Hore

Odstránenie svetelného znečistenia v Adobe Photoshop

Snáď každý fotograf holdujúci nočnej fotografii rieši nekonečný problém so svetelným znečistením. To nás dostihne dokonca aj na tých najtmavších miestach. Preto nezostane nič, len sa pokúsiť ho odstrániť v postprocese.

V prvom rade musím upozorniť na stále omieľané pravidlo. Je nutné fotografovať vo formáte RAW! Úpravy budú dosť drastické a určite by sme narazili na obmedzenia formátu JPEG. Ďalej je kľúčové, aby bol snímok správne exponovaný (bližšie o tom pojednáva tunajší článok. S podexponovaným snímkom sa totiž pracuje oveľa ťažšie.

Takže prvá cesta snímku z fotoaparátu povedie do RAW konvertora. Tu je potrebné skorigovať optické vady objektívu. Odstránime sférické skreslenie, vinetáciu a chromatickú aberáciu.

Retuš

V samotnom Photoshope je záhodno najprv vyretušovať prípadné defekty na snímku. Typický prach na senzore, ale aj svetelné stopy po nezbedných lietadlách. Na to skvele poslúži funkcia Heal.

Odstránenie svetelného znečistenia

Ako ukážkový snímok som si zvolil jednu obzvlášť zlú fotografiu. Je na nej vidieť stred Mliečnej dráhy a oblasť “ρ Ophiuchi”. Snímok bol vyfotografovaný na ohniskovej vzdialenosti 50 mm, tesne nad horizontom, takže trpí silným gradientom. 

Svetelné znečistenie môže byť dvojakého charakteru. Prvá možnosť je, že celý snímok sa vyznačuje rovnomerným naoranžovelým nádychom. Takéto zábery budeme mať v prípade, že fotografujeme silnými teleobjektívmi a teleskopmi. Vtedy je pomerne jednoduché ho odstrániť. Druhá možnosť je oveľa horšia. Pri fotografovaní širokoúhlymi objektívmi sa na snímku vytvorí “gradient”. Záber bude trpieť na dolnom okraji silným svetelným znečistením, ktoré sa smerom k hornému okraju bude postupne vytrácať. To je veľmi zlé, lebo v takomto prípade sa nedá nijako jednoducho odstrániť.

Takže poďme na to! Začneme vytvorením kópie snímku Layer - Duplicate Layer. Na túto vrstvu aplikujeme Filter - Noise - Median. Polomer je potrebné nastaviť podľa rozlíšenia tak, aby zo snímku zmizli všetky hviezdy. U tých najjasnejších hviezd a veľkých plošných objektov môžu zostať svetlé miesta.

Tie musíme ďalej vyretušovať. Mojím obľúbeným nástrojom je klonovacie razítko (Clone Stamp Tool). Je potrebné byť dôsledný a výsledný snímok musí obsahovať len mapu svetelného znečistenia.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2015-02-09 08:03:12
Pekny članok, urcite !
Zas si ma navnadil na nočaky.... teraz v zime aspon chladi automaticky priroda

Odstavec o šume sa mi pači, tiež nechytam zachvaty beznadeje ak mam vo fotke šum... aspon tam badať detaily a nie zliate vyžehličkovane časti.
 
riske
externý redaktor 2015-02-09 09:28:51
príspevok od: DEVOTEE
Pekny članok, urcite !
Zas si ma navnadil na nočaky.... teraz v zime aspon chladi automaticky priroda

Odstavec o šume sa mi pači, tiež nechytam zachvaty beznadeje ak mam vo fotke šum... aspon tam badať detaily a nie zliate vyžehličkovane časti.
Díki náčelníku, že ses mně zastal.
Ako som písal, odšumovaním sa dá narobiť viac škody než úžitku. Nehovoriac o tom, že sú omnoho väčšie problémy ako práve šum...
 
Matt83
ocenenie redakciou 2015-02-09 10:52:38
super vdaka za tutorial
 
mogoramilan
2015-02-09 11:10:10
super
 
santa777
2015-02-09 13:23:39
ďakujem za článok len malá poznámka, nie je snímok, ale snímka
 
František Gomboš (frago)
2015-02-09 16:56:50
pekný článok, postupy sú hodné odskúšania
 
vlasto13
2015-02-09 21:49:47
to musím skúsiť, len čo dosneží
 
vlasto13
2015-02-23 21:04:35
no nejak mi to nevyšlo
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované