Hore

Slnko - dobrý sluha, zlý pán

Denné svetlo pri fotografovaní prírody je taká esenciálna záležitosť, že bez neho by fotografia nebola fotografiou. Väčšina článkov o dobrom a kvalitnom svetle pri fotografovaní makra a detailov rieši jeho nedostatok. V praxi sa stretávame aj s opačným extrémom – prílišná intenzita prirodzeného svetla, respektíve ostré svetlo.

Intenzita svetla pri fotografovaní pestrice lúčnej už bola na hrane. Fotografia to ešte „ustála“. O 15 minút neskôr by už však nebola publikovateľná. 

Pravidelne mi do oka padnú fotografie, ktoré by mohli byť pútavejšie, keby slnko nebolo tak vysoko.  Internetové portály sú plné takýchto fotografií. Začínajúci fotografi to moc neriešia, dôležité je pre nich to, že zachytia zaujímavý moment či objekt. Keď však už pokročíme v našom fotografickom vnímaní ďalej, vyhľadávame najideálnejšie svetelné podmienky, ktoré bývajú spravidla ráno po východe alebo večer pre západom slnka. Nie vždy sú čas a podmienky naklonené k fotografovi. Obzvlášť ak sa fotografuje počas nejakého napríklad turistického výletu alebo inej akcie. Vtedy sa čas neprispôsobuje fotografovaniu, ale iným prioritám. Dá sa dosiahnuť uspokojivý výsledok detailu kvetu, či makro záberu hmyzu aj na pravé poludnie pod jasnou oblohou? Určite áno!

Príklad nezvládnutého ostrého svetla. Vysoký kontrast, ostré a tmavé tiene a silné prepaly na lesklých plochách.  Fotografia vznikla okolo tretej hodiny poobede, slnko bolo ešte vysoko, na oblohe ani obláčika. 

Vlastným telom proti živlom

Popredie i celú orchideu sa mi podarilo zatieniť vlastným telom. Pre zlepšenie efektu som vstavač doblysol externým bleskom. 

Najjednoduchším spôsobom ako fotografovaný objekt uchrániť pred prudkým svetlom je…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
MartinMM
2012-10-25 12:26:41
Vyborny clanok, rad fotim makro rastliniek a svetlo mi robi velke problemy nakolko nie vzdy mozem ist niekam do prirody rano alebo k veceru. Urcite sa tymto necham inspirovat.
 
Martin Prievalsky
2012-10-25 18:38:19
super článok, škoda len, že makro sezóna už pomaly ale isto končí
 
martinX34
2012-10-25 21:07:11
Neodstranil by tie prepaly na lesklych plochach polarizak ?
 
kelson
2012-10-26 09:41:45
príspevok od: martinX34
Neodstranil by tie prepaly na lesklych plochach polarizak ?
Najlepsie je aj jeho pouzit. Urcite by nieco odstranil, ale nie na 100%, pretoze plochy listov su kazda inak natocena.
 
turiecfoto
2012-10-26 12:10:37
neviem si predstavit chodit s takymto divnym, az smiesnym vybavenim do prirody.. smutne, ze ludia chodia vonku uz len kvoli foteniu.. a nie kvoli oddychu
 
rk.
2012-10-26 12:24:29
príspevok od: turiecfoto
neviem si predstavit chodit s takymto divnym, az smiesnym vybavenim do prirody.. smutne, ze ludia chodia vonku uz len kvoli foteniu.. a nie kvoli oddychu
neviem ako ty, ale ja si pri foteni dokazem slusne oddychnut
 
Martin Piňák
2012-10-26 15:13:58
príspevok od: rk.
neviem ako ty, ale ja si pri foteni dokazem slusne oddychnut
presne tak.... a pri krajinkárení 2 násobne... pokochať sa na vlastne oči a potom sa kochať ešte aj v PC
 
lowenature
2012-10-27 18:35:47
Tak už treba dodať len že zatienením bude aj dlhší čas, ideálna kombinácia FF a stabilizátor na macro objektíve. HMHMMHMH
 
turiecfoto
2012-10-27 22:12:12
príspevok od: rk.
neviem ako ty, ale ja si pri foteni dokazem slusne oddychnut
pre mna je oddych 8 hodinova tura kade po lukach, horach a lesoch.. nie 10 minutova prechadzka v parku niekde v meste
 
rk.
2012-10-27 23:48:34
príspevok od: turiecfoto
pre mna je oddych 8 hodinova tura kade po lukach, horach a lesoch.. nie 10 minutova prechadzka v parku niekde v meste
svet neni ciernobiely, pre niekoho je oddych 8 hodinova tura, pre niekoho futbalovy zapas, pre niekoho fotenie kvetov, pre niekoho particka sachu ci salka kavy ... nemam dovod odsudzovat niekoho len preto, lebo oddychuje inak ako ja
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia