Hore

Každá fotka môže byť portrét

Tento článok venovaný kompozícii a fotografickému videniu nebude príliš konkrétny. Skôr vás ma naviesť, aby ste pri fotografovaní premýšľali kreatívne a vyberali si inšpiráciu aj z na prvý pohľad nesúvisiacom žánri.

Kompozícia k fotografii a iným formám umenia neodmysliteľne patrí. Fotograf sa jej učí neustále, aj keď dosiahne vysokú úroveň. Zo začiatku používa naučené kompozície, neskôr si vymýšľa vlastné, na základe naučeného, videného a na základe individuálnej vizualizácie. Každý fotograf, ktorý sa dostane na pokročilú úroveň, používa kompozíciu do veľkej miery inštinktívne. Rovnako ako inštinktívne karatista použije techniku, tisíckrát natrénovanú.

V určitom okamihu príde pochopenie toho, prečo niečo robíme určitým spôsobom. Tak je to aj s kompozíciou. Od tohto momentu pôjde všetko ľahšie a k naučenému sa pridá kreativita. Vo fotografii poznáme desiatky žánrov. Obsah fotografií môže byť rôzny, ale majú spoločné to, že pri ich zachytení pracoval fotograf s kompozíciou. Je jeden z odborov fotografie, ktorý je nám veľmi blízky. Je ním portrét. Už od počiatkov fotografie patrí portrét k najobľúbenejším žánrom.

Pri portrétovaní využívame vlastnosti objektívov spolu s jednoduchou, ale účinnou, kompozíciou.

Rovnaký “recept” použitý pri odlišnom motíve.

Čo sa pri portréte snažíme zachytiť? Krásu, dušu, výraz, postoj, spojenie s prostredím? To a ešte veľa ďalšieho. Jedno však má väčšina portrétov spoločné. Výrazne sa sústreďujú na fotografovaný objekt a často sa ho snažia odizolovať od okolia. Robíme to preto, aby fotografovaný objekt vynikol a nič nás pri jeho prezeraní nerušilo. Uvedomte si, že je to jedno z najhlavnejších kompozičných pravidiel - odstrihnutie nepotrebného, sústredenie sa na hlavný objekt. Na to používame výrez, lokálne zaostrenie, rozostrenie pozadia, či vyberieme nerušivé pozadie a samozrejme stále pracujeme so svetlom.

Ak niečo robíte dostatočne dlho, prídete na spojitosti, ktoré nie sú na prvý pohľad zrejmé. Všimol som si to na sebe i mojich kolegoch fotografoch. Rozprávate sa o fotografii a zrazu si vymeníte rovnakú myšlienku, o ktorej sa zdá, že tomu druhému to predsa nemohlo napadnúť. Ale napadlo. Napadlo to mne, napadlo to Jožkovi Peniakovi. “Každá fotografia je portrét!” Čo je to za hovadinu. Krajina nie je portrét, ani produktovka nie je portrét. Alebo žeby áno?

Nesmiete to brať doslova, ale prenesene. Pri každom žánre sa môžete snažiť o to, čo v portréte. V prvom rade vyniknúť hlavnému…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jozef84
2021-01-05 08:56:30
Fajné fotky Karol. Rád si pozerám tvoje fotky. Vidím, že tvoja srdcovka sú vysokosvetelné objektívy a zoomy. Ešte by sa dalo pokračovať ďalej a využiť tieto objektívy s pekným boukehom a dosiahnutie ešte väčšieho dojmu priestoru a hľbky. A to využiť orámovanie fotky s využitím blízkych konárov, trávy, kvetov, ktoré by zmäkčili "tvrdý" okraj fotky. Niečo podobné ako je spodné orámovanie narcisu na čiernobielej fotke. Som zvedavý, či prejdeš aj ku ultraširokým objektívom a čo z toho dokážeš vyťažiť.
 
jozef84
2021-01-05 10:24:50
Inak Jarmila Vymazalová(pseudonym Jarmila V), čo tu na e-photo dáva krásne fotky kvetiniek a inšpirovala mnohých, využila túto svoju techniku na fotenie portrétov a krajiniek. U krajiniek dokonca použila techniku fotenia na otvorených clonách.Dve - tri fotky so zaostrením na blízko, stred, nekonečno a techniku spojenia vo vrstvách, ale s výberom z jednotlivých fotiek, pravdepodobne cez masky. Výsledok sa mi páči, dáva fotke priestor. Rozostrené časti a ostré časti výslednej fotky dávajú fakt pekný výsledok. Je to niečo úplne iné ako fotenie krajinky, kde je všetko ostré.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované