Hore

Žabia teleperspektíva

Odkedy Zuzka Minarovičová napísala svoj článok o žabej perspektíve, ubehol už nejaký ten rôčik, je načase si ju pripomenúť a rozvinúť.

Žabia perspektíva. Zjednodušene povedané sa jedná o fotografovanie od zeme, fotoaparát je umiestnený veľmi nízko. Tým sa nám otvára netradičný pohľad na svet, ktorý bežne vnímame z prirodzenej výšky umiestnenia našich očí. Fotografi hľadajú spôsob, akým ozvláštniť kompozíciu, zmena uhlu pohľadu je jedným z nich. Okrem žabej perspektívy poznáme ešte vtáčiu perspektívu, čiže zábery z veľkej výšky (nadhľad).

Fotiť zo žabej perspektívy je čoraz ľahšie.  Väčšina novo vyrobených fotoaparátov má výklopný, či dokonca plne otočný displej. Bežné je aj dotykové ovládanie. To výrazne zjednodušuje fotografovanie z úrovne zeme. Fotograf si už nemusí líhať na zem. Tí, ktorí výklopný ani otočný displej nemajú, môžu využiť ovládanie fotoaparátu z chytrého zariadenia, prostredníctvom aplikácie.

Tzv. beanbag je dobrou pomôckou pre tých, ktorí často fotia z úrovne zeme. Nemusíte ho hneď kupovať, postačí aj plátené vrecko s fazuľou.

Ani s výklopným displejom nie je fotenie zo žabej perspektívy jednoduché, s teleobjektívom dupľovane. Držanie fotoaparátu pri zemi nepatrí k najpohodlnejším ani k najpevnejším. Je dobré si kľaknúť aspoň na jedno koleno. Fotoaparát môžete položiť na dlaň ľavej ruky, ktorú kvôli stabilite oprite o zem. I tak nebude komponovanie jednoduché. Odporúčam urobiť viac záberov a nechajte si priestor pre narovnanie horizontu, aby ste pri oreze záberu neprišli o to, čo odstrihnuté byť nemá.

Pri výbere zaostrovacieho bodu môžete použiť dotykové ovládanie, ak ho váš fotoaparát má. Väčšina fotoaparátov s dotykovým ovládaním má aj dotykovú spúšť, po kliknutí na miesto kam chcete zaostriť sa rovno odexponuje aj záber.

Pre istotu urobte záberov viac a nechajte priestor na nápravu kompozičných chýb.

Vďaka teleobjektívu dokážeme pracovať s kompozíciou odlišne, ako u objektívu so štandardným rozsahom. Ak to spojíte s netradičným pohľadom zospodu, budú vaše fotografie odlišné od bežného priemeru a to predsa chcete.

Pre fotografie snímané z podhľadu je typické padanie línií (keystone efekt). Tie vieme využiť, alebo nám vadia. Pri použití teleobjektívu je efekt padajúcich línií menší, často ho netreba ani softvérovo…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
K1000
2018-01-17 17:36:19
Dobrý článok a fajn tip na vyskúšanie novéhu uhľa pohľadu. Mnohé skvelé fotky.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované