Hore

Externé disky pre fotografov

Fotograf, i ten amatérsky, nafotí za rok desaťtisíce záberov. Ak je mu ľúto mazať tie technicky kvalitné, ale inak nezaujímavé, zhromaždí gigabajty dát, ktoré potrebuje niekde uschovať a najlepšie aj zálohovať. Potrebu zálohovania nikdy naplno nepochopíte, ak neprídete o cenné dáta.

I keď máte priamo v počítači dostatočne veľký diskový priestor, skôr, či neskôr budete používať aj externý disk/disky.

Externý disk môže byť káblom pripojený priamo k počítaču, alebo prístupný bezdrôtovo v rámci domácej siete, prípadne aj cez internet. Každé riešenie má svoje výhody a nevýhody.

Budúcnosť majú určite SSD disky. Zatiaľ sú však stále drahé (pri vyšších kapacitách), cena za 1MB je podstatne vyššia ako u pevných diskov. Menšia je ich spoľahlivosť. Preto sa skôr využívajú ako úložisko pre operačný systém a programy. Urýchľujú tak prácu so softvérom. Gigabajty fotografií a videí zatiaľ ukladáme prevažne na pevné disky. Buď priamo v počítači, alebo externé.


Fotografi používajú rôzne počítače. Niekto si vystačí so samotným notebookom, iný k nemu pripája väčší monitor, ďalší potrebuje silný stolný počítač s kvalitným veľkým externým monitorom. Nezriedka náročný fotograf vlastní stolný počítač aj notebook. Nech užívate akékoľvek zariadenie, skôr či neskôr, budete riešiť zálohovanie a rozšírenie úložného priestoru.


Zdrojom fotografií a videí nie sú len fotoaparáty. Prevažná väčšina vznikne pomocou chytrých zariadení. Aj ich majitelia musia riešiť nedostatočnú kapacitu a zálohovanie.

Disk v počítači

Veľké stolové počítače sú na ústupe, užívatelia dávajú prednosť prenosným počítačom - notebookom. Výhodou stolných počítačov je veľký priestor umožňujúci zapojiť viacero diskov v rôznej konfigurácii. Užívateľ môže mať priamo v počítači nielen primárny, ale aj zálohovací disk.

Majitelia notebookov majú k dispozícii väčšinou jeden disk, HDD alebo SSD. Do väčších notebookov sa zmestia aj dva disky, čoraz častejšie je to kombinácia SSD (pre OS a softvér) a HDD (pre dáta). Majitelia notebookov by mali myslieť na zálohovanie. Pomerne často býva kapacita disku v notebooku malá, rozšírenie diskového priestoru vtedy treba riešiť externým diskom. Externý disk často používajú aj majitelia stolných počítačov.


Rýchly SSD disk určený pre zabudovanie do počítača.


Pomalší oproti SSD, 3,5” HDD. Poskytuje vysokú kapacitu a lepší cenu za MB.

Externý disk pripojený k počítaču

Externým diskom rozšírite kapacitu úložiska dát. Pri práci s objemnými súbormi, pri súčasných požiadavkách na vysokú prenosovú rýchlosť, budete potrebovať rýchly disk s rýchlym pripojením.


Rýchly jednodiskový externý disk LaCie. Hodí sa na uloženie súborov, s ktorými často pracujete. Je to základné rozšírenie kapacity akéhokoľvek počítača.


Dvojdiskový externý disk LaCie. Dvojdiskovú architektúru môžete využiť na bezpečnejšie ukladanie súborov, ak disky zapojíte do RAID so zrkadlením. Toto je zariadenie vhodné pre nás fotografov. Naraz rieši problém s kapacitou úložiska aj so zálohovaním.

Pre pravidelné prenášanie väčšieho objemu dát sú určené malé externé disky osadené 2,5” HDD alebo SSD. Nevyžadujú externé napájanie. Nehodia sa ako disky pre intenzívne profesionálne nasadenie.


Malý a rýchly externý SSD disk Samsung je vhodný pre prenášanie väčšieho objemu dát a zálohovanie na cestách.

Sieťový disk (NAS)

Sieťový disk na prvý pohľad vyzerá ako obyčajný externý disk. Obsahuje však procesor a pamäť, je v ňom predinštalovaný operačný systém. NAS sa nepripája priamo k počítaču ale do siete, pripája sa do routeru alebo rozbočovača.

Rýchlosť sieťového disku je obmedzená rýchlosťou a vyťažením WiFi siete. Nedosahuje rýchlosť ako pri diskoch s priamym pripojením k počítaču. Preto sieťový disk nie je vhodný ako hlavný pracovný disk, na ktorý ukladáme fotografie, s ktorými pracujeme. To platí pre náročné aplikácie. Ak pracujeme s veľkými súbormi a veľkým počtom fotografií. Určite to nie je riešenie pre primárny disk svadobného fotografa.

Sieťový disk môže využívať fotograf, ktorému nejaké to zdržanie nevadí. Pracuje s fotografiami s bežným rozlíšením a nepotrebuje za hodinu roztriediť a upraviť stovky fotografií.


NAS Synology s dvomi diskami elegantne rieši zálohovanie súborov zo všetkých typov zariadení. Je základom rodinného multimediálneho centra a Cloudu.

Sieťový disk má dva primárne spôsoby využitia pre fotografa. Tým prvým je zálohovanie a druhým využitie ako zdroj multimediálnych súborov. Vďaka bezdrôtovej konektivite je NAS prístupný cez lokálnu WiFi, ktorá ak je pripojená na internet, tak disk je prístupný odkiaľkoľvek, kde je k dispozícii internetové pripojenie.


NAS Synology pre profesionálne nasadenie vo firmách a u profesionálnych fotografov. Umožňuje rýchlo vymieňať disky a elegantne rozširovať kapacitu.

Tým najdôležitejším na NAS-e nie je ani tak samotný hardvér, ako jeho operačný systém a aplikácie. Tie umožňujú využívať NAS mnohorakými spôsobmi. Najlepší softvér nájdete u zariadení od Synology, ktoré používame aj u nás v redakcii. Softvér umožňuje automatizovať zálohovanie vždy, keď sa počítač alebo chytré zariadenie prihlási do siete. Nakonfigurovať možno zálohovanie cez internet. Pri chytrých zariadeniach so zálohovaním pomôžu aplikácie.

Aký disk?

Na cestách

Zálohovanie nepodceňujte ani na cestách. Fotografi si často so sebou berú notebook, na ktorý zálohujú fotografie a videá, aby uvoľnili pamäťové karty. Notebook sa môže pokaziť, alebo ho ukradnú. Preto treba súbory zálohovať na externý disk. Najčastejšie je to na malý externý disk (2,5” HDD alebo SSD), ktorý sa napája priamo z počítača. Ak vyžadujete od disku rýchlosť, uprednostnite SSD a rýchly spôsob pripojenia.


Na cestách zálohujte na menší externý disk.

Malý externý disk môže byť vybavený aj WiFi pripojením a dokonca aj čítačkou pamäťových kariet a akumulátorom. Vtedy dokáže pracovať ako Hot Spot a zálohovacie zariadenie nezávisle na externom napájaní.


Externý disk WD Passport Wireless má vlastný akumulátor, čítačku kariet a WiFi pripojenie.

Ak viete, že budete na cestách pripojení k rýchlemu internetu, môžete súbory zálohovať do Cloudu. Ak máte doma NAS server, môžete zálohovať priamo na váš domáci Cloud.

Tí, čo sa o svoje dáta obzvlášť boja, môžu skombinovať zálohovanie na externý disk so zálohovaním na Cloud. Pred odchodom na cesty nezabudnite nainštalovať potrebné aplikácie a nastaviť užívateľský prístup.

Doma

Kto veľa fotí, alebo točí video, väčšinou sa nevyhne kúpe externého disku, na ktorom budú súbory, s ktorými intenzívne pracuje. Typicky napr. knižnica vašich fotografií. Ak chcete, aby všetko bežalo čo najrýchlejšie, preferujte disk s priamym pripojením cez rýchle rozhranie. Pri požiadavke na vysokú kapacitu to bude najskôr externý disk s rýchlym 3,5” HDD. Odporúčam externý disk s dvomi diskami zapojenými do RAID, kde sa budú disky zrkadliť. Toto je prvá úroveň zálohovania. Súbory sa ukladajú súčasne na dva disky.

Zálohovať by ste mali ešte na ďalší disk. Na to sa hodí NAS server. Ten nie je tak rýchly ako priamo pripojený disk, ale to nevadí. Nie je to váš pracovný disk. NAS využijete pre zálohovanie súborov nielen z vášho počítača. Zálohovať naň môže celá rodina, počítače aj chytré zariadenia. Pre každého člena rodiny vytvorte konto a vyčleňte diskový priestor. NAS poslúži ako zdroj multimediálnych súborov. Tie môžete aj zdieľať. Typicky okrem fotiek a videí môžete mať na NAS-e filmotéku a zbierku hudby. Súbory môžete zdieľať nielen s rodinnými príslušníkmi. Váš NAS poslúži ako privátny Cloud, dostupný z internetu.

Z hľadiska bezpečnosti odporúčam aj pri NAS-e voliť dvojdiskovú verziu zapojenú do RAID so zrkadlením.

Profesionálni fotografi možno multimediálny potenciál NAS-u nevyužijú. Potrebujú v prvom rade vysokokapacitné úložisko pre gigabajty dát. Neustále rastúce rozlíšenie snímačov a tým aj veľkosti fotografií núti fotografov neustále zvyšovať kapacitu úložísk. Lepšie ako raz za čas vymieňať disky za väčšie, je zvyšovať kapacitu rozširujúcimi diskami.

Profesionáli využijú NAS pre zdieľanie súborov. Napr. ak potrebujú doručiť fotografie do grafického či printového štúdia, stačí ak súbory nechajú zdieľať. Nemusia ich fyzicky doručiť na disku alebo USB kľúči, ani využívať cloudové služby.

Niekomu stačí diskový priestor jeho počítača a potrebuje riešiť len zálohovanie. To by mal každý, komu záleží na bezpečnom uložení dát. Tu sú dve možnosti. Použiť externý disk pripojený priamo alebo NAS pripojený do lokálnej siete. Prvé riešenie je rýchlejšie. Dôležité je nastaviť automatické zálohovanie. Dáta uložené na zálohovacom externom disku sú k dispozícii len pre užívateľa počítača, ku ktorému je disk pripojený. Disk bez vlastného procesoru a OS sa nedá použiť ako personálny Cloud. Ak použijete NAS ako zálohovacie zariadenie, bude zápis a čítanie pomalšie, limitované sieťou. Ak používate notebook a beriete ho pravidelne do práce, oceníte, že NAS nemusíte pripájať k počítaču. K NAS je dodávaný aj softvér pre nastavenie zálohovania. Zároveň môže zálohovať vaše chytré zariadenia (telefón, tablet) a poslúžiť ako Cloud.

Príklady využitia

1. Amatérsky fotograf, majiteľ notebooku, ktorému postačuje jeho disková kapacita

Odporúčam základný NAS s nastaveným automatickým zálohovaním celého počítača. Tu sa odporúča mať dvojnásobnú kapacitu, aby ste mohli zálohovať priebežne a kedykoľvek zalistovať do minulosti. Odzálohované budete mať aj súbory, ktoré ste už zmazali, alebo zmenili.

2. Amatérsky fotograf, majiteľ notebooku, ktorému disková kapacita nepostačuje a nechce pripájať externý disk káblom

Platí to, čo v prvom prípade, ale odporúčam dvojdiskový NAS, aby sa súbory ukladali naraz na dva disky. Nezabudnite, že rýchlosť je ovplyvnená priepustnosťou a vyťažením siete.

3. Pokročilý fotograf, majiteľ stolného počítača (prípadne aj notebooku), ktorý potrebuje rýchly externý disk a zároveň je pre neho dôležité zálohovanie

Pokročilý fotograf využije všetky typy externých úložísk. Pri výbere by mal myslieť do budúcnosti a  nešetriť na kapacite, aby sa nestalo, že v krátkom čase bude musieť meniť alebo dokupovať disky. Bezpečnosť je prioritou a preto by malo byť zálohovanie aspoň dvojstupňové, minimálne s využitím zrkadlenia diskov. Disky pre primárnu prácu s fotografiami a videom by mali byť rýchle, aby nespomaľovali workflow úprav. Pri zálohovacom zariadení NAS odporúčam profesionálnejší model s ľahkou výmenou diskov a viacerými zásuvkami, i keď ich zo začiatku nevyužijete všetky.

4. Fotograf, ktorý chce riešiť zálohovanie a zdieľanie v rámci rodiny, či menšej firmy

Tu postačuje základný model NAS serveru, odporúčam ale dvojdiskovú verziu, ak nemáte ešte ďalšie zálohovacie zariadenie.

5. Majiteľ fotomobilu

Najpraktickejšie je použiť základný NAS server a urobiť si vlastný Cloud. NAS využite aj pre zálohovanie chytrých zariadení ostatných členov domácnosti. Škoda by bolo nevyužiť jeho multimediálne schopnosti a neuložiť naň fotky, filmy a hudbu. Prehrávať ich môžete na chytrých zariadeniach, vrátane televízora. Dôležité súbory môžu byť zároveň duplicitne zálohované do Cloudu rôznych poskytovateľov (Dropbox, Google Drive a pod.).

6. U nás v redakcii

Pracujem na stolnom počítači s veľkým monitorom. Keďže toho veľa nafotím, fotky mám na rýchlom externom disku LaCie. Podklady pre články a videá sú na disku počítača. Používam Fusion Drive, čo je kombinácia SSD+HDD. Druhý externý disk je od Western Digital, je to pomalší dvojdisk zapojený do RAID a slúži na zálohovanie celého počítača prostredníctvom aplikácie Time Machine. Okrem toho používam NAS od Synology. Na neho duplicitne zálohujem redakčnú prácu. Hlavne ho však využívam ako Cloud disk pre zálohovanie s mojim telefónom a tabletom. NAS je synchronizovaný s mojim počítačom, takže všetky dáta sa mi z Cloudu automaticky ukladajú aj do počítača. Na cestách používam na zálohovanie a neskoršie presúvanie fotografií malý 2,5" externý disk Western Digital.

Záver

Pamätajte, že životnosť diskov je obmedzená. Nikdy neponechávajte dôležité dáta na jedinom disku alebo len na Cloude. Pravdepodobnosť, že o dáta prídete sa zvyšuje s vekom zariadenia. Môže sa stať, že disk ktorý odložíte na bezpečné miesto, po pár rokoch nerozchodíte.

Zálohovanie nie je dostatočné, ak zálohujete manuálne. Využite pre zálohovanie softvér, ktorý ho automatizuje. Dnes čoraz častejšie riešime zálohovanie fotografií a videí z chytrých zariadení. Populárne sú cloudové služby, ktoré však môžu byť drahé a nikdy neviete, či sa s poskytovanou službou niečo nestane. Nutnosť zálohovania rôznych typov zariadení vedie k rastúcej popularite osobných NAS serverov, ktoré vďaka pripojeniu na siete a softvérovej výbave zvládajú veľa úloh.

Pokročilí fotografi bežne používajú všetky typy externých diskov. Od tých malých pre zálohovanie na cestách a prenášanie dát, cez rýchle vysokokapacitné disky pre prácu s fotografiami a videom až po NAS, používané pre zálohovanie, Cloud a zdieľanie.

Aby vám počítače a elektronika všeobecne čo najdlhšie bezporuchovo slúžila, používajte prepäťovú ochranu. V prípade dôležitej práce sa vám zíde záložný batériový zdroj (UPS), ktorý má zabudovanú aj prepäťovú ochranu a pri výpadku prúdu vie istý čas napájať počítač a príslušenstvo. Dokonca vie spustiť aj uloženie otvorených súborov a vypnúť počítač.





Ako riešite ukladanie a zálohovanie vy, môžete napísať do komentárov.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
zolooo
2018-07-25 07:33:48
Dobrý článok. Ďakujem (e).
 
smarek
2018-07-25 15:02:03
ano zalohovanie, prave vcera som kupil dalsi externy disk Lacie 4TB a spolu mam cca 27TB v HDD
 
pety
2018-07-25 15:03:45
dnes uz nieje problem kupit 2,5" hdd 5tb a instalovat 2ks do ntb.samozrejme chce to notebook na dva disky.sam to tak mam a uplna spokojnost...
 
spektrum
2018-07-26 09:23:42
vdaka za clanok, tiez zalohujem na 2
 
youreye
2018-08-19 17:25:42
Zalovat je jenda vec a archivovat druha...ako teda archivujete?
 
youreye
2018-08-19 17:26:10
príspevok od: smarek
ano zalohovanie, prave vcera som kupil dalsi externy disk Lacie 4TB a spolu mam cca 27TB v HDD
Snad teda nepride vacsia magneticka burka
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované