia expozície a zaostrenia, len zakomponovanie pomaly sa pohybujúcich medúz. Je to o trpezlivosti a pohotovosti. Fotografie rôznych fotografov sú si podobné a ľahko zameniteľné. Záleží vlastne len na tom, komu medúzy lepšie zapózovali. Menšie rozdiely môžu byť vo vyvážení bielej, ale ako som si na internete všimol, väčšina preferuje modrofialové sfarbenie, v prípade medúz fotených na čiernom pozadí a žlto-oranžové medúzy na sýtomodrom pozadí.

Takmer všetci fotografi nafotia medúzy na čiernom pozadí podobne. Fotografie sa líšia len podľa toho, ako medúzy zapózovali.

Jedno akvárium má modré pozadie, menšie odlišnosti vo farebnosti fotografií rôznych fotografov môže spôsobovať rôzne vyváženie bielej a použité obrazové profily. I tak sú si fotografie podobné.

Editácia

Nebudem popisovať každý krok úprav, toto je skôr tip pre stredne pokročilých užívateľov editačných programov, nielen Lightroomu a Photoshopu, ktoré používam ja.

Medúzy na čiernom pozadí

Ak ste správne exponovali, veľa práce nebudete mať. Môžete zvýrazniť svetlá, zlepšiť prekreslenie tieňov, ale tak, aby čierna ostala čierna. Celkovú farebnosť ovplyvníte nastavením vyváženia bielej. Ak chcete zvýrazniť dvojfarebnosť, použite v Lightroome funkciu Split Toning. Ja som do svetiel pridal ružovú a do tieňov modrú. Drobné detaily na medúzach zvýraznite pomocou Texture a Clarity. Nezabudnite pomocou Spot Removal (Q) vyretušovať nečistoty vo vode a na skle. Ak na to Lightroom nebude stačiť, použite Photoshop a jeho pokročilé retušovacie nástroje.

V Lightroome Classic som použil funkciu Split Toning, aby som zvýraznil kontrast farieb.

Prišiel čas prejsť z Lightroomu classic do Photoshopu, stačí na to klávesová skratka CTRL+E/CMD+E.

Čierne…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Krtko fotografom
2020-03-09 07:57:11
Aj keď sú to nebezpečné potvory, pôsobia na mňa upokojujúco . Karol, použil si aj statív, či si fotil len z ruky?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2020-03-09 08:03:37
príspevok od: Krtko fotografom
Aj keď sú to nebezpečné potvory, pôsobia na mňa upokojujúco . Karol, použil si aj statív, či si fotil len z ruky?
Ln z ruky. Kedze sa hybu, nemozes pouzivat dlhsi cas.
 
matpi
2020-03-09 10:36:06
Hmmm...pekne.
 
majster333
2020-03-10 08:41:18
takto spraviť čierne pozadie by ma nenapadlo super díky
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované