Hore

Kompozícia: farby vo fotografii II.

V predchádzajúcej časti sme sa venovali tomu, ako farby vznikajú a ako na nás pôsobia. Ich použitie sme si ukázali na konkrétnych príkladoch. Teraz odbočíme od kompozície smerom k zaznamenávaniu farieb fotoaparátom. Na prvý pohľad technická téma, ukážeme si ako je dôležité poznať svoj fotoaparát, jeho funkcie, aby sme mohli s farbami pracovať kreatívne.

Expozícia a farby

Expozíciou dokážeme farby výrazne ovplyvňovať. Nie vždy je tento spôsob ich ovplyvnenia žiaduci, pretože vplýva na celkovú expozíciu fotografie. Preto je niekedy lepšie ovplyvňovať expozíciu sofistikovanejšie, vo fotoeditore. Tam sa dajú vykonávať lokálne úpravy s najvyššou možnou mierou kontroly.

Kalibračná tabuľka Colochecker Passport.

Podexpozícia o -1 EV zvýrazní saturáciu farieb. Pre takéto sýte farby sa v angličtine ujalo označenie “bold colors” (tučné farby).

Preexpozícia o +1EV. Farby sú svetlejšie, ľahšie, pastelové.

Ak by som chcel na tejto fotografii dosiahnuť hutnejšie farby podexpozíciou, stratil by som kresbu v tieňoch.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Onarb
2014-08-13 16:37:07
Predpokladám že vo vete "Zúrivo limetkovo zelené okná nie sú pri posudzovaní farieb rušivé." nastala chyba a teda že spomínaná farba je rušivá resp. nie vhodná
Super článok prvá aj druhá časť.
 
total empty
2014-08-13 19:07:38
Pri úprave fotiek treba normálne šedé pozadie,nie hovadiny.
 
youreye
2015-02-05 17:27:57
kalibracnu sondu a tabulku mozem len odporucit inak moze clovek len hadat ze aky mix to vlastne na monitore vidi!
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované