Hore

Fotíme s Huawei - výber fototelefónu

Aktuálne prebieha súťaž Huawei InFocus Awards a ePhoto je jej partnerom. Vyhrať môžete 10 000€ a ďalšie zaujímavé ceny. Pri tejto príležitosti sme pre vás pripravili malý seriál o fotení chytrými telefónmi Huawei. Súťažiť môžete do 18. augusta.

V našej fotoškole sa venujeme prevážne fotografovaniu so systémovými fotoaparátmi. Základy fotografie sú spoločné pre všetky druhy fotografických zariadení, ale fotenie mobilnými telefónmi, má svoje špecifiká. Nejeden z vás fotografuje aj mobilným telefónom, alebo vaši príbuzní, či známi. Značka Huawei je známa tým, že ich telefóny si vo fotografovaní vedú výborne. Veď aktuálne je Huawei P30 Pro je na prvom mieste v rebríčku dxomark.com, ktorý všetci dôverne poznáme. Veľmi dobre si vedú aj nižšie a staršie modely, preto je Huawei častou voľbou fotografov.

https://campaign.consumer.huawei.com/infocusawards/sk/

Každá fotosúťaž má svoje pravidlá a tému(y). Dôkladne si ich naštudujte. Správne zaraďte fotografie, ktoré do súťaže prihlasujete, do správnej témy.


Vyberáme telefón pre fotografov

Huawei patrí k popredným výrobcom chytrých telefónov. Pre nás fotografov je dobrou správou, že patrí k špičke v segmente fototelefónov. V známom rebríčku dxomark.com je na predných pozíciach hneď niekoľko modelov a aktuálne je P30 Pro na prvom mieste. Huaweiu sa už roky vypláca spolupracovať s firmou Leica, známou výrobou špičkových fotoaparátov a objektívov. Objektívy Leica nájdete v niektorých modeloch telefónov Huawei. 

Rady P a Mate

Pre nás fotografov sú najzaujímavejšie modelové rady P a Mate. Rad P je hlavný, rad Mate ponúka o niečo slabšie parametre, ale za nižšiu cenu. V každom nájdete niekoľko modelov rôznej cenovej kategórie. Všetky ale fotia veľmi dobre. V modelovom rade P sú to modely P30 a P30 PRO, koré majú optiku od Leica. Model P30 Lite nemá optiku Leica a je postavený na starších komponentoch. V rade Mate je to podobné, nižší model Mate 20 Lite má slabší fotoaparát a starší procesor. Obidva Light modely majú len Full HD video. Náročnejší fotografi preto dajú prednosť modelom s Leica objektívmi, 4K rozlíšením a OLED displejom s HDR 10. U najlacnejších modelov je možné rozšíriť pamäť microSD kartou, u vyššíh modelov novou Nano Memory kartou.

Aktuálne každý model využíva viac fotoaparátov. Ich účelom  je poskytnúť rôzny uhol záberu, prípadne informácie pre simuláciu bokehu. Vyššie modely majú podporu RAW (DNG). Najvyššie modely majú v prvom rade väčší výdrž, batériu s väčšou kapacitou, prípadne aj väčšiu pamäť.

Z hľadiska fota a videa je najlepšie vybavený model P30 PRO, ktorý má až 4 zadné fotoaparáty. Ako jediný je osadený periskopickým teleobjektívom. Má aj TOF (Time-of-Flight) snímač, ktorý meria priestorovosť fotografovanej scény, vďaka čomu vie mobil napodobniť bokeh lepšie ako u prístrojou s duálnym fotoaparátom alebo len softverovým spracovaním obrazu. Aj preto je tento model na vrchole rebríčku dxomark.com. Ostatné modely majú viacero fotoaparátov na pokrytie rôznych uhlov záberu. 

Počítačové 3D zobrazenie konštrukcie štvorice fotoparátov Huawei P30 Pro.


Rebríčku najlepších fototelefónov, podľa dxomark.com, kraľuje Huawei P30 PRO


Po stránke fotografickej si výborne vedú aj modely predchádzajúcej generácie radov P20 a Mate 10. Huawei P20 PRO sa stále drží na 6. mieste rebríčku dxomark.com a P20 na 13. mieste.

Do tabuľky sme dali informácie o parametroch, ktoré priamo súvisia s fotografovaním a videom. Na konci nájdete odkaz na stránky Huawei s plnou špecifikáciou. V tabuľke nenájdete model, ktoré sa u nás oficiálne nepredávajú.


P30 lite

P30

P30 PRO

Mate 20 lite

Mate 20 PRO

Predný fotoaparát (selfie)

24 Mpx, f/2.0

32 MP, f/2.0

32 MP, f/2.0

24 Mpx (farebný)

2 Mpx (farebný), F/2.0

24 MPx, f/2.0

Zadný fotoaparát (Hlavný)

48 Mpx (Širokouhlý objektív, f/1.8 clona)

8 Mpx (Ultra širokouhlý objektív)

2 Mpx (objektív Bokeh), podporuje automatické zaostrenie.

40 MP (širokouhlý objektív, f/1.8 clona)

16 MP (ultra širokouhlý objektív, f/2.2 clona)

8 MP (teleobjektív, f/2.4 clona, OIS), podporuje automatické zaostrovanie (laserové, fázové, kontrastné), podporuje AIS (HUAWEI stabilizácia obrazu pomocou umelej inteligencie).

40 MP (širokouhlý objektív, f/1.6 clona, OIS)

20 MP (ultra širokouhlý objektív, f/2,2 clona)

8 MP (teleobjektív, f/3.4 clona, OIS)

HUAWEI fotoaparát s technológiou Time-of-Flight (TOF)

podporuje automatické zaostrovanie (laserové, fázové, kontrastné), podporuje AIS (HUAWEI stabilizácia obrazu pomocou umelej inteligencie).

20 Mpx (farebný)

2 Mpx (farebný), F/1.8 svetelnosť, podporuje automatické zaostrovanie (zaostrenie kontrastu PDAF)

40 MPx (Širokouhlý snímač, f/1.8 clona)

20 MPx (Ultra širokouhlý snímač, f/2.2 clona)

8 MPx (Teleobjektiv, f/2.4 clona), podporuje autofocus (laserový focus, fázový focus, constant focus), podporuje AIS (Huawei AI Image Stabilization).

Objektív Leica

nie

áno

áno

nie

áno

RAW


áno

áno


áno

Video

Full HD

4K

4K

Full HD

4K

DXOmark skóre



112 (selfie 89)


109 (selfie 75)


Špecifikácia.

Špecifikácia.

Špecifikácia.

Špecifikácia.

Špecifikácia.


+ trojitý fotoaparát
+ podpora microSD

- nie je utesnený
- starší procesor
- len Full HD video
+ trojitý fotoaparát Leica
+ utesnený
+ 4K video
+ OLED displej
+ OIS
+ HDR 10
+ štvoritý fotoaparát Leica
+ utesnený
+ 4K video
+ OLED displej
+ OIS
+ HDR 10
+ až 8 GB RAM + 256 GB ROM
+ 4 200 mAh
+ dvojitý selfie fotoaparát
podpora microSD

- starší procesor
- nie je utesnený
+ trojitý fotoaparát Leica
+ OIS
+ utesnený
+ 4K video
+ OLED displej
+ HDR 10
+ 4 200 mAh



Huawei už v druhej generácii mobilov využíva automatické rozoznávanie scén. Algoritmus je výsledkom analýzy viac ako 100 milónov fotografii. Umelá inteligencia rozoznáva stovky motívov a pomáha jej špeciálny procesor.



Prehľad mobilných telefónov Huawei. 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2019-07-30 09:07:58
A ak fotku na mobile Huawei nahodou vymazem, je celkom mozne, ze v Cine uz maju "zalohu"
https://www.topky.sk/cl/11/1810883/Sokujuca-spoved-byvalych-manazerov-Huawei-v-Cesku--Ziskane-citlive-informacie-posuvaju-do-Ciny
 
kamikzi
2019-07-30 10:51:36
príspevok od: z80
A ak fotku na mobile Huawei nahodou vymazem, je celkom mozne, ze v Cine uz maju "zalohu"
https://www.topky.sk/cl/11/1810883/Sokujuca-spoved-byvalych-manazerov-Huawei-v-Cesku--Ziskane-citlive-informacie-posuvaju-do-Ciny
to už záleží od teba či si to necháš zálohovať v Číne alebo USA
 
z80
2019-07-30 12:04:57
príspevok od: kamikzi
to už záleží od teba či si to necháš zálohovať v Číne alebo USA
Idealne na obidvoch miestach - mobil od Huawei a operacny system od Googlu. Nastastie to funguje tak, ze sa "zalohuju" data aj nezodpovednym ludom, ktori zalohovat nechcu. Drobny problem je len s "obnovenim dat", najrychlesie to funguje tak, ze clovek vyhlasi, ze je terorista. Moju tlacitkovu Nokiu nikto iny "zalohovat" nechce, musim si ju zalohovat sam
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia