Hore

Instax - okamžitá fotogtafia podľa Fujifilm

Instantná, alebo okamžitá fotografia je tu s nami desiatky rokov. V minulosti ju preslávil Polaroid. S príchodom digitálnych fotoaparátov a hlavne mobilov to vyzeralo na jej úplný koniec. K životu ju prebrala Lomografia.

V Lomografii ide o bezprostrednosť a jedinečnosť, ktoré prevažujú nad snahou o perfekcionalizmus. Okamžitá fotografia sa nesie presne v tomto duchu. Objektívne nie je technicky kvalitná, fotografický proces je jednoduchý, každá fotka je originál (väčšinou).

Súčasným lídrom v okamžitej fotografii je firma Fujifilm. Nie je to žiaden nováčik, materiál pre okamžitú fotografiu vyrábala desiatky rokov dozadu. Dnes ponúka najširšie portfólio fotoaparátov a, doplnkov a materiálov. Stanovila štandard, ku ktorému sa pridávajú aj iní výrobcovia (napr. Lomo).

To, že je Instax, obchodná značka Fujifilmu pre produkty pre okamžitú fotografiu, veľmi populárna, som sa viackrát presvedčil na Photokine. Časť expozície venovaná Instaxu bola snáď väčšia ako časť venovaná X fotoaparátom a bola vždy plná.

Okamžitá fotografia je hlavne o zábave. Nie je to konkurencia inému spôsobu fotografovania, naopak je to rozšírenie možnosti, ako zaznamenať jedinečné okamžiky. Veľký prvok zábavnosti sa uplatňuje na svadbách, oslavách, či na párty. Fotografie sa dajú využiť rôznym spôsobom. Inšpirovať sa môžete na stránke Ideas.

Tento článok je určený tým, čo chcú začať s okamžitou fotografiou a nevyznajú sa v ponuke. K okamžitej fotografii možno pristupovať rôznymi spôsobmi. Všetky majú spoločné to, že výstupom je fyzická fotografia. Do zariadení Instax sa vkladá kazeta s desiatimi neexponovanými fotografiami. Fujifilm ich trochu zavádzajúco označuje ako film. V skutočnosti v kazete žiaden film nie je. Aby sme to neplietli, budem aj ja používať označenie film.

https://cz.pinterest.com/fujifilmeu/

https://instax.com/photographers/

https://instax.com/movies/

http://www.instantnikluci.cz/search/label/INSTAX

https://www.everythinginstax.com/

Typy filmov Instax

Fujifilm má v ponuke tri rady filmov: Mini, Wide a Square. Líšia sa veľkosťou a pomerom strán. Pri výbere fotoaparátu sa musíte rozhodnúť, ktorý z radov filmov chcete používať. Pre každý rad filmov je určený konkrétny rad zariadení Instax. Kompatibilita naprieč systémom neexistuje.



Fujifilm ponúka tri veľkosti filmov.


Celkový prehľad filmov Instax.

Instax Mini film

Najrozširenejší rad s najväčšou ponukou. Základom ponuky je farebný film White na čistej bielej podložke. Ten dopĺňa čiernobiely film Monochrome, rovnako na bielej podložke. A potom je tu viacero filmov s rôznymi motívmi na podložke, napr. Hello Kitty, alebo čisto farebnou podložkou (napr. aj čiernou).

  • Veľkosť filmu: 54(W) x 86(H) mm
  • Veľkosť obrázku: 46(W) x 62(H) mm

Instax Wide film

Wide film je určený pre zábery širšieho formátu (pomeru strán). V ponuke je farebný a monochromatický film na bielej podložke.

  • Veľkosť filmu: 108(W) x 86(H) mm
  • Veľkosť obrázku: 99(W) x 62(H) mm

Instax Square film

Tento film má obľúbený pomer strán 1:1. V ponuke sú tri farebné filmy na troch rôznych podložkach (biela, čierny a hviezdičková). Tento formát je najbližšie klasickému Polaroidu. Rozmery obrázka sú takmer totožné s rozmermi políčka svitkového filmu pre stredoformátové fotoaparáty.

  • Veľkosť filmu: 86(W) x 72(H) mm
  • Veľkosť obrázku: 62(W) x 62(H) mm

https://instax.com/squareformat/

Typy zariadení Instax

Okamžitú fotografiu si spájame z jednoduchými fotoaparátmi s minimom elektroniky. Väčšina fotoaparátov taká je. Každý záber je originál, nedá sa opakovane tlačiť. To je čaro, ale aj nedostatok okamžitej fotografie. Fujifilm má v ponuke, ale aj hybridné fotoaparáty kombinujúce digitálnu fotografiu s okamžitou a aj tlačiarne využívajúce rovnaké média ako fotoaparáty Instax.


Celkový prehľad zariadení Instax.

Analógové fotoaparáty Instax

Fujifilm ponúka jednoduché fotoaparáty pre všetky tri formáty filmov. Obsluha je nenáročná, obraz sa komponuje prostredníctvom priehľadového hľadáčika.

Najbohatšia je ponuka fotoaparátov používajúcich filmy Instax Mini. Nenechajte sa zmýliť číselným označením, všetky používajú rovnaký typ filmu. Fotoaparáty sa líšia predovšetkým dizajnom. Klasický retro dizajn má model Mini 90, ktorý neurazí ani mužskú časť populácie. Zvyšok ponuky osloví skôr ženy a dievčatá. Na výber je veľa rôznych farebných prevedení, limitované verzie, či dokonca model v tvare Hellou Kitty.

Instax Mini 8.


Instax Mini 90.


Instax Mini Hallo Kitty.


Formát Square má jedeného zástupcu, model SQ6 vyrábaný v rôznych farbách. Veľmi populárna je špeciálna edícia speváčky Tailor Swift.


Instax Square Tailor Swift.


Aj formát Wide má len jedného zástupcu, aktuálne je to model Wide 300. Je to už pomerne rozmerný prístroj, na hony vzdialený pojmu kompaktný.


Instax Wide 300.

Hybridné fotoaparáty Instax

Novinkou v ponuke je hybridný fotoaparát Instax mini LiPlay, korý kombinuje digitálnu fotografiu s okamžitou. Je to vlastne jednoduchý digitálny kompakt, ktorý umožňuje tlačiť fotografie formátu Instax mini. Fotografiu najprv vyfotíte a následne vytlačíte, pričom máte možnosti pridať do obrázkov rôzne efekty. Veľkou výhodou je možnosť opakovaného tlačenia každej fotografie, to analógové Instaxy neumožňujú. Zariadenie sa dá prepojiť aj s chytrým zariadením, čo z neho vlastne robí Instax tlačiareň. Z mobilu sa dá aj diaľkovo ovládať.

Model Instax mini LiPlay je z ponuky Fujifilmu asi najelegantnejší.


https://instax.com/mini_liplay/en/

Fujifilm ponúka hybridú techniku aj pre formát Square. Fotoaparáty Square SQ10 a SQ20 sú jednoduché digitálne fotoaparáty umožňujúce fotografie editovať a tlačiť na filmy Square. Možnosti editácie sa sústreďujú na pridávanie rôznych efektov, rámikov, či vytváranie mozaiky. Nie je tu ale možnosť prepojenia z chytrým zariadením. Fotografie sa ukladajú do internej pamäte, alebo na microSD kartu. Model SQ20 zvláda aj sériové zábery a možnosť úprav je väčšia ako u modelu SQ10.


Instax Square SQ20. Hybridné Instaxy spoznáte ľahko, podľa toho, že majú displej.


https://instax.com/sq20/en/

Tlačiarne Instax

Fotoaparáty pre okamžitú fotografiu sú jednoduché zariadenia, ktoré parametrami nemusia vyhovovať každému. Tlačiarne Instax umožňujú tlačiť digitálne fotografie prakticky z ľubovoľného fotoaparátu. Novšie bezzrkadlovkya kompakty Fujifilm X (GFX 50S/GFX 50R/X-H1/X-Pro2/X-T3/X-T2/X-T20/X-T100/X-E3/X-A5/X100F) dokážu priamo komunikovať s tlačiarňami Instax. U iných foto aparátov treba fotografie preniesť do smartfónu, odkiaľ sa dajú za aplikácie od Fujifilm (instax SHARE) tlačiť. V aplikácii sa fotografiám dajú pridávať grafické prvky a upravovať ich filtrami. Prepojenie je samozrejme bezdrôtové. Tlačiarne majú zabudovanú batériu a tak ich môžete zobrať so sebou na párty alebo oslavu a užívať si okamžitú fotografiu kdekoľvek. Výhodou je, že ich môže využiť ktokoľvek si nainštaluje aplikáciu Instax SHARE.

V ponuke sú dve tlačiarne, SP-2 a SP-3 SQ. Model SP-2 používa filmy Insatx mini a odel SP-3 SQ filmy Instax Sqare.

Tlačiareň Instax SHARE SP-3.


Celkový prehľad tlačiarní Istax SHARE.

Príslušenstvo

Instax to je v prvom rade zábava a pre niekoho aj životný štýl. Fujifilm má pre majiteľov Instaxov v ponuke množstvo doplnkov, ktoré zaŕňa pútka, popruhy, vrecká, puzdra, tašky, albumy, kartičky, krabice na fotografie, nálepky.


Okolo systému Intax je vystavaný veľký biznis s príslušenstvom od Fujifilm aj iných firiem.


Celkový prehľad príslušenstva pre Instax.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Hanigal
2019-07-24 08:52:05
Vďaka Karol za tento článok. Konečne mám v týchto hračka trošku jasno. Keď nebudem vedieť, čo s peniazmi , tak by som si kúpil tú malú tlačiareň...
 
blasi
2019-07-24 10:12:23
príspevok od: Hanigal
Vďaka Karol za tento článok. Konečne mám v týchto hračka trošku jasno. Keď nebudem vedieť, čo s peniazmi , tak by som si kúpil tú malú tlačiareň...
je to zabavka. urcite nie horsie ako napr fajcit cigarety. ja mam jeden instaxik a je to fajne osviezenie pocas fotodna, obcas cvaknut nieco nim
nebral by som to urcite ako vyhodenie penazi
 
jan21
2019-07-24 10:18:57
Je to krása!!

a aj ked máme obrázky (digitalne) a mnoho mnoho, pozerame, ukazujeme, prezentujeme teraz najčastejšie v mobile (ten je najviac po ruke) menej často na PC/tablete, tak cvaknuť a hneď mat materiálny, hmatateľný vysledok ...je na nezaplatenie!!
Aj do ramčeka, aj...aj aj.

PS a nielen Intax aj iný sa do tohto vrhli!
 
vlcimak
2019-07-24 20:59:32
Su veci, ktore jednoducho nepochopim a myslim si, ze chyba nie je v mojom prijimaci (starsi ten vyraz poznaju, mladsim asi vela nehovori). Starocia sa zenieme za dokonalostou, vylepsuje sa kresba objektivov, v sucasnosti zvysuje rozlisenie snimacov, vyrobcovia sa predhanaju, kto skor, lepsie, lacnejsie... Napriek tomu sa dostane do mody paskvil znamy skor pod nazvom lomografia, cize umyselna nekvalita. Nazval by som to z nudze cnost. Je to vsak „in“, takze za polovicu ceny zrkadlovky si kupite bakelitak s vystupom ekvivalentu dierkovej komory a mozete sa na hrat umelca. Cim viac chyba ostrost, kontrast, tym ste vacsi umelec. Nemate na to, aby ste si vytvorili vlastny rukopis, chyba vam mentalna vybava, aby ste pochopili expozicny trojuholnik? Nevadi. Umelcom mozete byt napriek tomu. Staci nemat hlbsie do penazenky (aky to paradox). Neviem, ake ohlupujuce prostriedky dnes letia, vlastne som to nevedel nikdy, ale hodia sa. Hovori sa tomu motivacia, inspiracia, uvolnit sa pri tvorbe,... Takze hor sa do toho, umelcov doma potrebuje...
 
tom-o
2019-07-24 21:59:27
príspevok od: vlcimak
Su veci, ktore jednoducho nepochopim a myslim si, ze chyba nie je v mojom prijimaci (starsi ten vyraz poznaju, mladsim asi vela nehovori). Starocia sa zenieme za dokonalostou, vylepsuje sa kresba objektivov, v sucasnosti zvysuje rozlisenie snimacov, vyrobcovia sa predhanaju, kto skor, lepsie, lacnejsie... Napriek tomu sa dostane do mody paskvil znamy skor pod nazvom lomografia, cize umyselna nekvalita. Nazval by som to z nudze cnost. Je to vsak „in“, takze za polovicu ceny zrkadlovky si kupite bakelitak s vystupom ekvivalentu dierkovej komory a mozete sa na hrat umelca. Cim viac chyba ostrost, kontrast, tym ste vacsi umelec. Nemate na to, aby ste si vytvorili vlastny rukopis, chyba vam mentalna vybava, aby ste pochopili expozicny trojuholnik? Nevadi. Umelcom mozete byt napriek tomu. Staci nemat hlbsie do penazenky (aky to paradox). Neviem, ake ohlupujuce prostriedky dnes letia, vlastne som to nevedel nikdy, ale hodia sa. Hovori sa tomu motivacia, inspiracia, uvolnit sa pri tvorbe,... Takze hor sa do toho, umelcov doma potrebuje...
Myslím, že tu došlo k nepochopeniu Fuji Instax alebo k zameneniu s Lomo. Ono pri tom Lomo, to je viac-menej nič iné ako hipsterina. Súčasné foťáky sú takmer dokonalé a pre niekoho tak sterilné. Prečo inak má zmysel cez M42 redukciu dávať na sony a7iii starý Helios? Ide aj o tie nedokonalosti, ktoré tomu dávajú charakter - a nemusí ísť nutne len o pózu "som umelec". Zas nevidel by som to tak tragicky. A to Lomo to posúva ešte o level vyššie filmom a retro dizajnom. V princípe na tom nie je nič zlé. Kto chce fotiť aj na film, buď si kúpi za stovku-dve nejaký starší filmový foťák, alebo si kúpi za stovku-dve Lomo. Kvalita nebude samozrejme tak dobrá pri tom Lome, ale radosť áno.
Naproti tomu Fuji instax je vyslovene foťák na zábavu - taký pártyfoťák (prečo by inak mali tak šialené dizajny). Stretnú sa kamarátky z výšky po rokoch? Vytiahnu Instax a každej si spravia fotku na pamiatku. Instax nie je o nedokonalosti, o tom že som "umelec", ale o pamiatke a spomienke. Taký instantný záznamník na akcie, oslavy, stretávky...
 
fatality
2019-07-24 22:19:52
príspevok od: vlcimak
Su veci, ktore jednoducho nepochopim a myslim si, ze chyba nie je v mojom prijimaci (starsi ten vyraz poznaju, mladsim asi vela nehovori). Starocia sa zenieme za dokonalostou, vylepsuje sa kresba objektivov, v sucasnosti zvysuje rozlisenie snimacov, vyrobcovia sa predhanaju, kto skor, lepsie, lacnejsie... Napriek tomu sa dostane do mody paskvil znamy skor pod nazvom lomografia, cize umyselna nekvalita. Nazval by som to z nudze cnost. Je to vsak „in“, takze za polovicu ceny zrkadlovky si kupite bakelitak s vystupom ekvivalentu dierkovej komory a mozete sa na hrat umelca. Cim viac chyba ostrost, kontrast, tym ste vacsi umelec. Nemate na to, aby ste si vytvorili vlastny rukopis, chyba vam mentalna vybava, aby ste pochopili expozicny trojuholnik? Nevadi. Umelcom mozete byt napriek tomu. Staci nemat hlbsie do penazenky (aky to paradox). Neviem, ake ohlupujuce prostriedky dnes letia, vlastne som to nevedel nikdy, ale hodia sa. Hovori sa tomu motivacia, inspiracia, uvolnit sa pri tvorbe,... Takze hor sa do toho, umelcov doma potrebuje...
vobec to nieje o tom,o com pises..jednoducho tie starsie veci mali napriek(alebo vdaka?) svojim chybam dusu..preto dnes ludia stale jazdia na starych wolksvagenoch,starych bicykloch,davaju si do bytov dobove doplnky,stolicky,kusy nabytku,pocuva sa retro hudba,nosi sa retro moda,chodi sa na retro party a tyka sa to aj fotakov..
ano,dopracovali sme sa takmer k dokonalosti a ta dokonalost je v mnohych odvetviach potrebna,ale zaroven je ta dokonalost az odporne sterilna,a tak sa mnohi fotografi vracaju do minulosti,ked tomu tak este nebolo..
niekto foti s bezzrkadlovkami a starymi sklami,niekto na film a stare filmove zrkadlovky,pokrocilejsi mokrym procesom na sklenne platne a niekto starymi/novymi polaroidmi,instaxom alebo lomo fotakmi..
a netreba za tym hladat nic viac,nic menej..
 
z80
2019-07-25 08:00:03
Toto je take pekne kratke video, kde sice neucinkuje Instax ale Polaroid a ukazuje, preco je dobre mat fotky aj "na papieri".
https://www.youtube.com/watch?v=9IVYU0Unw-Y
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované