Hore

HELIOS-44M - v Heleniných stopách

Prvé skúsenosti s manuálnym objektívom, ktorý produkuje tzv. “swirly bokeh”. Bez pomocníkov zaostrovania v mojom Sony A7II, by to však boli galeje.

Helena Jankovičová Kováčová, kamarátka ePhoťáčka, napísala tri články o použití starších objektívov na digitálnych fotoaparátov. Články sa stretli s veľkým ohlasom a som rád, že so ju k tomu tak trochu “dokopal” ja. Inšpirovala množstvo užívateľov ePhota a zároveň to bola motivácia pre mňa konečne manuálne objektívy vyskúšať. Objednal som si preto redukciu na jeden z mojich fotoaparátov, požičal objektív a pustil sa do fotenia. Vyskúšal som sovietsky komunistický zázrak menom HELIOS-44M.

Na Pentax fóre mi bolo vytýkané, že som objektívy HELIOS označil za zlé. Ako sa už niekoľkokrát stalo, dotyčnému chýbal širší rozhľad a na problém sa pozeral cez užšiu optiku. Vrátim sa preto pár rokov do minulosti, keď som ešte predával fotoaparáty, aby som vám svoj názor zdôvodnil.

S príchodom prvých amatérskych, cenovo dostupnejších no nie lacných zrkadloviek, prišla veľká zhánka po objektívoch. Vtedy ich nebolo toľko ako teraz. A tak jedným z riešení bolo použiť staršie manuálne objektívy.

Manuálne objektívy na zrkadlovke

Objektívy sa k fotoaparátu pripájajú dvomi spôsobmi. Tým prvým je závit. Objektív sa na telo naskrutkuje. Je to zdĺhavé a preto sa neskôr ujal bajonetový spôsob uchytenia, ktorý používame aj dnes. Základným problémom manuálnych objektívov je, že až na výnimky (Pentax K, Nikon F), ich spôsob upevnenia nie je kompatibilný so súčasnými fotoaparátmi. Preto je nutné použiť adaptér. To však nie je jednoduché. Potrebné je totiž dodržať presnú vzdialenosť medzi objektívom a snímacím prvkom. Inak nebude možno zaostrovať na dlhšie vzdialenosti. To prakticky vylučuje všetky manuálne objektívy s bajonetom. Nie je technicky možné vyrobiť redukciu, aby mohol takýto objektív zaostrovať v celom rozsahu. Musel by byť použitý optický člen, čo by redukciu predražilo a tá by naviac fungovala ako telekonvertor. Zopár takýchto teleadaptérov aj vzniklo. A tak sa z obrovskej palety manuálnych objektívov vyčlenili len tie, pre ktoré sa dá vyrobiť adaptér umožňujúci zaostrovanie na väčšie vzdialenosti. Tieto objektívy nemajú bajonet, ale závit. Rozšírené boli najmä v našich končinách, veď sú to objektívy so závitom M42, používané na nemeckých Prakticách a sovietskych Zenitoch. Za socializmu to bol najrozšírenejší typ objektívov. Kto mal šťastie, alebo možnosť nakupovať v Tuzexe či zahraničí, dostal sa aj k objektívom od firmy Pentax. S príchodom digitálov prakticky zmizol záujem naďalej fotiť starými manuálnymi fotoaparátmi. Nedali by sa využiť aspoň objektívy?

Vyrobiť redukciu so závitu M42 na bajonety Canon EF, Nikon F, či Minolta A a Pentax K, nie je nič ťažké. Závit M42 je užší ako bajonet a…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mirosz
2015-08-10 07:01:45
super clanok, cenim si ze si sa Karol do toho pustil
 
sherpa
2015-08-10 11:55:31
dobre napisane!
 
b.a.f.o.a.r.t.
2015-08-10 20:12:46
Rešpekt
 
Seemann Martin
2015-08-10 21:01:33
Rád som si tento článok prečítal. Veľmi inšpiratívne popísané a skvelá galéria.
Ani mne veru tento Helios a redukcia doma nechýba a tiež som pár cvakov s ním narobil. Určite s týmto objektívom človek nudu nezažije.
 
alexmenti
2015-08-10 22:12:53
racionálny článok profesionála...ale našťastie dobre napísaný...v týchto starých manuálnych sklách sa skôr "nájdu" romantici, ktorí budú híkať z každej novoobjavenej nedokonalosti...
 
blahoslav J B Art
2015-08-11 09:57:10
uff ... tak to bol poriadny uvod ale je to v podstate aj moja skusenost s manualnymi sklami ... pred 5 rokmi som kupil Helios 44M-4 za nejakych eq. 15 eur spolu aj s fotakom Zenit, k tomu redukciu na moj Canon EOS 350D ... ale po vyskusani som ho odlozil do skrine ... pri tom mrnavom hladaciku a mojom nie najlepsom zraku som nevedel s tym dobre zaostrit
az tento rok, ked som kupil Olympus OMD M10 a po serii Heleninych clankov som Helios opat vytiahol ... ostrenie s funkciou fokus peaking a s vyklopnym displejom je neporovnatelne pohodlnejsie a presnejsie ... neberiem si ho kazdy raz, ked idem s fotakom von, ale obcas si fotenie sprijemnim aj skusanim nejakych bokehoviek
na ebayi som kupil k nemu lacnu redukciu, s ktorou som ale nevedel zaostrit na nekonecno, po reklamacii mi peniaze vratili a redukcia mi ostala ... a tiez bol nasadeny Helios pootoceny o nejakych 90 stupnov ... po radach na fore som z jeho vnutornej casti, zafixovanej 3 skrutkami, na jemnom smirgli odbrusil par stoviek milimetra a pootocil tak, aby bola stupnica na vrchu
po uprave uz viem aj na clone 2 zaostrit dostatocne daleko a pri clone 8 mozno aj na nekonecno
a jeden psychedelicky trip na rano
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/503789/ranny-trip/?s=photos
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované