Hore

Ako dosahovať vyšší kvalitatívny štandard

Často sa mi stáva, že na akciách stretnem fotografov, ktorí používajú kvalitnú techniku, ale ich fotografie už tak kvalitné nie sú.

Rovnako ako ja ich zverejnia na Facebooku, ktorý na kvalitu nemá až také vysoké nároky. Max. rozlíšenie je 2048 px dlhšia strana. Pri zmenšovaní sa ľahko stratí a napraví kdejaká technická chyba. Ale nie je tomu tak, aj na nenáročnej sociálnej sieti vidno pomerne závažné technické chyby, ktoré by tam vzhľadom na použitú techniku nemali byť. Pritom nevyzerá, že autori fotografií fotia krátko. Pri úpravách musia vidieť, že to nie je v poriadku.

Dnes nie je problém mať kvalitné ingrediencie. Aj výborných receptov nájdete všade dosť. Ale uvariť vynikajúci guláš ani tak nie je ľahké. Ak ste guláš skazili, musíte nájsť príčinu.

Zaostrovanie

Objektívy majú rôznu technickú kvalitu. Tých vyslovene nepoužiteľných nie je veľa. Pri prezeraní fotografií by aj amatér mal vidieť, či je objektív dobrý alebo nie. Samozrejme je dobré skontrolovať to na jednoduchej scéne, kde zaručene neurobíte chybu, najlepšie zo statívu. Existujú objektívy, ktoré sú tak zlé, že ani nemali prekročiť bránu fabriky, kde ich vyrobili. Stretol som sa s takými. Museli by ste mať šedý zákal, aby ste to nevideli. Napriek tomu sa tie objektívy bežne predávajú a nie v malých počtoch, napr. Tamron 16-300. Môžete mať fotoaparát na statíve, pricloniť objektív na optimálnu clonu a aj tak sú zábery vyslovene zlé.

Predpokladajme, že nemáte vyslovenú “šunku” a chyby objektívu sa nepodpisujú na kvalite fotiek deštruktívne. To je základný predpoklad úspechu. Fotky robí predovšetkým objektív a ten by nemal kaziť vašu snahu. Väčšina fotografov má aspoň štandardne dobré objektívy, chyba je preto väčšinou inde.

Vylúčte chybu zaostrovania

Najčastejšou chybou fotografov je nepresné zaostrenie. Je až prekvapujúce, koľko fotografov nezvláda presné zaostrovanie ani pri statických motívoch. Prv, ako im vynadáme do neschopných, musíme vylúčiť to, že chyba nie je v objektíve a fotoaparáte. Pri zrkadlovkách sa často stretávame s posunom zaostrovania, tzv. frontfocus a backfocus. Fotoaparát zaostruje o milimetre, alebo aj centimetre, mimo. Obzvlášť to vynikne pri práci s malou hĺbkou ostrosti. Pri portréte, ak sa pomýlite aj len o 2-3 mm, je fotka na vyhodenie. Preto vaša sústava objektív/fotoaparát musí zaostrovať presne. Či je FF/BF váš problém, zistíte ľahko aj na obyčajnom pravítku. Sú samozrejme aj sofistikovanejšie postupy. Ak zistíte, že máte problém s FF/BF, musíte ho riešiť. Vyššie modely zrkadloviek majú funkciu microadjustment, pre korekciu chyby zaostrovania. Pri tretích výrobcoch ako Sigma a Tamron je bežné, že si môžete kúpiť USB dock, cez ktorý sa dá objektív nastaviť. Ak si na to netrúfate, alebo sa vám nedarí, zverte nastavenie odborníkom v servise. Môže sa stať, že chybu neodstránite a nezostane vám nič iné, len vymeniť objektív.

Zaostrujte presne

Povedali sme si, že presné zaostrovanie je dôležité pri využití malej hĺbky ostrosti. Musíte sa…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované