Hore

Lightroom 5 - Spot Removal ako ho možno nepoznáte

Retušovací nástroj používa asi každý užívateľ Lightroomu. Jeho funkcionalitu a použitie si preto popíšeme len krátko. Ja vám ukážem šikovný trik, ktorý často nepoznajú ani pokročilejší užívatelia.

Majitelia digitálnych fotoaparátov (najmä zrkadloviek) sa niekedy nevyhnú tomu, aby na fotografiách neboli zachytené nečistoty na snímači. Stačí viac pricloniť. Na čistej ploche ich nejde prehliadnúť. Alebo áno?

Detail z hornej fotografie, dve nečistoty, ktoré zbadáte ihneď, aj keď fotografiu nezväčšíte na 100%. Čo ak sú na fotografii ďalšie nečistoty, ktoré si pri editácii nevšimnete a nemilo vás prekvapia na drahej výstavnej zväčšenine?

Krátke predstavenie funkcia Spot Removal

Lightroom má, na retušovanie nečistôt a iných kazov, nástroj “Spot Removal”. Nachádza sa hore v pravom paneli, ikonka krúžku s malou šípkou. Najrýchlejšie ho aktivujete klávesovou skratkou “Q”. Nastaviť môžete veľkosť (Size), ostrosť okrajov (Feather) a priesvitnosť (Opacity).

Funkcia Spot removal slúži na retušovanie a kazov na fotografii. Najčastejšie sú to nečistoty na snímači zachytené na fotografii. Ale môže to byť aj odhodený papierik na tráve, alebo lietadlo na oblohe. Použitie je veľmi jednoduché. Zvolíte nástroj “Spor Removal”, nastavíte veľkosť a kliknete na časť fotografie, ktorú chcete vyretušovať. Lightroom sám nájde podobnú plochu, ale bez kazu a “naklonuje” ju. Môžete aj sami zvoliť, odkiaľ sa bude klonovať.

Novinkou od verzie 5 je to, že klonovací nástroj nemusí byť len kruh, ale môžete ním kresliť ľubovoľný tvar. To sa hodí napríklad pri retušovaní chlpov, konárov, či káblov.

Pozornejší si všimli, že tento nástroj má dva varianty: “Clone” a “Heal”. V čom sa odlišujú? “Clone” prenesie klonovanú plochu tak ako je. “Heal” prenesie len textúru, ale ponechá farebnosť pôvodnej plochy. Najlepšie to uvidíte na následujúcich obrázkoch:

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované