Hore

Lightroom 5 - neupravené fotografie

Námet na tento článoček mi dal kamarát Miroslav Sabo, s ktorým sme sa zoznámili na mojom chorvátskom workshope. Neviem načo tam bol, pretože krajinky fotí rozhodne lepšie ako ja. Nevedel si poradiť s Lightroomom (aspoň na niečo som dobrý). Potreboval vytriediť fotografie, ktoré neboli nikdy upravované. Neviem, na čo to potreboval, ale ja som hneď zašípil, v čom by to pomohlo mne. Možno ste už čítali o mojich pravidelno nepravidelných veľkých čistkách fotografického archívu. A toto je spôsob ako poukázať na možných kandidátov na vymazanie. Každú lepšiu fotografiu aspoň trochu upravím, jemné doladenie kontrastu, zvýraznenie farieb a podobne. Ak je fotografia neupravená tak je tu veľká pravdepodobnosť, že nie je dosť dobrá.

Po vyfiltrovaní neupravených fotografií som zistil, že ich je viac ako polovica!!! Pár tisícov sú odskenované fotografie, pár tisícov sú JPG-y, ktoré som upravoval kedysi dávno v iných programoch. Zvyšok rozhodne stojí za preskúmanie a pretriedenie. Sú tu fotografie z recenzií, ktoré som do recenzií napokon nedal. Tie môžu ísť bleskovo do koša. A pokračujeme ďalej. V krátkom čase je niekoľko tisícov fotiek preč.

Vytvorenie chytrej kolekcie neupravených fotografií.

Ale ja som vám neprezradil to hlavné, ako vytriediť fotky, ktoré nie sú upravené. Použite na to chytrú kolekciu (Smart collection). Urobíte ju tak, že v režime Library, v pravom bočnom paneli Collections, kliknete na “+” a zvolíte Create Smart Collection… Kolekciu si nazvite napr. “neupravené fotky”. Teraz musíme nastaviť filter, čiže podmienky výberu. Z ponuky metadatových informácií vyberieme Develop - Has Adjusments a zvolíme podmienku “is false”. A je to.

Upresnenie filtra, aby sa medzi neupravenými fotkami neobjavili tie,ktoré som nejakým spôsobom označil. Môžete to urobiť aj naopak. Záleží na vás, aký druh neupravených fotografií hľadáte, či tie na vymazanie, alebo tie na upravenie.

Pokiaľ niektorú z vyfiltrovaných fotografií upravíte, z chytrej kolekcie zmizne. Ak používate systém hodnotenia hviezdičkami, výber fotiek označením vlajočkou, alebo farebné označenia, môžete tieto fotografie filtrovať. K podmienke, že má kolekcia zbierať neupravené fotky, pomocou pluska pridáte ďalšie filtrovacie podmienky.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Roman Point
2015-01-23 07:19:03
Veľmi dobrý TIP ďakujem Karol. Už som rozmýšľal nad tým ako sa dostať k "zabudnutým" neupraveným fotkám čo mám v PC.
 
landov
2015-01-23 08:06:33
super...nasiel som 9000 neupravených foto. To bude miesta na disku
 
artemon
2015-01-23 12:40:19
Dobrá pomoc.....
 
zolec
ocenenie redakciou 2015-01-23 16:53:56
Ešte doplnim, že tí, ktorí si už pri importe aplikujú na fotky develop preset ako ja, musia nastaviť parametre takto:
 
seifi
2015-01-23 21:41:18
importujem fotografie po prvom a druhom pretriedení (vyčistení) a zakatalogovaní; mimo súkromných; priradím kľúčové slová, čo potrebujem upravím, čo nie, môžem sa k tomu vrátiť jednak do 1 mesiaca k foto importovaným za posledný mesiac, alebo potom podľa kľúčových slov; 15 tis. importov a 14 tis. neupravených, ale to je predsa v pohode , stále sa vraciam do archívu podľa potreby k téme, či podľa chuti k miestu, času apod. ale to ide všetko jednoducho vyhľadať; mne sa táto procedúra vidí zbytočná; z druhej strany niekto to ocení; ale aj tak, kolega píše 9000 neupravených a čo ďalej ? čo s tým balíčkom ? zase musím na to ísť cez slová, témy apod., háčik môže byť aj v tom, že niekto importuje len fotografie, o ktorých je rozhodnutý ich upravovať;
 
Miro Sabo
2015-01-23 23:51:32
Ahoj Karol, vďaka za pomoc. Som rád, že som ťa inšpiroval k článku a som si istý, že bude užitočný aj pre iných. Radu som potreboval, lebo mam resty vo fotkách. Tie lepšie sú označené hviezdičkami (to zvyčajne ešte stíham), ale často si úpravy nechávam na neskôr. Teraz som zistil, že v chytrej kolekcii sa mi ocitlo 80 ks 5-hviezdičkových a vyše 600 ks 4-hviezdičkových neupravených fotiek. Nuž mám čo som chcel, len neviem kde vziať čas na úpravy.
A čo som robil na tom fotoworkshope v Chorvatsku? Bol som tam za víťazstvo v Travel Photo 2012. Oplatilo sa, lebo nebyť tvojich večerných prednášok o Lightroome, tak sa asi dodnes trápim v Photoshope
 
Martin Kurka
2015-01-24 14:01:38
pozdravujem používateľov LR, nechcem zakladať dalšie vlákno tak nadviažem tu...
JE MOŽNÉ NIEKDE V LR ZAPNÚŤ ZVÝRAZNENIE MIESTA ZAOSTRENIA pri úprave RAWu, ako je to možné v programe Capture One Pro ? Vďaka za odpovede...
 
landov
2015-01-25 12:01:59
Je na to plugin, ale len pre C a N...mam ho nainstalovany, ale nevyuzivam ho. Nevidim podstatny dovod na jeho vyuzitie ...
 
belco
2015-01-26 20:06:28
Takychto navodov a finticiek pre LR by som tu uvital viac.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované