Hore

Workflow spracovania fotografie

Spôsob akým budete pracovať s fotografiami je dôležitý. Vytvorte si systém, ktorý nebudete musieť každú chvíľu meniť. Bola by škoda, keby ste po čase ľutovali, že ste na začiatku niečo urobili zle.

Dnes to máme jednoduchšie a zároveň aj komplikovanejšie, ako keď sa bežne fotografovalo na film. Vtedy sme si kúpili film s pevnou citlivosťou a jedinečným charakterom, ktorý určoval, ako budú fotografie vyzerať. U farebných filmov väčšina zverila spracovanie laboratóriu, čiernobiele si niektorí vyvolávali sami a zväčšovali si aj fotografie. Dnes si fotografie upravujeme sami. To vyžaduje naučiť sa pracovať s digitálnymi súbormi. V prípade, že fotograf fotografie aj tlačí (čo už nie je tak často), môže tlačiť doma a v tom prípade musí k svojím schopnostiam pridať aj znalosť základov tlače, alebo to zverí minilabu, či printovému štúdiu.

Všetko začína vo fotoaparáte. Ako fotograf sa môžete rozhodnúť, či necháte fotografiu vyvolať fotoaparátom, alebo ju vyvoláte v počítači. V prvom prípade fotoaparát spracuje dáta zo snímača a aplikuje na ne nastavenia (vyváženie bielej, obrazový profil, doostrovanie, odšumovanie, farebný priestor, rozšírenie dynamického rozsahu, korekcia chýb objektívu), prípadne ešte na ne aplikuje obrazový efekt. Spracovaný záber uloží do formátu JPG, prípadne TIFF. JPG je komprimovaný bitmapový formát, ktorý všetci dôverne poznáme. Jeho nevýhodou je stratová kompresia, viac či menej sa tu prejavujú rôzne artefakty komprimovania. U TIFF-u sa týmto artefaktom vyhnete, za cenu väčšieho objemu dát a výrazne menšej kompatibilite s rôznymi programami a zariadeniami.

JPG i TIFF sú digitálnymi fotografiami. Môžete a nemusíte ich upravovať v počítači, dajú sa priamo tlačiť, alebo zobraziť na kompatibilných zariadeniach.

Možnosti spracovania fotografií vo formátoch JPG a TIFF majú svoje obmedzenia. Preto je tu nutné, čo najpresnejšie nastaviť fotoaparát. Odstránenie väčších chýb je problematické, alebo dokonca nemožné. Hlavne formát JPG nie je vhodný pre pokročilejšie úpravy, ak vyžadujete profesionálnu obrazovú kvalitu. Aj TIFF má svoje limity, pretože fotoaparáty používajú 8-bitový formát a nie 16-bitový. Ani jeden z týchto formátov neumožňuje využiť maximálny potenciál snímača.

JPG priamo z fotoaparátu

+ najrozšírenejší bitmapový formát+ bezproblémové publikovanie a tlač+ najmenší objem dát, preto je vhodný na publikovanie na internete a prenos+ pri správnom nastavení fotoaparátu máte hotovú fotografiu, ktorú môžete priamo publikovať alebo tlačiť

- artefakty, ktoré sa ešte zvýrazňujú spracovaním- obmedzená paleta farieb, zvýšené riziko posterizácie

TIFF priamo z fotoaparátu

+ oproti JPG má výhodu v tom, že na fotografiách nie sú artefakty typické pre JPG kompresiu+ dovoľuje o niečo výraznejšie úpravy+ vhodný pre profesionálnu tlač a publikovanie

- väčší objem dát- nedosahuje potenciál RAW-u- nie je vhodný pre publikovanie na internete

Ak potrebujete fotografovať do JPG a nechcete sa vzdať maximálnej kvality, nastavte…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Danniell
2017-04-14 10:54:45
Zdravim, velmi uzitocny clanok, a vecne napisany, chcem sa spytat, pisete:

"Raz za čas ešte vyexportujem knižnicu Lightroomu aj s fotografiami na starší externý disk..."

Ako sa to da ?
Ja si RAW ulozim z SD karty do adresara(priecinka) podla temy, napr narodeniny, vianoce..., ktoru som fotil, a do Lightroomu otvorim fotografiu, ktoru chcem aktualne vyvolat, upravim si ju a necham v lightroome ako je, pripadne priamo v Lightroome pre domace pouzitie vytlacim alebo vyexportujem ako jpeg do adresara(priecinka) , ktory mam specialne na vyvolne fotky z Lt.
Tie fotky RAW mam teda 2x ? Raz v adresari, kde som si ich skopiroval s SD karty a este su fyzicky v Lightroome kde je aj surovy RAW a aj upravena fotka ? Mozno je to hlupost ale nie je mi to uplne jasne. Fotku fyzicky upravenu nechavam v Lightroome ako je a castokrat, ked si nieco precitam, co sa da este spravit ju doupravujem, len otazka je ci nemam ten surovy RAW vlastne 2x raz na disku a raz v Lightroome.

Este poznamka, zaujimave je, ze ked upravim RAW a vytlacim (Canon Pixma iP7250) priamo z Lt lepsie vyzera, ako ked ju exportujem do JPEG a tlacim cez canon soft napr na 10x15 alebo 13x18 do ramceka a pod...(hobby foto)

Dik za reakciu
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované