Hore

Vločkový koktail

Tohtoročná zima je svojimi výkyvmi bláznivá ako miešané karibské koktaily. Raz je mráz, že až okná praskajú, potom napadne meter snehu  a o dva dni sa všetko roztopí a máme pocit, že je tu jar . Aj napriek tomuto tínedžerskému správaniu pani zimy môžem konštatovať, že jej šéfkuchárske  zručnosti sú delikátne a jej kulinárstvo nepozná konca kraja. Pozývam vás nahliadnuť spolu so mnou do jej kuchárskej knihy, z ktorej zrealizujeme dva recepty.

Hlavnou surovinou, ktorú budeme dnes pripravovať na stôl pre milovníkov zimy, je snehová vločka. Snehovú vločku je najlepšie zadovážiť si čerstvú, nie staršiu ako pár hodín. Najkvalitnejším distribútorom na slovenskom trhu je zimná mrakmi zatiahnutá obloha, ktorej sa nevyrovná žiaden americký prístroj na výrobu vločiek. Keďže slovenská obloha produkuje vysokú škálu vločiek rôznej akosti, pre nás fotokuchárov je treba vedieť, kedy ísť na nákup. Spravidla to bývajú dni, keď teplota klesne aspoň pod mínus 8 °C, no tie najkvalitnejšie kusy sa dajú zohnať až pri teplote okolo 15 °C pod nulou. Vtedy sú krásne veľké a majstrovsky vytvarované. Dôležitá je tiež hustota, akou obloha zásobuje klientelu. Odporúča sa vyhliadnuť si vločky počas slabého jemného až utíchajúceho sneženia. Vtedy je väčšia istota, že sa nám neznehodnotia v spoločných v zhlukoch.

Teraz prejdime k miestu práce. Oba recepty budeme pripravovať v dobre vetranom, pod holým nebom chladenom, priestore pri mínusovej teplote. A kde nájsť takúto kuchyňu? V tomto nám vločky uľahčia prácu. Vďaka svojej veľkosti nikto ani netuší, že ste si vločkový koktail pripravili doma na balkóne, vonku medzi panelákmi alebo v 1200 metrovej nadmorskej výške vo voľnej prírode. Závisí to už len od Vás. Pozor, je veľmi dôležité, aby sme na pripravovanú vločku ani len nenadýchali vlastným dychom, či zbytočne neohriali našou blízkou prítomnosťou. Roztopená vločka je väčšinou nejedlá a vyžaduje si veľa kuchárskej fantázie, aby sa z nej aspoň niečo zachránilo.

Pri nastavovaní techniky a vločky som si nedopatrením nadýchal pod objektív. Výsledkom bola topiaca sa vločka, ktorá pri trochu fantázie pripomína medúzu.  „Kuchárske“ náčinie: Canon EF 100mm f/2.8 macro + reverzne Canon EF 50mm f/1,8 II, Kenko medzikrúžky 36 a 20 mm, EXIF2,0s, F14, ISO 400.

Dostávame sa k časti receptu, ktorá zrejme najviac zaujíma fotokuchárov - a tou sú kuchynské náčinia. Jedlá z vločiek nie je jednoduché pripraviť, vyžaduje si to nie len dobrú zručnosť, ale aj niektoré špecifické potreby. Väčšina vločiek je menšia ako 0,5…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
spektrum
2012-12-25 11:15:13
prve tri koktaily na prírodno sú naj...možno si konečne kúpim reverzný a medzikrúžky ..
 
Miro Bartánus
2012-12-27 10:22:05
Vďaka za info ako na to. Jedna kreatívna a inšpiratívna tu:
http://www.herviewphotography.com/2012/12/23/happy-holidays.html
 
markato1
2013-01-03 07:49:53
pekne fotky,aj citanie
 
Bofo
2013-01-03 09:13:42
Matej squelá práca. V novom roku 2013 ti prajem dobré svetlo a veľa trpezlivosti pri makrofotení.
 
riske
externý redaktor 2013-01-03 11:36:57
Článok, ktorý som potreboval, len ten mentálny štýl písania (písať o fotení ako o varení? WTF???).
Inak páči sa mi setup s reverzu a medzikrúžkov, ale aj tak si myslím, že úplne kľúčové je u akéhokoľvek makra nasvietenie scény.
Poradíš prosím detajlnejšie ako pracuješ s bleskom?
 
Snowkill
2013-01-03 12:43:06
musím mít ten reverz ? nestačí 1:1 macro a všechny ty mezikroužky , popřípadě výřez ?Dík
 
kelson
2013-01-03 17:21:52
príspevok od: Snowkill
musím mít ten reverz ? nestačí 1:1 macro a všechny ty mezikroužky , popřípadě výřez ?Dík
No cisto len z medzikruzkami to nie je ono. Teda ak nepadaju giganticke vlocky (1cm), co som ja nezazil. Samozrejme vyrez by sa dal robit, len ci by si z toho nieco aj vytlacil. Na web v malom by to stacit mohlo. Ja som to vsetko fotil na Canon 40D, z toho by som uz nejake brutalne vyrezy nerobil. Ak by si fotil napr. s 5DIII, tak ten vyrez by sa dal urcite urobit vacsi. Je to o tom ako "naservirujes" vysledok
 
kelson
2013-01-03 17:31:24
príspevok od: riske
Článok, ktorý som potreboval, len ten mentálny štýl písania (písať o fotení ako o varení? WTF???).
Inak páči sa mi setup s reverzu a medzikrúžkov, ale aj tak si myslím, že úplne kľúčové je u akéhokoľvek makra nasvietenie scény.
Poradíš prosím detajlnejšie ako pracuješ s bleskom?
No pri fotografovani vlociek som pouzival 2 blesky canon 580 a 430. Kym som nemal dialkovy odpalovac, tak som mal kablom spojene telo a 580. Ta bola umiestnena z boku a uplne pri konci celej zostavy objektivov. 580 potom odpalovala 430, ktoru som skusal davat bud z druhej strany z boku alebo oproti mne (nieco ako protisvetlo). Neskor som si poriesil dialkove odpalovace a tak teraz robim to iste len nie cez kabel. Z mojej skusenosti je dolezite, aby bola scena nasvietena z predu a ten druhy blesk je na experimentovani a kreativite.
Co sa tyka nastavenia fotoaparatu, bud som fotil na A-cku, kde blesky boli len doplnkove svetlo, alebo na M-ku kde som dal cas okolo 1/160s a blesky boli hlavnym svetlom. Osobne sa mi lepsie osvedcil ten plny manual. Mozem dat nizsie iso a nemusim sa bat rozmazania ci duchov.
Na blesky pouzivam rozne difuzory ci uz orig. kupene alebo doma vyrobene. Na nejaky idealny som este nenarazil, preto stale skusam, kt. je najvhodnejsi.

PS: Nad mentalny styl sa skus povzniest. chcel som to trosku odlahcit Ale asi nevydalo...
 
kelson
2013-01-03 17:32:04
príspevok od: Bofo
Matej squelá práca. V novom roku 2013 ti prajem dobré svetlo a veľa trpezlivosti pri makrofotení.
Vdaka Bofo, aj tebe.
PS: Chysta sa nova VS, odkazuje Andrejka
 
Dušan
2013-01-03 18:48:40
fajn článok, snehové vločky sú skutočne nadherné a stoji za to vyskúšať si ich odfotiť.
Odporúčam fotiť fotky kolmo aby sme mali v hlbke ostrosti celú vločku. Chytať ich na vychladenú plochu aby nedochádzalo k ich topeniu vplyvom rozdielnych teplôt.
Malá ukážka:

http://dusanbeno.wix.com/dusanbeno#!Snehov-vloka/zoom/c3oe/image1gfe

zložené z dvoch fotiek pre vačšiu DOF
5DII + Canon MP-E
 
Dušan
2013-01-03 18:54:05
ešte raz link

http://dusanbeno.wix.com/dusanbeno#!Snehov-vloka/zoom/c3oe/image1gfe
 
kelson
2013-01-03 20:12:58
príspevok od: Dušan
fajn článok, snehové vločky sú skutočne nadherné a stoji za to vyskúšať si ich odfotiť.
Odporúčam fotiť fotky kolmo aby sme mali v hlbke ostrosti celú vločku. Chytať ich na vychladenú plochu aby nedochádzalo k ich topeniu vplyvom rozdielnych teplôt.
Malá ukážka:

http://dusanbeno.wix.com/dusanbeno#!Snehov-vloka/zoom/c3oe/image1gfe

zložené z dvoch fotiek pre vačšiu DOF
5DII + Canon MP-E
Dakujem Dusan, ty si profik v tejto oblasti. Az mam tremu, ze to citas.
 
Dušan
2013-01-03 20:18:09
kelson: Už len to my chýba aby bol niekto so mňa stremovaný .
Ziadne strachy ! len tak dalej

 
riske
externý redaktor 2013-01-04 09:04:39
príspevok od: kelson
No pri fotografovani vlociek som pouzival 2 blesky canon 580 a 430. Kym som nemal dialkovy odpalovac, tak som mal kablom spojene telo a 580. Ta bola umiestnena z boku a uplne pri konci celej zostavy objektivov. 580 potom odpalovala 430, ktoru som skusal davat bud z druhej strany z boku alebo oproti mne (nieco ako protisvetlo). Neskor som si poriesil dialkove odpalovace a tak teraz robim to iste len nie cez kabel. Z mojej skusenosti je dolezite, aby bola scena nasvietena z predu a ten druhy blesk je na experimentovani a kreativite.
Co sa tyka nastavenia fotoaparatu, bud som fotil na A-cku, kde blesky boli len doplnkove svetlo, alebo na M-ku kde som dal cas okolo 1/160s a blesky boli hlavnym svetlom. Osobne sa mi lepsie osvedcil ten plny manual. Mozem dat nizsie iso a nemusim sa bat rozmazania ci duchov.
Na blesky pouzivam rozne difuzory ci uz orig. kupene alebo doma vyrobene. Na nejaky idealny som este nenarazil, preto stale skusam, kt. je najvhodnejsi.

PS: Nad mentalny styl sa skus povzniest. chcel som to trosku odlahcit Ale asi nevydalo...
Veľká vďaka za info.
Ešte sa chcem opýtať, akú mal tvoj setup zaostrovaciu vzdialenosť. Teda v akej vzdialenosti si mal prednú šošovku a vločku?
Pýtam sa preto, lebo odhadujem do 4 cm centimetrov a vtesnať tam 2 blesky s difúzormi jej dosť nadľudský výkon...
 
kelson
2013-01-04 15:45:28
príspevok od: riske
Veľká vďaka za info.
Ešte sa chcem opýtať, akú mal tvoj setup zaostrovaciu vzdialenosť. Teda v akej vzdialenosti si mal prednú šošovku a vločku?
Pýtam sa preto, lebo odhadujem do 4 cm centimetrov a vtesnať tam 2 blesky s difúzormi jej dosť nadľudský výkon...
No zvacsa je to okolo 1 - 2 cm. Natrepat tam blesky je fakt problem. Ta 580 sa uplne dotyka konca posledneho objektivu. Super je ak mas makrosanky, s tym sa aj lepsie zaostruje a j meni pracovna vzdialenost.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované