Digitálna fotografia je niekedy až príliš dokonalá. Pravidelná mriežka snímača presne určuje štruktúru fotografie. Film má naproti tomu náhodné rozloženie zrna (stochastické). Paradoxne sa na vytlačenej fotografii, náhodné rozloženie zrna môže javiť ostrejšie ako presne definované pixely. Náš mozog je niekedy nevypočitateľný.
U filmu výrazné zrno prijímame ako súčasť obrazu - fotografie, akceptujeme ho a častokrát sa nám dokonca páči. V digitálnej fotografii sa nestretávame so zrnom, ale zo šumom. Zrno aj šum majú mnoho spoločného. Vznikajú najmä v ťažkých svetelných situáciach, kedy je nutné použiť citlivý snímací prvok. V počiatkoch digitálnej fotografie bol šum neestetický. Nepodobal sa na filmové zrno, na ktoré sme boli zvyknutí. Šum sa skladal z nepekných farebných pixelov. Fotografie vyzerali akoby ich niekto vybodkoval farebnými fixkami. Vývoj snímačov a spracovania obrazu spôsobil, že šum u dnešných fotoaparátov už nemá tak nepekný charakter. Viac sa podobá na filmové zrno. Farebnú zložku sa podarilo eliminovať. Zvýšila sa citlivosť snímačov a množstvo šumu vo fotografiách výrazne kleslo. Pred niekoľkými rokmi sa nám ani nesnívalo o tom, že s amatérskou zrkadlovkou budeme fotiť pri ISO 6400 a stále bude na fotkách dostatok jemných detailov. U filmu sme zrno nedokázali eliminovať. U digitálu máme účinné nástroje priamo vo fotoaparáte alebo v editačných programoch. Niekto ponechá šum tak, ako ho fotoaparát zachytil, niekto naopak odšumuje. Vnímanie šumu a aj filmového zrna je individuálne. Každý má svoj subjektívny názor na to, či je šum/zrno estetické alebo rušivé.
V tomto článku nebudem preberať ako digitálne zrno pridať, aj keď v zjednodušenej podobe si ukážeme aj to. Skôr si povieme, prečo ho pridať.
Prv než sa pustím do vysvetľovania, definujme si terminológiu, ktorú v článku použijem.
Filmové zrno - zrno na filmoch a fotografiách z nich vyvolaných.
Šum - šum v digitálnej fotografii vznikajúci pri použití vyššej citlivosti, alebo dlhých expozičných časoch.
Digitálne zrno (grain) - napodobnenie efektu filmového zrna použitím editačného programu alebo zásuvného modulu.
Ukážka rôznej štruktúry filmového zrna. Zdroj: Wikipedia.
Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený.
Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača). ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly
získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka
aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH. Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.skAk chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.
Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby).
Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.