Hore

Získajte vždy správne farby. Naučte sa pracovať s vyvážením bielej

Každý zdroj svetla má určitú farebnú teplotu. Je obrovský rozdiel, či vám na scénu svieti poludňajšie slnko alebo obyčajná žiarovka. Aj keď sa zdá, že biela vyzerá zakaždým rovnako, nie je to tak úplne pravda. A váš fotoaparát to spozná. Občas mu preto musíte poradiť, aby farby vyzerali prirodzene.

Za normálnych okolností stačí vo fotoaparáte nastaviť automatické vyváženie bielej a snímky budú úplne v poriadku. Občas to ale nefunguje. Namiesto vyvážených farieb potom získate napríklad modrastú alebo žltú fotku. Potom musíte snímku zachrániť v Zoner Photo Studiu X .

Kedy sa hodí použiť vyváženie bielej

Pokiaľ fotíte do RAWu, nemusíte sa vyvážením bielej priamo pri fotení toľko trápiť. Doupravíte ho totiž aj pri vyvolaní v počítači.

Ak ale uprednostňujete JPEG, je dôležité mať teplotu bielej správne nastavenú už pri fotení. Keď ju totiž budete upravovať až v počítači, môžete stratiť obrazové dáta, a tým aj kvalitu.

Kde vyváženie bielej hľadať

Ideálne je preto nastaviť si teplotu bielej už pri fotení. Túto možnosť nájdete v menu fotoaparátu pod názvom Vyváženie bielej, White Balance, WB a podobne. Väčšina prístrojov ponúka niekoľko prednastavených možností vyváženia bielej.

Bývajú pomenované ako:

● slnečné svetlo,
● zamračené,
● tieň,
● žiarovka,
● žiarivka,
● blesk.
● Niekedy u nich nájdete aj podkategórie.

Tieto možnosti vyváženia bielej ponúka Nikon D7200.


Pokročilé fotoaparáty vám umožnia nastaviť teplotu bielej ešte presnejšie, a to pomocou stupňov Kelvina. Stačí len vedieť, akú hodnotu zadať. Napríklad pre slnečný deň je to 5500 K, zatiaľ čo keď je zamračené je potrebné nastaviť 6000 K.

Ďalšou možnosťou je použiť na vyváženie bielej šedú tabuľku. Uľahčí vám potom nastavenie správnej teploty bielej pri úpravách snímky.

Avšak tieto nastavenia sú skôr pre pokročilých. V praxi si spravidla vystačíte s prednastavenými teplotami, ktoré sme spomenuli vyššie.

Strážte si zmenu svetla

Dôležité je strážiť vyváženie bielej hlavne vo chvíľach, kedy prechádzate zo slnečného prostredia do tieňa a naopak. Nikdy si nezabudnite skontrolovať, že máte všetko správne nastavené.

Tu je pár príkladov dobrého a zlého vyváženia bielej:

Fotka v bežnom dennom svetle so správnym vyvážením bielej.


Snímka fotená za rovnakých podmienok, ale so zlým vyvážením bielej (mód Žiarovkové svetlo). Aj takú fotografiu v JPEG síce môžete softvérovo upraviť pomocou Vyrovnanie bielej, počítajte ale so stratou kvality.


Ďalšia snímka vytvorená za denného svetla, tentoraz s nastavením Zatiahnuté. Oproti správnemu nastaveniu nie sú zmeny tak výrazné ako v predchádzajúcom prípade a v počítači všetko upravíte bez väčších problémov. Stále je to ale zbytočná práca, ktorú si ušetríte správnym nastavením fotoaparátu.

Záchrana fotografií v počítači

Keď zabudnete nastaviť správne vyváženie bielej, môžete fotografie opraviť v Zoner Photo Studiu X - . Teplotu bielej zmeníte hneď v dvoch moduloch – Vyvolať a Editor. V oboch vám s tým pomôže nástroj Vyrovnanie bielej.

Výhodnejšie je používať modul Vyvolať. Umožňuje robiť nedeštruktívne zmeny, a preto sa kedykoľvek ľahko vrátite k originálu. Ako presne v ňom teplotu bielej upravíte, si ukážeme na „zatiahnutej” fotografii.

Farebnú teplotu upravíte v sekcii Vyrovnanie bielej v pravom paneli modulu Vyvolať.


Modul Vyvolať ponúka dve hlavné možnosti, ako pracovať s Vyrovnaním bielej. Môžete využiť kvapkadlo a kliknúť s ním na miesto v obrázku, ktoré má neutrálnu farbu, alebo nastaviť novú teplotu farieb pomocou posuvníkov.

Kvôli zmene farieb, spôsobené režimom Zamračené, je celkom zložité nájsť najlepšie vyrovnanie bielej. Preto sme najprv použili kvapkadlo, ktorým sme našli neutrálnu šedú (v mrakoch), potom doladili posuvníky Teplota bielej a Odtieň. Farbám na snímke pomohlo vytiahnutie posuvníka Živosť. Ten síce s vyvážením bielej nesúvisí, ale pomohol nám docieliť vernejšie farby.

Nastavenia, ktoré sme použili na vyrovnanie bielej.


Vďaka tomu, že pracujete v module Vyvolať, môžete sa k úpravám vyváženia bielej kedykoľvek vrátiť. Až budete s úpravami spokojní, fotku uložíte ako nový súbor pomocou tlačidla Export.

Výsledná fotografia

Nebojte sa chýb

Stále platí, že je lepšie prispôsobiť sa svetelným podmienkam priamo na mieste a správne nastaviť fotoaparát už pri fotení. Pokiaľ na to ale náhodou zabudnete (alebo omylom prepnete na iný režim), stále môžete svoje fotky zachrániť pomocou Zoner Photo Studia X.

Stiahnite si Zoner Photo Studia X na 30 dní zadarmo a vyskúšajte si sami, ako si s podobnými nástrahami poradí.

Zdroj: Milujemefotografii.cz 



Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
marianr
2023-06-09 12:17:52
Ja že prečo by sa strácala kvalita zmenou teploty svetla v PC, a ono ajhľa, že jpegy. Niekto upravuje jpegy???
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia