Hore

Začíname s archivovaním a úpravami

Tento článok je určený úplným začiatočníkom, ktorí si čerstvo kúpili, alebo si idú kúpiť fotoaparát a budú potrebovať archivovať a upravovať fotografie.

Pre nich tu máme niekoľko tipov. Ako začínajúci fotograf musíte riešiť množstvo vecí, nechcem hovoriť problémov, spojených s fotografovaním. V prvom kroku to bol výber fotoaparátu s objektívom a ďalšieho príslušenstva. V momente, ako urobíte prvý záber, musíte riešiť čo s ním.

Počítač

Desktop, alebo notebook?

Vlastne je to jedno. Ak máte dostatočne výkonný notebook, poslúži rovnako dobre ako stolný počítač. Naviac je prenosný. Ako začiatočník nepotrebujete nutne brutálny výkon. Ak ste sa rozhodli pre notebook, odporúčam prikúpiť myš, plnohodnotnú klávesnicu a externý monitor, aby ste pracovali komfortne a rýchlo.

Vyhnite sa najnižším modelom s výkonom vhodným len pre kancelárske využitie. Stredná trieda za 600-700€ je pre začiatočníka ideálna. Uistite sa, že má počítač dostatočne veľký úložný priestor, platí to pre rýchle SSD disky. 512 GB je základ. Odporúčam RAM 16GB a procesor strednej triedy, napr. Intel i5, či i7, alebo ekvivalent od AMD. Karta nemusí byť veľmi výkonná, u notebooku postačí aj integrovaná. Za lepšiu kartu si priplaťte, ak chcete editovať 4K videá a využívať počítač na hranie.

Lenovo IdeaPad 5, jeden z množstva notebookov strednej triedy, ktorý dobre poslúži začínajúcemu fotografovi.

Populárny desktop od Apple, výkonný a pritom malý Mac Mini.

Monitor

S editáciou fotografií úzko súvisí monitor. Aby sa vám pracovalo komfortne, mal by mať veľkosť aspoň 24”. Pri veľkých monitoroch sa ale vyhnite Full HD rozlíšeniu, u 27” voľte rozlíšenie aspoň 1440P, u 30” a viac 4K rozlíšenie. Pri monitore je okrem veľkosti a rozlíšenia dôležité, aký typ panelu používa. Od toho záleží, aké budú farby, kontrast, podsvietenie. Začiatočník si nemusí hneď kupovať drahé EIZO s kalibračnou sondou, ktoré môže byť výrazne drahšie, ako jeho fotoaparát. Dôležité je kúpiť si monitor so slušným panelom IPS alebo VA schopným zobraziť sRGB farebný priestor. Slušný monitor kúpite do 300€.

Určite ste sa stretli s pojmom kalibrácia monitoru. Je to proces, pri ktorom sa využíva meracia sonda, ktorá zmeria vernosť farieb a vytvorí kalibračný profil, ktorý sa použije pri korekcii posunu farieb. Potrebujete ju? Nie nutne. Kalibrácia sa odporúča u…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované