Hore

Západ slnka

Jeden z najobľúbenejších fotografických motívov. Ukážeme vám cestu k atraktívnym záberom.

Západ slnka, toľkokrát fotografovaný prírodný úkaz, si vyslúžil zaškatuľkovanie medzi gýče. Ak sú krásy prírody gýčovité, prijmime toto nelichotivé zaškatuľkovanie. Zachytenie krásneho západu slnka tak, aby z toho boli všetci paf, je svätým grálom všetkých dovolenkových fotografov. Ale len málo z nich to zachytí na pozerateľnej úrovni.

Na vine nie je fotoaparát, aj lacný kompakt dokáže výborne zachytiť tento motív. Svetla je dostatok, statív netreba, netreba ani zvyšovať citlivosť snímača. Problém je v niečom inom. Vo zvolení správnej expozície, ale hlavne kompozície. Je toho ale viac. Ukážeme si ale, že to nie je až také ťažké.

Väčšina fotografií západu slnka zachytáva oblohu, prípadne aj s vodnou hladinou v kontraste so siluetou objektu v popredí. Najkrajšie západy slnka sú skôr fotografiami mrakov a vody, než by obsahovali samotný slnečný kotúč.

Krásny maják, jazero, zaľúbený párik, západ slnka. Farby, voňa vody, špliechanie vlniek.Všetky zmysly sú vybudené. V mozgu sa uvoľňujú endorfíny a fotograf chce tento šťastný okamih zachytiť a sprostredkovať ostatným. Bohužiaľ sa to nepodarilo.Zlá kompozícia, padajúci horizont, nevýrazné farby. 

Západ slnka

Nie každý západ slnka je fotogenický. Záleží od ročného obdobia a od počasia. Ak je západ slnka "obyčajný", nemáte na čom stavať a nepomôže vám žiadna korekcia expozície, či práca s vyvážením bielej. Záchranou býva len použitie farebných prechodových filtrov, napr. oranžového, tabakového, alebo sunset. Aj filtre iných farieb (modrá, fialová, červená) majú svoj význam. Dokonca aj keď je západ slnka fotogenický. Miešaním farby filtra s farbou západu slnka možno dostať neopozerané farby.

To že ste pri fotografovaní použili niektorý z tejto skupiny filtrov, býva väčšinou na fotografii poznať. Nemá zmysel za každú cenu ich použiť, skôr by mali len trochu dopomôcť želanému efektu.

Ak kombinujete v jednom zábere oblohu a vodnú hladinu, mávajú rôzny jas. Ten môžete vyrovnať použitím šedého prechodového filtra alebo využiť techniku HDR.

Použitie filtrov má pri západovkách jedno úskalie. Slnko v obraze je zdrojom vzniku reflexov, hlavne na plastových prechodových filtroch. Preto je niekedy lepšie filtre nepoužívať. Nezabudnite ani na dôkladne vyčistený objektív.

Mraky

Mraky sú jedným…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
i-cube
2010-10-28 13:46:27
opravte si to popis fotky v bratislave, to nei je eurovea, ale skaredy river park :)
 
JakubCibik
2010-10-28 14:48:20
Pekný článok, určite pomôže hlavne začínajúcim autorom. Tiež sa stretávam s tým, že niekto (nielen) moje fotografie západu/východu slnka označia za gýčové, s čím radikálne nesúhlasím. Je to predsa úplne bežná prírodná scenéria, ktorá ľudí fascinuje od nepamäti a určite ju nikdy nikdo neoznačil ako gýčovú.
Inak zaujímavý progam pre PC je tu (http://www.pasztor.name/sw_slnko.php). Pomocou súradníc zistí údaje o východe a západe slnka. Neviem, či je úplne presný, ale používam ho už dlhšie a ešte sa mi nestalo, že by som nestihol :).
 
markato1
2010-10-28 15:13:00
nepresnosti pri vychode a zapade Slnka ovplivnuje najme clenitost terenu a potom oblacnost.Niekedy to robi aj niekolko desiatok minut..,takze kedprides na nezname miesto mozes zostat zaskoceny:)
 
markato1
2010-10-28 15:14:34
zaujimavy clanok..
 
JakubCibik
2010-10-28 15:24:48
príspevok od: markato1
nepresnosti pri vychode a zapade Slnka ovplivnuje najme clenitost terenu a potom oblacnost.Niekedy to robi aj niekolko desiatok minut..,takze kedprides na nezname miesto mozes zostat zaskoceny:)
Áno raz sa mi stalo, že na jednom mieste bol o pár minút východ skôr ako mi vypočítal neskôr program, ale bol to naozaj neplánovaný východ, takže mi to nevadilo. Väčšinou inak mám miesta kde mám plánovaný východ alebo západ už prechodené, takže sa vždy zariadim ako potrebujem. A samozrejme vždy platí radšej o 30 minút skôr ako minútu neskôr.
 
jolefoto
2010-10-28 17:18:49
Výborný článok. Ďakujem,zase som sa veľa dozvedel.
 
arsenal1959
2010-10-28 18:45:34
Ja by som rád poznal názor autora, čo si myslí o tom, keď je na fotografii obloha saturovanejšia, tónovo tmavšia, ako jej odraz na vodnej hladine, keď, ako sám píše, prirodzený je opak...
 
lacoslav
2010-10-28 18:59:31
Dobrý článok.
redhawk5: musím poďakovať za ´pasztor-a´, má tam hromadu dobrých vecí. :-)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-10-28 19:02:17
príspevok od: arsenal1959
Ja by som rád poznal názor autora, čo si myslí o tom, keď je na fotografii obloha saturovanejšia, tónovo tmavšia, ako jej odraz na vodnej hladine, keď, ako sám píše, prirodzený je opak...
Je to vseobecne pravidlo, asi ako nekomponovat na stred. Vzdy zalezi od toho, co a ako voda odraza. Napriklad na vlnach sa odraza slnko, ktore nemusi byt na fotke vidiet, to spodobuje vysoky jas aj v spodnej casti obrazu.
 
jan.zitniak
2010-10-29 08:09:29
Mne sa osobne článok veľmi páči - dozvedel som sa ďalšie zaujímavé informácie.
 
Anena
2010-10-29 08:57:03
Velmi dobry clanok aj fotky su super.Poucne!!
 
PATAK
2010-10-29 11:48:30
ďakujem za túto tému venujem sa západovkám ,preto som vďačný za rady
 
Laco62
2010-10-29 16:33:48
bravó, pane!
 
martinez
2010-10-29 23:17:53
Karol, klobuk dolu!
Fantasticky napisany clanok.
Napriek tomu, ze je pre mna vacsina zmienovanych postupov znama, rad som si to precital a pozrel prilozene fotky. Skoda len, ze mnohi z tych, pre ktorych je clanok urceny, sa k nemu ani nevyjadria a jeho napisanie a zverejnenie tu na portali beru ako samozrejmu povinnost autora.
Clapci ephotacki, dakujem a drzim palce.
V poslednej dobe chodim nakupovat len do vasho obchodu, aby som vas aspon takto podporil.
 
staleusmiaty
2010-10-30 00:07:52
Dobrý, praktický článok!
Západovky, to je ´kontroverzná´ téma.. Ale niekedy ani ja neodolám, dokonca aj z okna obývačky či auta :)
 
ariang
2010-11-02 15:33:24
dakujem za super rady :)
 
Lissuin
2010-12-24 23:55:07
Skvelý článok a krásne fotky Ďakujem
 
mx247
2011-01-23 14:27:40
Dobry clanok. Diki
 
Rad550D
2011-03-08 18:21:20
Absolútne dokonalý článok. Chcel som sa čo to naučiť o západovkách a nakoniec som som sa vďaka článku naučil veľmi veľa aj o postprocesingu. Výborné. Ďakujem. Nohy by som autorovi vybozkával.
 
zaria
2011-03-11 18:09:35
Výborný článok,super rady, krásne fotky
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované