Hore

Okamžitá fotografia dnes

Z histórie

Fotografi v minulosti vždy túžili po tom, aby sa ich fotografie čo najrýchlejšie dostali na papier. Dnes sa rovnako snažíme čo najrýchlejšie ich publikovať na internete. Vďaka digitálnej fotografii je to jednoduché a rýchle. Vráťme sa však k analógu.

Keď fotografujete na film, trvá minimálne hodiny, kým sa dostanete k papierovým fotografiám. Môže to trvať ale aj týždne až mesiace, v závislosti na tom ako rýchlo dofotíte film, ktorý máte vo fotoaparáte. Dnes sa nám zdá smiešne, že niekto by nedokázal rýchlo zaplniť všetky políčka 36 obrázkového filmu. Bývalo však bežné, že na jeden film niektorí nafotili aj dvoje Vianoce. Bez možnosti publikovania fotografií na internete, vaše fotografie videlo len minimum ľudí. Dokonca aj tých, ktorí boli pri tom, keď ste fotografovali. Chcelo to niečo, čo by celý proces od fotenia k papierovej fotografii urýchlilo. Najlepšie by bolo, keby hotové fotografie vychádzali priamo z fotoaparátu. V období medzi dvomi svetovými vojnami boli prvé pokusy skonštruovať fotoaparát pre okamžitú (instantnú) fotografiu. Prvý komerčný fotoaparát sa objavil v roku 1948, model 95 Land Camera.

Symbolom okamžitej fotografie sa v druhej polovici 20. storočia stala firma Polaroid. Aj u nás sa predávali fotoaparáty tejto značky. Fotoaparáty na okamžitú fotografiu však ponúkali aj iní výrobcovia, napr. Kodak, Fujifilm, Minolta atď.


Polaroid - symbol okamžitej fotografie.
Foto: pixabay.com

Príchod digitálnej fotografie znamenal koniec prvej éry okamžitej fotografie. Vyzeralo to, že úplne vymizne. Zmenšujúci sa záujem stiahol Polaroid na kolená, v roku 2008 to vyzeralo na úplný koniec. Druhým veľkým hráčom v odbore okamžitej fotografie je Fujifilm. U nás sme pred príchodom digitálu poznali najmä ich materiály, ktoré profesionáli používali pre kontrolné zábery zo stredoformátových fotoaparátov. Fujifilmu sa pokles záujmu na okamžitú fotografiu nedotkol tak, ako Polaroidu. Značka s príchodom digitálu jednoducho uprednostnila nový formát. Výsledkom sú aktuálne úspechy tejto značky.

Záujem o okamžitú fotografiu oživila Lomografia. Lomografia je špecifický smer fotografovania s použitím prevažne jednoduchých filmových fotoaparátov. Po jednom z nich, sovietskom Lomo LC-A, dostala Lomografia svoj názov. Nadšenci fotografie radi využívajú rôzne analógové techniky s jedinečným charakterom. Ten má aj okamžitá fotografia. Každá fotka je originálom. Keď v roku 2008 Polaroid skončil, vyzeralo to na koniec polaroidovej fotografie. Skladové zásoby spotrebného materiálu sa začali postupne míňať. Funkčných fotoaparátov bolo v obehu dosť, aj keď sa nové nevyrábali. Odchod Polaroidu z trhu bol bolestivý, ale dal šancu ostatným. Uvoľnené miesto na trhu úspešne obsadil Fujifilm so svojím systémom Instax. Napokon z mŕtvych povstal aj Polaroid a dnes má užívateľ na výber. Druhá éra okamžitej fotografie je v plnom prúde.

Polaroid

Vďaka nadšencom dnes máme Polaroid späť. Spoločnosť Impossible Project zachránila dedičstvo Polaroidu a od roku 2017 funguje pod značkou Polaroid Originals. Okrem niekoľkých druhov instantných filmov vyrába aj vlastný fotoaparát OneStep 2 v štýle klasických fotoaparátov Polaroid. Keďže originál je originál, ponúkajú aj kompletne zreštaurované fotoaparáty Polaroid.


Novodobá klasika v podobe Polaroid OneStep 2.

Modernejšou variáciou na instantný fotoaparát sú modely Polaroid Snap, Snap Touch a Pop. Tie však používajú inú technológiu (ZINK® Zero Ink) ako originálne Polaroidy. Jedná sa vlastne o jednopriechodovú termotlač. Túto technológiu používa aj malá tlačiarnička Polaroid ZIP Instant Photoprinter. Tá sprostredkováva zážitok z instantnej fotografie aj majiteľom chytrých telefónov.


Digitálna variácia na Polaroid, Snap Touch tlačí fotky technológiou Zero Ink.


http://www.polaroid.com/

https://eu.polaroidoriginals.com/

Fujifilm Instax

Polaroid je klasika. Fujifilm je však väčší výrobca, ktorý problémy Polaroidu využil naplno. Instax je dnes už pojem. V ponuke má niekoľko modelov pre deti, pubescentov aj “serióznych” užívateľov. K dispozícii je množstvo príslušenstva, ktorým si môžete svoj Instax skrášliť. Fujifilm používa hneď niekoľko veľkostí materiálov.


Fujifilm Instax mini90 v retro dizajne.


Instax mini Hello Kitty, aj takto môže vyzerať fotoaparát pre okamžitú fotografiu. Pre neho sú určené aj špeciálne náplne.

Aj Fujifilm sprístupňuje čaro okamžitej fotografie digitálnym fotografom. Tlačiarne Instax SHARE umožňujú tlač fotografií z chytrých zariadení a najnovších modelov fotoaparátov radu X.


Instax SHARE SP-3 môžete pripojiť k chytrému zariadeniu alebo niektorému z najnovších fotoaparátov radu X.


https://www.fujifilm.eu/sk/produkty/instax

MiNT

Táto firma tiež naplno odzrkadľuje nadšenie pre okamžitú fotografiu. Zaoberá sa predajom repasovaných fotoaparátov Polaroid, klasického modelu SX-70 a výrazne upraveného SLR670. Naviac má v ponuke vlastnú dvojokú zrkadlovku InstantFlex TL70 používajúcu materiál Fujifilm INSTAX mini.


MiNT prišli na trh s vlastným originálnym fotoaparátom InstantFlex TL70. Zaujímavosťou je, že je to dvojoká zrkadlovka.



https://mint-camera.com/

Lomography

S veľkou energiou sa do sveta okamžitej fotografie vrhla značka Lomography. V ponuke má hneď niekoľko vlastných modelov v rôznom prevedení. V ponuke je aj zaujímavé príslušenstvo. Základom je model LOMO'INSTANT na materiál INSTAX mini od Fujifilm a jeho vylepšená verzia LOMO’INSTANT AUTOMAT. Druhý model LOMO’INSTANT WIDE na INSTAX Wide film. Novinkou je LOMO’INSTANT SQUARE na štvorcový INSTAX Square.


LOMO’INSTANT WIDE.





https://shop.lomography.com/en/cameras/lomo-instant

HP

Svojou troškou do sveta okamžitej fotografie prispieva aj firma HP. V ponuke má tlačiareň HP Sprocket. Rovnako ako Polaroid ZIP Instant Photoprinter, používa technológiu ZINK® Zero Ink. Tlačiareň slúži pre tlač fotografií z chytrých zariadení. Väčší formát fotografií ponúka model Sprocket plus. Odpoveďou na Polaroid Snap je Sprocket 2 in 1, fotoaparát so zabudovanou tlačiarničkou.


Rodina zariadení HP Sprocket.

http://www8.hp.com/sk/sk/printers/sprocket.html?jumpid=va_3k6x5hf2c1?jumpid=ps_sukgcx2qi8

Využitie

Okamžitá fotografia je v móde a to najmä u mladých, ktorí sa chcú odlíšiť od hlavného instagramo-facebookového prúdu. Fotoaparát pre okamžitú fotografiu spestrí akúkoľvek párty. Čoraz častejšie používajú takýto fotoaparát aj svadobní fotografi. Svojim zákazníkom prinesú nový zážitok a spestrenie svadby. Naviac si svadobčania môžu okamžite so sebou odniesť papierové fotografie.


Okamžité fotografie môžete využiť ako dekoráciu.
Foto: pexels.com

Výhody a nevýhody

Okamžitá fotografia nie je ktovie ako kvalitná. Ide tu skôr o zážitok, aký poskytuje. Fotoaparáty by sme mohli označiť takmer za hračkárske. Rovnako ako v lomografii je aj tu čaro v nedokonalosti a jedinečnosti každej jednej fotografie. Až na tlač z instantných tlačiarničiek, je každá fotka originál, ktorý sa nedá rozmnožiť. To je jednou z nevýhod, daň za originalitu.


Jedinečná a originálna, taká je okamžitá fotografia.
Foto: pixabay.com

Samotné fotoaparáty nie sú drahé, iné je to so spotrebným materiálom. Za malú fotografiu zaplatíte niekoľko násobne viac, ako keď tlačíte fotky na minilabe alebo domácej tlačiarni. O niečo lacnejšia je tlač z tlačiarničiek typu Fujifilm Instax SQUARE, HP Sprocket a pod.

Záver

Vďaka nadšencom aj dnes zoženiete materiál do originálnych fotoaparátov Polaroid. Kto chce nový fotoaparát v štýle polaroidu, je ním OneStep 2 od Polaroid Originals. Polaroid Originals a MiNT predávajú aj originálne Polaroidy, ktoré prešli kompletnou generálkou.

Iným smerom sa vydal Fujifilm, ktorému sa aktuálne v odbore okamžitej fotografie veľmi darí. Fujifilm používa vlastné materiály a nebojí sa experimentovať s dizajnom svojich fotoaparátov.

Okamžitá fotografia sa aktuálne teší veľkej obľube a zdá sa, že tu nejaký ten čas s nami ešte pobudne. Ani vyššia cena spotrebného materiálu nadšencov neodradí. Odmenou je im jedinečný zážitok a fakt, že každá fotka je originál.

Sledovať môžeme dva trendy. Prvým je fotografovanie s fotoaparátmi pre okamžitú fotografiu, druhým tlač z chytrých zariadení alebo digitálnych fotoaparátov.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
psykora2
2017-12-06 09:21:36
Okamžitá fotografia 🙂 tak toto si musím zapamätať 😀
 
z80
2017-12-06 09:48:08
Jedna "pikoska".
Polaroid pouzivali agenti vychodonemeckej STASI (a mozno aj nasa STB) ked prehladavali byty disidentov. Najskor si urobili Polaroidom fotku a po prehliadke tak vedeli dostat byt do povodneho stavu.
 
roka222
2017-12-06 15:53:30
príspevok od: z80
Jedna "pikoska".
Polaroid pouzivali agenti vychodonemeckej STASI (a mozno aj nasa STB) ked prehladavali byty disidentov. Najskor si urobili Polaroidom fotku a po prehliadke tak vedeli dostat byt do povodneho stavu.
Nebodaj vlastné skúšenosti STB ??????
 
z80
2017-12-06 18:49:00
príspevok od: roka222
Nebodaj vlastné skúšenosti STB ??????
Bohuzial nie, v 1989 som mal 18
Ale je pre fotografa celkom zaujimave citat o fotografickych technikach tajnych sluzieb, Napriklad par veci je popisanych v tomto dokumente:
http://www.policie.cz/soubor/operativni-technika-v-rukou-stb-nejen-steny-mely-usi-pdf
 
fatality
2017-12-06 19:56:58
príspevok od: z80
Bohuzial nie, v 1989 som mal 18
Ale je pre fotografa celkom zaujimave citat o fotografickych technikach tajnych sluzieb, Napriklad par veci je popisanych v tomto dokumente:
http://www.policie.cz/soubor/operativni-technika-v-rukou-stb-nejen-steny-mely-usi-pdf
bohuzial?
 
blahoslav J B Art
2017-12-06 20:22:26
niektore okamzite fotografie vyzeraju dost odpudzujuco ... hlavne ta prva
 
z80
2017-12-06 20:28:52
príspevok od: fatality
bohuzial?
Teba by nebavilo inym liezt do sukromia ?
 
fatality
2017-12-06 20:48:36
príspevok od: z80
Teba by nebavilo inym liezt do sukromia ?
no najskor nie..a uz duplom nie za okolnosti,ktore to sledovanie sprevadzali..
 
Marcel Rebro
2017-12-07 11:00:33
Ďalší okamžitý foťáčik je na svete

https://www.dpreview.com/news/7162709326/kodak-s-new-mini-shot-10mp-camera-prints-tiny-instant-photos
 
seifi
2017-12-07 15:32:12
príspevok od: Marcel Rebro
Ďalší okamžitý foťáčik je na svete

https://www.dpreview.com/news/7162709326/kodak-s-new-mini-shot-10mp-camera-prints-tiny-instant-photos
hodilo by sa pri fotení ľudí, nemusím nič posielať poštou, bo keď foto, tak na papieri; to by bolo radosti hneď na mieste, žiadne obavy, či pošlem a či nepošlem; a môžem fotiť idúc dedinou, lazmi ... Afrikou
mal si požiadavky na foto ? ako si to riešil ?
 
Marcel Rebro
2017-12-07 18:50:15
príspevok od: seifi
hodilo by sa pri fotení ľudí, nemusím nič posielať poštou, bo keď foto, tak na papieri; to by bolo radosti hneď na mieste, žiadne obavy, či pošlem a či nepošlem; a môžem fotiť idúc dedinou, lazmi ... Afrikou
mal si požiadavky na foto ? ako si to riešil ?
Jednoducho. Mám dôvod sa vrátiť ... a veruže je to niekedy kopec zábavy zháňať po lazoch domorodcov podľa fotky ...
 
PETER075
2018-02-10 23:43:19
príspevok od: blahoslav J B Art
niektore okamzite fotografie vyzeraju dost odpudzujuco ... hlavne ta prva
Súhlasím. Ak mi toto vyjde z fotaku čo je na tej prvej fotke,tak rozbijem okamžite.
 
jakub.D
2018-12-18 17:14:17
Mna by zaujímalo,aká je životnosť takejto "instantnej " fotografie? Ako dlho si zachová farebnosť v porovnaní s fotografiou vyvolanou v komore?
 
fatality
2018-12-18 17:50:48
príspevok od: jakub.D
Mna by zaujímalo,aká je životnosť takejto "instantnej " fotografie? Ako dlho si zachová farebnosť v porovnaní s fotografiou vyvolanou v komore?
ja mam fotky z detstva z Polaroidu..40r..a je tam cca 20-30% degradacia..(strata kontrastu,saturacie)..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované