Hore

Difúzne stany a kryty

Difúzne stany a kryty používame pri fotografovaní lesklých a reflektujúcich predmetov. Pomáhajú nám odstrániť, alebo aspoň potlačiť dva hlavné problémy spojené s takýmto fotografovaním. Sú to strata detailov vo svetlách a nežiaduce odrazy okolia.

Prvým problémom je vypálenie svetiel v obraze na miestach odlesku, prípadne strata detailov v tmavých miestach. Na demonštračnej fotografii 1a) je vyfotografované lesklé ovocie „na orez“. Aj pri použití softboxov došlo k vypáleniu svetiel v mieste odleskov, a to aj u jablka aj u sliviek, pričom u sliviek došlo i k strate detailov v tmavých miestach. Na potlačenie týchto nežiaducich javov bolo potrebné ešte viac rozptýliť svetlo.

1a 1b

Pri fotografovaní demonštračného záberu 1b) bol použitý difúzny stan Fomei (obr. č 4), ktorým bolo dosiahnuté veľmi jemne rozptýlené svetlo okolo fotografovaného ovocia. Výsledok je zrejmý na prvý pohľad – odlesky nie sú natoľko silné (svetlo už nie je také smerové), aby došlo k strate kresby a detaily sú zachované aj v tmavých častiach sliviek.

Druhým problémom pri fotografovaní lesklých a zvlášť reflektujúcich predmetov sú nežiaduce odrazy okolia, často i samotného fotografa vo fotografovanom objekte – demonštračný obrázok 2a). Taktiež možno pozorovať veľmi tvrdý prechod zo svetiel do tieňov. Aj v tomto prípade boli na demonštráciu použité softboxy. Niekedy môže ísť o zámer, ale často je žiaduce zachytiť plynulejší prechod svetiel a tieňov a samozrejme potlačiť zobrazenie okolia a fotografa vo fotografovanom objekte (ak nejde o špecifický autoportrét :-) ).

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
markato1
2009-01-30 18:27:25
Ten obrazok 2b cajnik tiez nieje uplne vporiadku,chybajuce casti mi vadia rovnako ako odrazy na 2a.
 
jake
2009-02-07 18:32:41
a je nejake doporucenie kde sa da dobre kupit difuzny stan?
 
duroslav
2009-02-08 10:02:57
príspevok od: jake
a je nejake doporucenie kde sa da dobre kupit difuzny stan?
napr tu:

http://eshop.fomei.com/cz/kategorie/studiove-vybaveni/fotograficke-stoly/difuzni-stany/
http://www.darian.sk/index.php/svetelne-stany-a-foto-stoly.html
http://www.blacklight.sk/index.php/cPath/65


a určite aj na veľa iných miestach
 
viazo
2009-02-18 14:18:23
mna by zaujimalo, ze ked si na ten stan das este prednu difuznu vrstvu a vopchas, ze cez otvor objektiv, ze ako sa ti podari to tam zachytit cele? lebo predsa len, ten cajnik nie je maly a zase fotit nejakych ohniskom 20mm je blbost
 
Fotograf77
2009-02-18 19:32:50
príspevok od: viazo
mna by zaujimalo, ze ked si na ten stan das este prednu difuznu vrstvu a vopchas, ze cez otvor objektiv, ze ako sa ti podari to tam zachytit cele? lebo predsa len, ten cajnik nie je maly a zase fotit nejakych ohniskom 20mm je blbost
cajnik 2a bol foteny na 40 mm a ten 2b na 180 mm :-D aspon podla exifu :-)
 
Fotograf77
2009-02-18 19:36:48
zrejme to bolo fotene ako vidis na obr. 3. . . cize cez otvorenu celu stranu stanu a tym ze spredu neslo ziadne svetlo, iba z boxov, tak v odraze nic z prednej casti nie je vidno, cize ani fotak a ani pozadie okolo fotografa vratane jeho ;-)
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia