Hore

Fotíme s Huawei - video

Nedávno sme si predstavili aplikáciu Fotoaparát. Vynechal som len video, ku ktorému sa dnes vraciam.

Videokamery neboli v domácnostiach tak rozšírené ako fotoaparáty. Môžeme tak tvrdiť, že mobilné telefóny spopularizovali video viac, ako ktorékoľvek iné zariadenie a dnes sa točí oveľa viac ako v minulosti. Niet sa čo čudovať. Obsluha telefónu je jednoduchá a video sa dá ľahko publikovať na sociálnych sieťach.

Režim video

Režim videa je súčasťou ponuky režimov aplikácie Fotoaparát. Ja budem demonštrovať možnosti videa na modeli Huawei P30 PRO. U iných modelov môže byť ponuka nastavení mierne odlišná.

Režim videa je automatický, nie je v ponuke profesionálny režim.

Pri otočení na šírku, v ľavej časti obrazovky, je zdola hore pomocné LED prisvetlenie, obrazové profily a nastavenia (settings).

V časti obrazovky so živým náhľadom môžete zoomovať, ak máte model s viacerými fotoaparátmi s rôznym uhlom záberu. Dotykom môžete umiestniť krúžok zaostrovania a expozície. Keď podržíte prst a budete ho posúvať hore-dole, meníte ním korekciu expozície. Môžete to urobiť aj počas nahrávania.

Červené tlačidlo Record je uprostred pravej časti obrazovky. Môžete použiť aj tlačidlá ovládania hlasitosti na telefóne, alebo tlačidlá na slúchadlách. K nakrúcaniu môžete pristupovať dvomi spôsobmi. Ak spustíte nahrávanie tlačidlom Record a aj ho ním zastavíte, vytvorí sa samostatný klip (súbor). Alebo môžete používať pauzu (tlačidlo hore). Spustíte nahrávanie tlačidlom Record a tlačidlom Pause nahrávanie na čas prerušíte. V nahrávaní pokračujete stlačením jedného z tlačidiel Record alebo Pause. Nahrávanie ukončíte tlačidlom Record. Pri tomto spôsobe video striháte (skladáte z jednotlivých klipov), ale vytvoríte nepretržité video.

Dole je tlačidlo spúšte fotoaparátu, ak rýchlo potrebujete niečo rýchlo odfotiť v režime videa.

Takmer fenoménom je vertikálne orientované video. Nie je to žiaden trend, ale dôsledok lenivosti a pohodlnosti. Mobil sa prirodzene drží orientovaný na výšku a až príliš veľa užívateľom sa nechce pri nakrúcaní videa otočiť ho a držať dvomi rukami. Sociálne siete sa tomu čiastočne prispôsobili, ale aj tak vertikálne video vyzerá divne. Televízory, monitory počítačov, sú orientované na šírku a od počiatku kinematografie mali všetky filmy šírkový formát. Apelujem na vás, prekonajte lenivosť a pohodlie a točte tak ako sa má, naležato.


Nastavenia

V nastaveniach (ikonka ozubeného kolieska) môžete nastaviť rozlíšenie videa, aktivovať zapisovanie GPS a povoliť vkladanie vodoznaku do videa.

Podľa modelu, je maximálne rozlíšenie videa  Full HD alebo 4K. K dispozícii býva aj HD Ready rozlíšenie. Môj P30 PRO má pri Full HD a HD Ready rozlíšení možnosť výberu pomeru strán (16:9, 21:9 a pomer strán obrazovky). Ak máte model so 4K rozlíšením, zvážte, či ho využijete. Pokiaľ nemáte televízor alebo počítačový monitor s 4K rozlíšením, tak ho nevyužijete. 4K video je aj náročné na výkon, ktorý treba na jeho prehrávanie.


Výber obrazového profilu.

Uprostred ľavého pásu je ikonka pre výber obrazového profilu (štandardný, živé farby, mäkké pastelové farby). Na časti so živým náhľadom sú dve ikonky, naľavo magická palička, napravo portrétny režim. U portrétneho režimu môžete nastaviť úroveň skrášlenia (retušovania). Pod ikonkou magickej paličky sa ukrývajú efektové režimy. Tie nielen že výrazne upravujú video z hľadiska farebnosti, ale ich súčasťou je aj napodobňovanie bokehu a to aj pri vzdialenejších objektoch. Preto odporúčam si ich správanie vyskúšať v rôznych situáciách, aby ste neboli prekvapený, čo budete mať na videu za špeciálne efekty. Pozor, pri efektoch sa zníži rozlíšenie zo 4K na Full HD.


Výber efektu magickej paličky.


Pri efektových programoch sa mobil snaží napodobniť bokeh efekt, ale nie vždy sa mu to darí. Preto efekty využívajte opatrne.

Záver

V základe sú úpravy videa v mobile obmedzené. V galérii môžete video orezať, v aplikácii Google Fotky môžete video naviac softvérovo stabilizovať. Ak si nainštalujete vhodnú aplikáciu, môžete zostrihať video so všetkým, čo k tomu patrí, vrátane titulkov, prechodov, hudobného podmazu. Vzhľadom na obmedzenú veľkosť obrazovky je na to ale vhodnejší počítač.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mirrrec
2019-08-15 16:53:09
To sekanie videa je aj original alebo youtube daco spackal ?
 
marianr
2019-08-16 20:35:50
Nie je to kreatívne sekanie? (Nevidel som.)
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované