Hore

Počítačové vybavenie pre digitálnu fotografiu

Väčšina fotografov dnes svoje fotografie spracováva digitálne na počítači, a to aj keď snímajú na film. Internet je prešpikovaný testami fotoaparátov, objektívov, nájdete na ňom množstvo fór, tutoriálov, galérii, ale akosi sa pozabúda na počítačové vybavenie.

Digitálne fotoaparáty a scannery dospeli dnes do takej úrovne, že kto chce kvalitne fotografovať, nemá problém si vybrať zo širokej ponuky fotoaparátov a vhodných objektívov.  Nárast obrazovej kvality už nebude taký dramatický

ako v posledných rokoch a pomaly sa ustália aj ceny fototechniky. Fotografi budú vybavení technikou, ktorú už nebudú musieť tak často obmieňať. Prichádza čas, kedy sa do popredia dostáva počítačove spracovanie obrazu. Fotograf dnes strávi množstvo času archiváciou, úpravou a publikovaním megabajtov dát, aby sa presadil v tvrdej konkurencii. Preto potrebuje rýchly a kvalitný nástroj, ktorý mu zaručí, že úpravy ktoré bude na fotografiách vykonávať budú správne,

ich prevedenie bude rýchle, a že nepríde o cenné dáta. Zároveň musí riešiť archiváciu, konektivitu, či požiadavky na prenositelnosť.

Hardware

Notebook alebo stolový počítač?

Oboje. Prenosný počítač je dnes cenovo dostupný a jeho predaje prekračujú počet predaných stolových počítačov. Využijete ho na cestách pri ukladaní množstva fotografií, ich rýchle triedenie, prezentovanie, zasielanie do agentúry, novín alebo webových galérii. Na čo notebook nie je vhodný je úprava fotografií. Je to dané použitými obrazovkami, zatiaľ ani jeden model na trhu nie je vybavený obrazovkou porovnateľnou s profesionálnymi grafickými monitormi. Samozrejme aj tu nájdete lepšie a horšie LCD obrazovky. Niekedy sa úprave fotografií v notebooku jednoducho nevyhnete vtedy voľte čo najkvalitnejší displej.

Stolový počítač je vaša digitálna fotokomora, oproti notebooku môže byť vybavený rýchlejšími komponentami, kvalitnejšími perifériami a hlavne grafickým monitorom. Naviac je ľahšie upgradovateľný.

Aj k notebooku môžete pripojiť grafický monitor, tlakový tablet, externý HDD či fototlačiareň. Budete však obmedzený hlavne pamäťou, rýchlosťou HDD a vstavanou grafickou kartou. Na limity takéhoto riešenia prídete pri náročnej práci s maskovaním, kolážovaním a pokročilými úpravami veľkých súborov a správe GB dát. Takisto pripájanie a odpájanie periférii nie je príliš pohodlné. Výkonný notebook však dnes bez problémov výkonovo nahradí slušne vybavený stolový…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
2008-04-30 14:35:09
paradne si si dal pracu....technicky 100%ne presne, vysperkovane...proste super clanok na vzdelavanie...
 
2008-04-30 14:56:21
Ďakujem za tento článok! Je fajn, že tu nájdem aj takéto veľmi užitočné rady.
 
jaroa
2008-04-30 16:52:24
Dik za clanok Karol,moc si mi pomohol pri rozhodovani opat:-)
 
bear
2008-04-30 23:38:11
Super clanok, myslim, ze o kazdom odstavci, by sa dal napisat minimalne dalsi clanok ak nie seria clankov.

Ja osobne si fotky doma netlacim (ani nemam ziadnu tlaciaren). Ale bol som prekvapeny, ked som videl tento test:
http://www.trustedreviews.com/printers/review/2008/04/29/The-Inkjet-Investigation-Part-3/p1
Niektore atramenty po roku z papieru uplne zmizly.
 
knapi
2008-05-01 12:03:03
Perfektny clanok, dakujem Karol... prave sa totiz rozhodujem aky monitor si mam kupit a toto mi dost pomohlo... diki :)
 
knapi
2008-05-01 12:10:39
Ozaj aky mas nazor na EIZO S2000?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-05-01 15:58:30
Rada S ma S-PVA a 10 bit spracovanie obrazu, takze kazdy model je oproti beznym monitorom nadpriemerny. Ja pouzivam S1910 a oproti vsetkym monitorm co som mal doma alebo v praci to je velky rozdiel. Ak ho vies zohnat za dobru cenu, urcite nebudes lutovat.
Keby som si teraz kupoval monitor, tak by to bol S2231W, ktory spominam v clanku a u nas je to najpredavanejsi graficky monitor. Dovozcom doporucena MOC je 19 990,- Sk.
 
sunajn
2008-05-02 03:31:31
Vďaka za super článok.Zase som sa dozvedel niečo nové(tie počty oddtieňov farieb).
Špekulujem nad kúpou monitora Eizo CG241W-BK (bolestivá cena - 59 678,50 Sk )alebo nad LCD Samsung 275T (27") pivot (ten je takmer o polovicu lacnejší - 32 000.00 Sk),no a teraz si mi nasadil chrobáka do hlavy s tým Eizo S2231W (20 466,81 Sk).
 
Kompi
2008-05-02 13:32:35
Hadam len par myslienok k clanku.
Notebooky :
- hlavny dovod preco si kupuje kazdy Vaio a MAcbook pro su ich displeje. Jednoducho sony malo vzdy navrch displejom a Macbook Pro prisiel prvy s led displejom.
. Druhy dovod je vaha. Kupim si radsej 2KG vaio alebo 2,36 kg ale za to 15 palcovy macbook pro ? V tomto vedie macbook a displej je tiez s LED technologiou neporovnatelne lepsi.

Displeje ... Neviem, ci existuje lepsi priklad ako je displek na fotografiu. tu 100% plati, ze za kvalitu si treba priplatit a tie peniaze sa vzdy vratia (EIZO modely)

Dolezity je aj software, v tomto pripade je APPLE velmi dobre vybavene. A hlavne software je navzajom skvele poprepajany, o frontrow s remote control ako prezentacii ani nehovoriac.

V kazdom pripade by som volil velmi tichy pocitac, nie vysavac pod stolom, ked uz by som mal kupovat desktop. Taky MAC PRO ako bol hore obrazok je fantasticky v tomto ohlade. Akokolvek, nesuhlasim s tym, ze Apple cinema je skvely displej.... Fantasticky vyzera aj zobrazuje, no je velmi kazivy. A obraz nedosahuje kvalit Eiza.

Software : Asi kazdy, kto si sadne za pocitac, chce mat dobry pocit z prace a v tomto je najdolezitejsie dobre uzivatelske rozhranie. K tomuto asi tolko. Pocitace apple nie su pre vsetkych, software je u nas tazko dostupny, servis je len na par specializovanych pracoviskach.. na druhu stranu, kupite si Maca a netreba vam doinstalovavat antiviry, firewally, prehravace.... software je fantasticky prisposobeny a velmi lahko ovladatelny. Ale ako vravim, nie je to pre kazdeho.

A k tlaciarnam na zaver asi len tolko, domace tlacenie je stale draha zalezitost, ked si clovek zrata cenu kvalitnej atramentovky, k tomu papier a atrament, tak ho to vyjde 3x drahsie ako vo fotolabe .. je to vyssia cena za komfort domacej tlace.

 
om1ci
2008-05-03 19:12:05
Ďakujem aj ja za rady, nielen v tomto konkrétnom článku.
Prosím nemáš skúsenosť s týmto monitorom
BENQ 22" X2200W ?
Tu píšu že má 92% rozsah, ale či AdobeRGB to neviem.
Popis je tu: http://benq.sk/products/LCD/?product=930
Chcel by som to na domáce použitie pre prácu s fotografiou.
Zaujímavá je cena. cca 12300,-Sk.
Ďakujem, Jozef
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-05-03 19:37:27
Ten Benq nema presne specifikovanu technologiu panelu, obavam sa, ze sa jedna len o monitor urceny pre hranie hier a pozeranie videa.
 
vlasto13
2008-05-06 12:28:40
ako zaujimavy clanok, len s tym hardware-om by som nesuhlasil. mam odskusane upravu fotiek na roznych pc aj NB. od 1GHz AMD az po naj cosa da kupit na slovensku. ta rychlost upravu fotiek neni az taka zasadna ( PS CS2, Win XP PS2) na tych naj vykonejsich to je vlastne hned ako kliknete s mysou na tlacitko ok, pri slabom procaku to je asi do 2s. teda je to tak vela?? k tym monitorom. nove NB maju su uz dost kvalitne aj na upravu fotiek, nie len na Wordacke dokume atd...:D ked je tu spominane Sony Vaio, ktore stoji asi okolo 50L(moj odhad , dlho som ho nevidel v obchodoch), tak silno pochybujem ze by si cho chcel volakto kupit pretoze to nema vyznam pokial nie je nejaky fakt ze profesional fotograf. inak asi 98% ludom by stacilo NB s farikou ATI HD2400 a vyssie alebo G-force 8400. a ked predpokladamze ze Vaio ma za lc 100% tak vecina NB (ASUS, ACER, MSI, TOSHIBA) mas za lcd 90-95%, cenova relacia 20-30L. a este k tej rychlosti. dvolezita je celkova konfiguracia pc alebo NB. nezalezi na celkovej rychlosti HDD ci ma 7200ot/min alebo si ma vyrovnavaciu pamat 8,16,32MB, ale ako rychlo vie komunikovat zakladan doska zo svojimi komponentami. teda ak ma clovek na Vaio tak nech si ho kupi je to plus prenho, ale mne by stacilo aj NB za 20L, ved upravu neriby pocitac ale clovek a nanho to vsetko zalezi aky je vysledny produkt.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-05-06 13:02:21
Vlastovi musim oponovat, pocitacovu grafiku robim od 1994 (este neboli ani Pentia), tento clanok nie je o spracovani JPG na web alebo malu fotku, je o vybave pre pracu s mnozstvom fotiek, farebnej vernosti. Ak upravujem fotku z 12 MPX fotoaparatu, pouzivam vrstvy, masky..., tak urcite aj na silnejsom pocitaci to netrva 2 sekundy. V praci ukazujem zakaznikom fotografie na monitore EIZO CG241W a zasnu.
Ak chces robit nieco polovicato, mozes, je tu vsak vela uzivatelov, ktori si kupili dobru vybavu a chcu mat fotografie najlepsie ako to dokazu. Technika by ich nemala obmedzovat. Aj ja spracuvavam fotky na notebooku (Macbook), ktory nema zly LCD, ale poznam jeho hranice a preto odtial potial. Ja sa viem riadit aj cislami z kvapatka vo PS ale menej skuseni sa riadia len zrakom, a ked im monitor ukaze blbosti, tak ich aj oni pri upravach urobia. Kolkokrat tu boli komenty k fotkam: To mas prepalene, svetle, tmave... a pritom ti, co ich pisali mali obycajny monitor, ktory im to zle ukazal. Niektorich som upozornoval na chybu v spracovani fotografie, pretoze ju na svojom monitore nemohli vidiet.
 
Johny
2008-05-06 13:10:38
Karol: suhlasim, rozdiel je badatelny a aj keby to malo byt dve sekundy na jednu fotku/funkciu, tak ak tych uprav robim xy, aj to je rozdiel. Ved hned a 2s, je percentualne sakra rozdiel.
Ak aplikujem len niektore zlozitejsie filtre na vrstvy, cakam aj niekolko sekund na realizaciu filtra, niekedy aj pol minuty. A to je uz klucovy rozdiel.
A to vobec nemam stary a nevykonny PC.
 
tulenik
2008-05-06 13:28:48
om1ci - tam je colorspace vztiahnutý na NTSC normu... to je to americko-japonské TV čudo "never the same colors" :)) je to viac ako sRGB ale menej ako AdobeRGB, zjednodušene povedané (a obávam sa že je to len TN+)
vlasto13: väčšina bežných nb má TN/TN+ displej, čo je niečo na fotky vrcholne nevhodné, PVA/MVA je minimum, až tu začínajú neditherované 8bit farby (a navyše ja hovorím že pri lepšej odozve a vyššom kontraste *VA displejov voči IPSkám je to vynikajúci kompromis), no a použiteľných značiek je neveľa - EIZO, NEC, občas niečo od Philipsa (LG displeje - zaujímavé že LG "zabúda" u displejov uvádzať technológiu, to je totiž údaj, ktorý "torpéduje" u znalých všetky pokusy o marketingové oblbovanie), Samsouša, HP (ja mám HP 1965, je to o poznateľný kus širšie ako sRGB, pritom veľmi únosná cena)
a prevod 10+ Mpix fotky z RAWu do čohokoľvek v žiadnom prípade nie je nenáročný na počítač... půl gigoše RAM je tam "must have"
 
vlasto13
2008-05-06 15:24:31
vsetky ktory reagovali na mna: ked pracujete s fotkamy ako tak ze sa tym zivite tak je to jasne ze porebujete volaco "extra":D. ale takemu amaterovy to az tak nepomoze NB Vaio... ked neviem co a jak s tym. ved kazdy tu asi neni profik na foto, ani ja som neni profik na foto ani sa do tejto ulohy netrepem, ale ten amater asi nebude pouzivat 20 vrstiev vo PS atd. a tych amaterov asi je vovolaco viac ako profikou
 
demo
2008-05-06 15:28:04
vlasto13: mas pravdu, ani ja som neni profik a fotky, ktore upravujem, upravujem velmi jednoducho - zmensit, orezat, cervene oci, od dnes aj sklon horizontu a oprava linii :) a koniec. A na to mi staci moj 8 rocny starcek s procesorom 1,2Gb a 512Mb RAM. :)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-05-06 16:08:08
Nikto nehani uplnych amaterov, im vlastne je takyto clanok zbytocny. Vobec ich netrapi, ci je to viac doruzova alebo dozelena. Ak pri fotke vydrzia budu chcet byt lepsi, mozno sa im tieto informacie este hodia.
 
bear
2008-05-06 16:08:32
Ja sa tiez fotenim nezivim, ale ked pridem domov a vysypem fotky do PC a idem pretriedit/spracovat 500 RAW suborov, tak na Athlon64 2400+ s 1GB RAM potrebujem vela trpezlivosti (cca 20s/foto, na notebooku Core Duo 1.5GB RAM je to cca 5s - a to je BibblePro jeden z najrychlejsich konvertorov a vie vyuzit viacjadrove procesory). Riesim to tak, ze si aplikaciu cez siet pustim na notebooku, ale zobrazujem ju na desktope s lepsim/vacsim monitorom (LCD panel na notebooku je uplne mimo - Fujitsu-Siemens - za tie glare obrazovky by som ich najradsej utopil). S editovanim uz problemy nemam, gimp pracuje velmi svizne. Po novom monitore tiez pozeram, ale vyskusam najprv skalibrovat ten co mam.
 
vlasto13
2008-08-09 23:03:26
ked chcete rychlejsie upravovat foto tak musite zmenit os. win zbytocne zabera ram aj hdd, teda su zbytocne pustene niektore programy a teda brzdy pc. linux je v tomto lepsi a nebrzdy az tak pc. ale zas soft. photoshop tam nenainstalujete, ale samozrejme ze su ´klony´, podobne photoshop-u ale zas je tam ine ovladanie a zas si zvykat. os Linux nie je pre lajikou, treba ho poznat a vediet pouzivat aj prikazovy riadok!!!
 
bear
2008-08-10 10:27:35
Vlasto: ja sice linux pouzivam, ale viac rychlost ovplyvni pouzity aplikacny SW, ako operacny system. Ja pouzivam Linux(Debian)+BibblePro+Gimp, na kalibraciu pouzivam Spyder2Express, tlaciaren nemam (len ciernobielu)
 
mutino
2008-10-08 21:42:53
Dobrým doplnkom k tlačiarni ale aj k niektorým výtlačkom z fotoservisu je aj laminovacie zariadenie.Laminovačka na formát A3 sa dá kúpiť za nejaké dve tisícky
a folie nie sú tiež drahé.Kvalitne zalaminované fotografie na kvalite nijako neutrpia a znesú aj veľmi brutálne zaobchádzanie/výstavy,súťaže a.pod./.
 
hipo
2008-10-19 17:31:52
pekny clanok,..len tak dalej. Dakujem
 
vilkoo
2009-01-22 18:49:59
Som amater a uznavam perfeknu pracu ,ale zistujem ze praca s fotkami je umenie a dost naročna aj na financie. .Velmi poučne ďakujem .
 
Vanesa
2009-09-22 19:00:43
Zatial som tu nevidela neužitočný článok. Paráda. :) K tomu tabletu, ja mam tiež, značky Genius. teda tablety vyrabaju len tieto dve značky ak dobre viem. wacom a Genius. Ono je to vlatsne o tom istom u oboch znackach. Akurat, ze Wacom je lepší na kreslenie. (digitalne) Pretože mu dlhšie vydrží hrot pera, teda je to relatívny pojem. Ak sa Vám zoderie pero pri tablete Wacom, možete si dokúpiť nové pero. pri Geniuse to tak neplatí. No ja mám genius a mne úplne stačí. mám ho ais druhý rok, aktívne na ňom pracujem. A funkčnosť je rovnako úžasná. Ako keby bol nový ten tablet, aj pero. Takže Wacom je profesionálnejšie aj drahšie. Ak chcete veeeľa kresliť tak asi Wacom. Ja kreslim len veľa nie veeeeeeela, mam genius. :) Proste mám overený genius. A tablet ako tablet. Majú citlivosť na tlak. To znamená, že ho naozaj super vyuzijete hlavne vo Photoshope. A to nie len pri digital art..ale aj pri uprave fotografii. Takže velmi ho odporucam. kupite ho už aj za 33 € ci nieco okolo tejto sumy. dodavaju Vám k tomu aj myšku, vlastne aj to pero je ako myška, len sa lepsie ovlada. Ak mate nejake otazky, neistotu, rada pomozem...napiste. :) Dúfam, ze som niekomu pomohla s vyberom, aj keď je moj prispevok dost popleteny. snad ste sa z toho yvsomarili. :)
 
genchi146
2009-09-22 20:31:19
Nie som ani zdaleka expert na hardware a taktiez mam velmi daleko od toho aby som sa mohol nazyvat fotografom. Taktiez iba zacinam s Photoshop-om a vrstvami. Skusal som robit par panoram v PTGui v max. rozliseni (nekompresovane TIFF z RAW z alfy350) v 8 bitovej hlbke a cuduj sa svete, nie je ziadny problem dostat vysledu fotku s velkostou cez 200MB! Schvalne skuste takuto fotku prehnat par upravami v photoshope.
Kamarat si vyskladal desktop za cca 4000Eur, GeForce 8800 Ultra, 4GB RAM, 1.2 TB HDD, dual core procak atd... Mal som to stastie tuto zostavu od neho kupit (za menej ako 1/4 ceny :) a pri spracovani spominanych panoram sa v pohode pridusi na par sekund.
Tymto som chcel vyjadrit suhlas s obsahom clanku a nevyhnutnost investovat do co mozno najlepsej vybavy v ramci moznosti. Teda ak to s fotografiou myslime vazne.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované