Hore

Fotíme s Huawei - aplikácia Fotoaparát

V našej fotoškole sa venujeme prevažne fotografovaniu so systémovými fotoaparátmi. Základy fotografie sú spoločné pre všetky druhy fotografických zariadení, ale fotenie mobilnými telefónmi má svoje špecifiká.

Nejeden z vás fotografuje aj mobilným telefónom, alebo vaši príbuzní, či známi. Značka Huawei je známa tým, že ich telefóny si vo fotografovaní vedú výborne. Veď aktuálne je Huawei P30 Pro na prvom mieste v rebríčku dxomark.com, ktorý všetci dôverne poznáme. Veľmi dobre si vedú aj nižšie a staršie modely, preto je Huawei častou voľbou fotografov.

https://campaign.consumer.huawei.com/infocusawards/sk/

V prvej časti seriálu sme sa venovali výberu telefónu. Teraz sa budeme venovať základnej aplikácii Fotoaparát. Natívna aplikácia od Huawei ponúka široké možnosti nastavenia fotoaparátu a nie je dôvod, aby ste hľadali jej alternatívu. Samozrejme ak vám iná aplikácia vyhovuje viac, napr. Modul v Adobe Lightroom CC, tak vám nič nebráni v jej používaní.

Náhľady, ktoré tu uvidíte, sú z telefónu Huawei P30 PRO. Je to najnovší a najvyšší model. Ak vlastníte nižší, alebo starší model, môžu byť niektoré nastavenia a funkcie iné. Celkovo je však funkcionalita aplikácie Fotoaparát u všetkých telefónov Huawei podobná. Nečakajte na podrobný návod a vysvetlenie každej funkcie a nastavení. Ukážeme si tie najdôležitejšie.

Môžete vedieť fotografovať akokoľvek dobre, ak budete mať zašpinené šošovky, vaše zábery nebudú kvalitné. Pri mobile to hrozí dupľovane. Pred každým fotografovaním skontrolujte čistotu optiky.


Funkcionalita a nastavenia

Grafické rozhranie


Grafické rozhranie môžeme rozdeliť na 4 zóny. Ponuka sa mení podľa zvoleného režimu. Ak narazíte na ikonku “i” v krúžku, je to nápoveda.

V hornom páse nájdete funkcie HiVision, LED blesk, obrazový profil a hlavne nastavenia (symbol ozubeného kolieska).

HiVision - funkcia pre čítanie čiarových a QR kódov, nakupovanie podľa obrázku, prekladanie textu atď.

LED blesk - zapnutie alebo vypnutie blesku hlavného fotoaparátu.

Master Ai - režim umelej inteligencie, funguje len v základnom režime Fotografie.

Obrazové profily - podobne ako u fotoaparátov aj u mobilov Huawei sa dá ovplyvniť spracovanie obrazu. K dispozícii sú tri profily: normal, živé a mäkké farby.

Nastavenia - nastavenie kvality záberov, pomocníkov atď.

Pod horným pásom je obrazovka živého náhľadu. Podľa nastavenia formátu môže náhľad byť aj pod ovládacími prvkami. V niektorých režimoch si môžete v nastaveniach aktivovať pomocníkov v podobe kompozičnej mriežky a vodováhy.

Pod živým náhľadom nájdete zónu s režimami fotenia a videa. Úplne naspodku je rýchly prístup do galérie, spúšť a prepínanie medzi hlavným a selfie fotoaparátom.

Nastavenia

U nastavení sa zastavíme, aby sme si ich popísali podrobnejšie. Pred prvým použitím fotoaparátu by ste mali zamieriť práve tu. Niektoré nastavenia sú k dispozícii len v niektorých režimoch.


Ponuka nastavení sa mení v závislosti na zvolenom režime.


Výhodou vyšších modelov Huawei je možnosť fotografovania do formátu RAW. K dispozícii je v režime PRO.

Rozlíšenie - nastavenie rozlíšenia, pomeru strán a formátu fotografie. Súborový formát RAW je k dispozícii len v režime Pro.

Značka polohy - pridá do exifu GPS dáta o zemepisnej polohe.

Pridať vodotlač - do záberov vo formáte JPG a do videa pridá vodoznak Huawei/Leica.

Pomocné svetlo AF - zapnutie alebo vypnutie pomocného svetla automatického zaostrovania.

Mriežka fotoaparátu - pomocná kompozičná mriežka.

Horizontálna úroveň - funkcia vodováhy, funguje len v niektorých režimoch.

Zrkadlový obraz - stranovo prevráti obraz zo selfie kamery.

Stlmiť - vypnutie alebo zapnutie zvukov.

Časovač - samospúšť s prednastavenými časmi oneskorenia spúšte.

Ovládanie zvukom - nastavenie ovládania hlasom.

Zaznamenať úsmevy - k dispozícii len v režimoch Portrét a Fotografie, pri zapnutej funkcii robí fotoaparát automaticky zábery, ak sa fotografovaná osoba usmeje (Smile detection).

Ultrarýchla snímka - nastavenie rýchlej aktivácie fotoaparátu, ak je mobil v režime spánku

Režimy fotografovania a videa

Clona - režim, pri ktorom fotoaparát softvérovo rozmaže pozadie fotografovaného objektu. Ten by nemal byť ďalej ako 2 metre. Ako sa softvérový bokeh vydarí, záleží na tvare objektu, vzdialenosti a štruktúre pozadia a aj na tom, aký máte mobil. Najlepšie výsledky dosahuje P30 PRO, pretože má TOF fotoaparát schopný detekovať priestorovosť fotografovanej scény. Vďaka tomu dodá softvéru najviac informácií. Pri simulácii bokehu vzniká najmenej chýb a výsledok je najprirodzenejší. U môjho prístroja môžem voliť aj zoomovanie (1-3x). V pravom dolnom rohu obrazovky živého náhľadu nájdete ikonku “clony”, ktorou sa nastavuje intenzita rozostrenia. V tomto režime nemáte pod kontrolou expozičné parametre.


Simulácia bokehu, ktorej pomáha fotoaparát TOF.

Noc - nočný režim vás pustí ovládať čas, alebo clonu. To je dôležité, aby ste mohli nafotiť nočné zábery s čo najnižšou úrovňou šumu. Samozrejme je nutné použiť statív.

Portrét - portrétny režim funguje podobne ako režim clona. Tiež umožňuje rozostriť pozadie (bokeh). Použiť môžete hlavný aj predný fotoaparát. Pod dvomi ikonkami sa skrýva nastavenie bokehu, konkrétne tvaru rozostrenia bodového zdroja svetla a nastavenie skrášlenia, čo je vlastne retušovanie portrétu.

Fotografie - toto je základný režim fotoaparátu, automatika s umelou inteligenciou, ktorá je schopná rozoznať druh snímanej scény a podľa toho zvoliť nastavenia a spracovanie obrazu. Ak má váš prístroj fotoaparáty s rôznym uhlom záberu, funguje tu zoomovanie. Ak je zapnutá funkcia Master Ai detekuje charakter fotografovanej scény, jej typ sa ukáže naspodku obrazovky živého náhľadu.

Video - režim snímania videa hlavnou alebo selfie kamerou. Režim je automatický s možnosťou korigovať expozíciu, vylepšovať tváre a s niekoľkými efektami.

Pro - režim pre fotografov, ktorí ovládajú expozičný trojuholník a iné parametre fotografovania. Môžete nastaviť spôsob merania expozície, citlivosť ISO, čas, korekciu expozície (najpoužívanejšia funkcia), spôsob zaostrovania a vyváženie bielej.


Režim PRO, tu máte všetky parametre a nastavenia pod plnou kontrolou.


Snímanie v režime celej obrazovky (panoramatický formát).

Viac - pod touto položkou nájdete hlavne špeciálne režimy fotenia a videa. Medzi tie zaujímavejšie patrí panoramatický režim, HDR, ČB režim, Time Lapse, makro režim, či efektové filtre.


Pod položkou Viac nájdete množstvo špeciálnych režimov.


Režim sweep panoráma.


Monochromatický režim.

Mobily Huawei majú veľmi dobrý monochromatický režim, obzvlášť u predchádzajúcej generácie, kde v niektorých modeloch bol špeciálny monochromatický fotoaparát. Aj u súčasnej generácie, kde dostalo prednosť pokrytie rôznych uhlov záberu, je monochromatický režim kvalitný.


Fotografovanie

Mobily nahradili obyčajné kompakty, väčšinou sa používajú v automatickom režime. Pracovať s expozičným trojuholníkom, jeho parametrami nemá väčšinou zmysel. Vo fotoaparátoch nie je clona. Citlivosť sa, kvôli šumu, snažíme držať na najnižšej úrovni. Najužitočnejšou funkciou je preto korekcia expozície, ktorou zábery zosvetľujeme alebo stmavujeme. Dôležité je aj nastavenie zaostrovania. Štandardne je v režime kontinuálneho zaostrovania s detekciou tváre. Vďaka trendu vo viacerých fotoaparátoch sa aj do mobilov dostáva funkcia transfokácie. Záleží na konkrétnom prístroji, ako je vybavený. Napr. Huawei P30 PRO ma tri hlavné fotoaparáty s rôznym uhlom záberu (širokouhlý, štandardný a tele) + fotoaparát TOF pre režim simulácie bokehu. U systémových fotoaparátov používame optické zoomy, tie zatiaľ v mobiloch nenájdete a tak zoomovanie prebieha kombinovaním záberov z viacerých fotoaparátov. V režime Pro je k dispozícii len prepínanie medzi fotoaparátmi, nedá sa tam plynule zoomovať.

Zoom

Možnosti zoomovania záležia od konkrétneho modelu telefónu a aj od režimu fotografovania/videa. Ovláda sa na pravej strane obrazovky živého náhľadu. V niektorých režimoch je zoomovanie plynulé (posúvaním prstu hore-dole), v režime PRO skokové. Pri využití digitálneho zoomu samozrejme klesá kvalita záberov. Pozor, zoomovanie nemusí byť dostupné pri nastavení najvyššej obrazovej kvality (max. rozlíšenie)!

Zaostrovanie a korekcia expozície

Jednou z prvých vecí, ktoré by ste sa mali naučiť je dokázať fotoaparátu povedať kam má zaostriť. Je to jednoduché, stačí sa prstom dotknúť na displeji miesta, kam chcete zaostriť. Vo väčšine automatických režimov fotografovania a vo videu sa vedľa krúžku zaostrenia objaví symbol slniečka. To znamená, že je aktívna funkcia korekcie expozície. To je druhá vec, ktorú by ste mali ovládať. Stačí podržať prst na displeji a posúvať ho hore-dole, čím obraz zosvetľujete alebo stmavujete. Je to jednoduché. V režime Pro je funkcia korekcie medzi nastaveniami ostatných parametrov.


Prstom sa dotknite miesta, kam chcete zaostriť, objaví sa tam oranžový krúžok. Pri podržaní prsta na displeji a jeho posúvaním hore-dole môžete korigovať expozíciu.

Manuálne nastavenie

Ak chcete z fotoaparátu vytiahnuť maximum, budete používať režim PRO a ukladanie fotografií do formátu RAW (DNG). Pod živým náhľadom sú nastavenia merania expozície, ISO, času, korekcie expozície, zaostrovania a vyváženia bielej. Najpoužívanejšia bude korekcia expozície. Ak chcete zmeniť niektorý parameter/nastavenie, kliknite na jeho ikonku.


V režime PRO môžete nastaviť všetky dôležité parametre snímania.

Exponovanie

Mobily nie sú ergonomicky ideálne na fotografovanie. Nedržia sa bezpečne a najmä pri fotení na šírku, nemusí byť stláčanie virtuálnej spúšte na displeji najjednoduchšie. Ako spúšť výborne fungujú mechanické tlačidlá nastavenia hlasitosti. Platí to aj pre ovládanie slúchadiel. Tie poslúžia ako diaľková káblová spúšť. V nastaveniach môžete aktivovať ovládanie hlasom. Pozor, aj keď je tam napísané, že máte povedať "sýýýr", prístroj reaguje len na anglický “číííz”. Ak vám mobil napriek snahe nerozumie, vyberte v nastaveniach ovládania hlasom “zhotovovať fotografie pri hlasnom rozprávaní na fotoaparát”. Vtedy spúšť aktivuje akýkoľvek hlasitý zvuk.

Ak ako spúšť použijete ovládanie hlasitosti, pri podržaní tlačidla aktivujete rýchle sekvenčné snímanie.


Ak máte telefón zamknutý a rýchlo potrebujte urobiť záber, dvakrát rýchlo stlačte tlačidlo zníženia hlasitosti, otvorí sa aplikácia fotoaparát a okamžite sa exponuje záber. V nastaveniach/ultrarýchla snímka môžete zvoliť aj to, aby sa len zapol fotoaparát alebo funkciu úplne vypnúť. Ja používam nastavenie, aby sa zapol fotoaparát, ale neurobil hneď fotografiu. Veď aj tak nemám záber nakomponovaný.


Záver

Videu sa budeme venovať v samostatnom pokračovaní.

Aktuálne prebieha súťaž Huawei InFocus Awards a ePhoto je jej partnerom. Vyhrať môžete 10 000€ a ďalšie zaujímavé ceny. Pri tejto príležitosti sme pre vás pripravili malý seriál o fotení chytrými telefónmi Huawei. Súťažiť môžete do 18. augusta.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bluesundown
2019-08-06 08:58:02
kebyze platim predplatne a toto je obsah vytvoreny za moje peniaze.... asi ma klepne
 
Lubitto
2019-08-06 12:55:32
príspevok od: bluesundown
kebyze platim predplatne a toto je obsah vytvoreny za moje peniaze.... asi ma klepne
Pre niekoho to moze byt napomocne a uzitocne citanie. Nevidim v tom problem. Je to jeden z mnozstva clankov.
 
bluesundown
2019-08-06 14:06:52
príspevok od: Lubitto
Pre niekoho to moze byt napomocne a uzitocne citanie. Nevidim v tom problem. Je to jeden z mnozstva clankov.
neviem ci vies, ale ide o to ze Huawei si zaplatilo na vela miestach aby boli spropagovane ich telefony. A toto je jedna forma propagacie. Cize ench to je oznacene ako PR / reklamny clanok, ale nie ako fotoskola.

 
adam99
2019-08-06 14:58:13
bluesundown>

Píše sa tam, že ePhoto je partnerom Huawei InFocus Awards. Ale bolo by fajn, keby sa písalo niečo ako etické prehlásenie pri takýchto článkoch, aby sa človek vyhol dojmu, že či ide o PR článok, alebo v akom vzťahu je vlastne autor k značke, keď o nej píše. Či ten telefón dostal zapozičaný, či bol požiadaný, aby o tom napísal, a pod.
Nielen pri Huawei, ale aj pri Olympus napríklad. Lebo sa tu v diskusiách píše, že autor je ich ambasádor či také niečo, a nestranný čítateľ potom môže byť na pochybách.
 
marianr
2019-08-06 15:09:06
No, je to už druhý článok na túto tému, v minulom boli predstavené rady Pat a Mat.

ale... no a čo?
 
blahoslav J B Art
2019-08-06 15:13:11
a vcera bol clanok o Ostrihome ... redaktora asi plati Soros
 
Lubitto
2019-08-06 15:49:03
príspevok od: bluesundown
neviem ci vies, ale ide o to ze Huawei si zaplatilo na vela miestach aby boli spropagovane ich telefony. A toto je jedna forma propagacie. Cize ench to je oznacene ako PR / reklamny clanok, ale nie ako fotoskola.

Pre niekoho to moze byt napomocne a uzitocne citanie. Nevidim v tom problem. Je to jeden z mnozstva clankov.
 
bluesundown
2019-08-06 21:33:14
si pamatam ephoto pred rokmi.... skoda ako to skoncilo.
 
bluesundown
2019-08-07 10:44:27
príspevok od: Lubitto
Pre niekoho to moze byt napomocne a uzitocne citanie. Nevidim v tom problem. Je to jeden z mnozstva clankov.
to je taky isty argument ze billboard pri ceste moze byt niekomu napomocny, tak preco nezasrat billboardmi celu krajinu.
 
Lubitto
2019-08-07 13:50:52
príspevok od: bluesundown
to je taky isty argument ze billboard pri ceste moze byt niekomu napomocny, tak preco nezasrat billboardmi celu krajinu.
Trosku mimo porovnanie..billboard je rusivy pri soferovani a moze nastat nehoda (ide o zivot...ked pozeram portal, nejde o zivot, nema to fatalne nasledky), billboard kazi esteticky dojem mesta a krajiny, casto su ilegalne atd...skus najst lepsie prirovnanie
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované