Hore

Keď chcú po vás CMYK

Ako bývalý grafik dôverne CMYK poznám. Viem, kde sa používa a ako fotografiu z RGB do neho previesť. I tak ale ponechám prevod do CMYK grafikovi, ktorý bude zabezpečovať podklady pre tlač. Fotograf nemusí vedieť, čo je to CMYK a už vôbec nie s ním pracovať.

Fotograf využíva farebný model RGB, prípadne jeho varianty. Je to dané spôsobom záznamu obrazu. Existujú aj iné farebné modely, niektoré sú dobre využiteľné pre úpravu fotografií (napr. LAB), iné sa používajú pri tlači (CMYK). Bežný fotograf sa s nimi nestretne, nepotrebuje ich. Môže sa však stretnúť s požiadavkou, aby pre potreby tlače odovzdal fotografie v CMYK-u. My si povieme, prečo by to nemal robiť a prečo je to hlúposť. Hlúpy nie je CMYK, ale ten čo ho po fotografovi požaduje. Komu sa nechce čítať, môže zaraz skončiť s tým, že mu stačí vedieť že s CMYK-om nemá nikdy pracovať.

Kto chce byť trochu múdrejší a vedieť prečo, môže v čítaní pokračovať.

Fotíme do RGB

Fotoaparáty fotia do obrazového priestoru RGB, je to dané spôsobom ako zaznamenávajú svetlo. Pri fotení do formátu JPG alebo TIFF si fotograf vyberá, aký farebný priestor použije: sRGB - amatérsky štandard, alebo Adobe RGB - profesionálny štandard. Adobe RGB využíva širšiu paletu farieb.

Pri fotení do formátu RAW sa využíva obrazový priestor ProPhoto RGB, ktorý je oveľa širší ako Adobe RGB, nehovoriac o sRGB, je schopný zaznamenať dokonca farby aj mimo viditeľného spektra. Nedokáže ho však zobraziť žiaden monitor a ani vytlačiť žiadna tlačiareň. Využíva sa hlavne vnútorne v programoch pre spracovanie obrazu. Po úprave sa fotografie vyexportujú najčastejšie do Adobe RGB a sRGB.

Graf jednoducho ukazujúci pokrytie obrazových profilov. Farebný “ovál” reprezentuje spektrum viditeľných farieb. Pekne vidno rozdiel medzi tým, čo sú schopné zaznamenať jednotlivé normované profily. CMYK model využíva menšiu paletu farieb ako sRGB a výrazne menšiu ako Adobe RGB.

RGB je vyžarovací model, zmiešaním všetkých zložiek dostaneme bielu. Typickou ukážkou RGB v praxi je obrazovka monitora alebo televízora. CMY je odrazný model, zmiešaním všetkých zložiek dostaneme teoreticky čiernu. S jeho rozšíreným variantom CMYK sa dennodenne stretávame u tlačených médií, akými sú noviny, časopisy, knihy atď.

Čo je to CMYK?

Štandardne používame model RGB, kde sa farebné odtiene miešajú z troch základných farieb R-červená, G-zelená a B-modrá. Tento model používajú fotoaparáty, videokamery, monitory, televízory,…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Marian Ragan
2016-10-10 08:03:31
Presne kvoli prevodu do CMYKU som este ziadnu fotku netlacil, nevedel som sa dokopat k tomu, aby som si to nastudoval. Tak uz viem, ze to robit ani nemusim Dakujem!
 
Danniell
2016-10-10 12:01:36
Veľmi pekný článok, veľmi pravdivá je veta: "Verte mi, že grafici v redakciách pochádzajú z radov šoférov a vrátnikov, ktorým niekto ukáže ako sa pracuje s grafickým programom. Teóriu však neovládajú." - bohužiaľ toto dnes platí pomaly v každom odvetví, a najmä v oblasti techniky, a potom tak aj všetko vyzerá....
 
matpi
2016-10-10 17:52:24
Aj clovek, ktory o cmyk v zivote nepocul, ak si svoju fotku v photoshope do cmyk prevedie, ziska omnoho jasnejsiu predstavu ako bude vytlacena vyzerat. Uvidi totiz, ze nadherne tyrkysove more alebo oranzovy zapad slnka nebudu az tak ziarive ako su na jeho nekalibrovanom monitore. Vela tlaciarni uvadza aky profil pri prevode pouzit, pripadne maju na webe aj navod ako subor pripravit pre tlac. Ak by som si chcel dat ako clovek uplne neznaly tlace prvykrat vytlacit napr. velkoformatovy obraz doma na stenu za nemale peniaze, v prvom rade by som oslovil viacero tlaciarni, vypytal si od nich vzorky papierov, pripadne aby mi vytlacili zmenseninu aby som mal predstavu o vysledku.
 
juraj07
2017-01-26 12:03:40
Aj clovek, ktory o cmyk v zivote nepocul, ak si svoju fotku v photoshope do cmyk prevedie, ziska omnoho jasnejsiu predstavu ako bude vytlacena vyzerat. Uvidi totiz, ze nadherne tyrkysove more alebo oranzovy zapad slnka nebudu az tak ziarive ako su na jeho nekalibrovanom monitore.

Nebude mat jasnejsu predstavu, lebo samotny prevod do CMYK-u bez dalsieho nezohľadnuje, na akej tlačiarni sa bude tlačiť (napr. bude obrovsky rozdiel ak ma tlaciaren len 4 zakladne tonery alebo či ma aj oranžový, červený, prír. zeleny toner) na akom papiery sa bude tlačiť, pri akom svetle sa budu fotografie prezerať a kopec dalsich veci.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované