Hore

Dbajte na detaily I. - fotografovanie

Prv než môžete porušovať pravidlá, mali by ste sa ich naučiť. Fotografia nemusí byť vždy dokonalá. Sú žánre, ako lomografia, pri ktorých je nedokonalosť priam vyžadovaná. Vo väčšine prípadov je vyžadovaná čo najvyššia technická kvalita a dokonalá kompozícia. Preto sú fotoaparáty a objektívy drahé, aby nám umožnili fotiť technicky kvalitne. Inak by sme mohli fotiť upravenou krabicou od topánok (pinhole), ktorú by sme aj tak vyhodili, potom, čo topánky začneme nosiť.

Digitálna fotografia so sebou priniesla nárast technickej kvality fotografií. Zo začiatku nie, chýbalo rozlíšenie, dynamický rozsah bol malý a šum naopak veľký. Súčasné prístroje poskytujú vysokú obrazovú kvalitu. Naviac sa s digitálom ľahšie a rýchlejšie učí. Fotograf má celý proces pod kontrolou a výsledky fotografovania môže podrobne analyzovať v počítači. S dobrým kompaktom, napr. Sony RX100, urobíte výstavnú zväčšeninu 1,5 metra širokú, v špičkovej kvalite. Kvalita je teda dostupná pre najširšie vrstvy fotografov. Už sa niet na čo vyhovárať.

Mnohí s nostalgiou spomínajú na zlaté časy analógu, kedy sa na technickú kvalitu až tak nedbalo. Tvrdia, že nie je až tak dôležitá. To už nie je pravda. Časy sa menia. Konkurencia mnohonásobne vzrástla. Máme tu milióny fotografov s dobrou výbavou, ktorí sú navzájom konfrontovaní prostredníctvom internetu. Je jedno, z ktorej časti sveta pochádzate, v jednej internetovej galérii sa môžete stretnúť s tými najlepšími z celého sveta. A že je tých dobrých fotografov veľa. Tisíce zvládajú fotografiu na profesionálnej úrovni. Majú talent, snažia sa. Talent by ale už nestačil, ak by flákali techniku. Ak sa im chcete priblížiť musíte urobiť maximum pre kvalitu. Že sa vás to netýka, že ste len začiatočníci, či amatéri? To je dôvod na šlendriánstvo?

Veľa fotografov zvláda fotografovanie na slušnej úrovni. Možno nikdy nebudú patriť medzi špičku, ale výsledky ich snaženia sú dobré a potešia nejedno oko. Niekedy ich od postupu do vyššej ligy delia len maličkosti. Pozornosť k detailom. A tomu sa dnes budeme venovať. Drobné detaily oddeľujú priemer od špičky. Platí to v interiérovom dizajne, obliekaní, automobilovom návrhárstve atď.

Fotografický proces

Aj v našej galérii si všímam, koľko fotografií by mohlo byť výborných, ale sú na nich úplne zbytočné chybičky.  Niekoľko drobných chýb dokáže zmariť snahu fotografa. Nebudem sa tu zaoberať hrubými chybami a tým, že niekto nevie fotiť. Zameriam sa skutočne len na maličkosti, ale dôležité.

Šum

Šum vzniká na fotografiách pri použití vysokej citlivosti, alebo nesprávnej expozícii. Niekedy sa použitiu vysokej citlivosti nedá vyhnúť. Šum na fotografiách takých žánrov, ako sú reportáž, halový šport a pod., akceptujeme a pokiaľ nepresiahne určitú hranicu, nezaoberáme sa ním. Platí, že ak sa dá fotografia nafotiť bez šumu, fotograf by tak mal urobiť. Fotografia krajiny na ISO…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Demikát
2015-04-13 11:46:47
Zaujímavý článok aj pre pokročilých
Pre mňa je ale podstatnejsi obsah aj keď súhlasím že hore uvedené treba vedieť...
 
alexmenti
2015-04-13 20:22:50
Ako som čítal článok, tak všetko mi prišlo pravdivé, takmer až samozrejmé....ale len v teoretickej rovine...v praxi sa presviedčam, že dodržiavanie všetkých tých detailov nie je vôbec ľahké a už vôbec nie samozrejmé...a keď sa kriticky pozriem na svoje výtvory, tak je to priam sizyfovsky ťažké ...ale aj to je na tom zábavné, krok po kroku, aj s chybami sa posúvať ďalej....
 
Danniell
2015-04-14 11:19:40
Po prečítaní článku mam pocit, že asi tak 60% fotografii v galérii tu nemá čo robiť, samozrejme vrátane mojich.
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2015-04-15 13:13:22
Ja som detailista a tak sa mi páči, že som v článku nenašiel ani jednu gramatickú chybičku...
 
gaucovnik
2015-04-15 19:38:43
Ja som tu gramaticku nasiel namiesto tienou by bolo super napisat tienov, to len na okraj, k obsahu len tolko, vzdy na fotke mate najst to, co chcete, aby tam bolo...to je zaklad
 
tinabotkova
2015-05-22 09:54:50
fotka je suca do kosa... preco? lebo iní to zvládli na milimeter presne... thats it... pravda!
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované