Hore

Zrýchlenie editácie v novej verzii Lightroomu

Adobe zverejnilo novú verziu programu Lightroom CC (2015,7)/Lightroom 6.7. V nej je možné s využitím chytrých náhľadov urýchliť upravovanie fotografií s vysokým rozlíšením.

Adobe zverejnilo novú verziu programu Lightroom CC (2015,7)/Lightroom 6.7, ktorá prináša tradične opravy chýb a podporu nových fotoaparátov (iPhone 7, Canon EOS 5D Mark IV atď.). Novinkou je možnosť publikovať fotografie vo fotobanke Adobe Stock. Funkciu nájdete v paneli Publish Service.

S publikovaním súvisí aj synchronizácia fotografií naprieč rôznymi zariadeniami (počítač, tablet, telefón), cez Creative Cloud. Fotografie stačí pretiahnuť v katalógu do záložky All Synced Photographs.

Novinky by možno ani nestáli za napísanie tejto správy, ale jedna poteší asi všetkých užívateľov, ktorí pracujú s fotografiami vo vysokom rozlíšení a majú slabší počítač. Po vzore Lightroomu pre chytré zariadenia, kde sa používajú chytré náhľady pre urýchlenie práce, nájdete teraz túto možnosť aj v desktopovej verzii. Chytré náhľady (smart previews) nie sú novinkou. Lightroom ich už nejaký čas umožňuje používať, keď potrebujete pracovať s počítačom oddeleným od zdroja dát (fotografií). Napr. keď si notebook zoberiete do kaviarne a disk s fotkami necháte doma. Bez chytrých náhľadov by modul Develop v takom prípade nefungoval.

Chytré náhľady sa všaqk teraz dajú použiť pre zrýchlenie práce s veľkými súbormi. Lightroom nepracuje priamo s RAW-om, ale s náhľadom. To výrazne zrýchľuje úpravu fotografií s vysokým rozlíšením.

Novinku aktivujete v menu Preferences (MacOS záložka Lightroom, Win záložka Edit), časť Performances. Zaškrtnite “Use Smart Previews Instead Of Originals For Image Editing”. V poznámke vás program informuje o zníženej kvalite náhľadov, ktorý však nemá vplyv na výstupnú kvalitu. Pre dokončenie aktivácie musíte Lightroom reštartovať.

Funkciu využitia chytrých náhľadov pre zrýchlenie úprav nájdete v Preferences/Performance.

Chytré náhľady nevznikajú automaticky. Môžete ich nechať vytvoriť pri importe fotografií. V paneli File Handling zaškrtnite “Build Smart Previews”. Ak ich chcete vytvoriť pre fotografie, ktoré už máte v knižnici, vyberte fotografie a choďte do menu Library/Previews/Build Smart Previews.

Chytré náhľady môžete nechať vygenerovať už pri importe.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
youreye
2016-09-23 11:40:44
Cele je to uz domotane teraz! Previews, SmartPreviews a teraz uz aj full res. SM. Cely ten koncept chapem len netusim ktoru verziu vlastne nakoniec vidim. RAW-> 1:1 Preview ktory sa vygeneru ( a pocase sa da zmazat) alebo ked je vygenerovany smart preview (castocny alebo full) tak sa zobrauje ten? Lebo 1:1 nahlady sa daju po urcitej dobe zmazat aby nezaberali miesto. Ja pouzivam este aj lossy DNG ako nahradu za JPG a teda neviem ci je este 1:1 preview potrebny a kam to vlastne zapada potom No v tomto mam hokej inak LR skoro ako v malicku
 
bonifacko
2016-09-23 16:37:12
Skušam stiahnut novu verziu, som zvedavym lebo je tam dotaznik. Tak neviem, ak som sa vyznačil ako hobby fotograf, či mi umožnia používať tuto novú verziu.
 
blahoslav J B Art
2016-09-23 20:49:36
Stiahol som si to, maturoval som okolo toho 15 minut ... a som z toho jelen
 
bonifacko
2016-09-24 19:43:51
Problemy pri aktualizácii?
https://helpx.adobe.com/creative-suite/kb/error-u44m1p7-installing-updates-ccm.html
 
MarioV
2016-09-24 20:37:11
príspevok od: bonifacko
Problemy pri aktualizácii?
https://helpx.adobe.com/creative-suite/kb/error-u44m1p7-installing-updates-ccm.html
Mne pomohlo až riešenie 3 (CC, macOS).
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované